General

Reunió dels veïns afectats pel desviament de la N-332

Aquesta notícia és una compilació de les aparegudes hui divendres 1 de setembre als mitjans digitals Canfali Marina Alta, Levante-EMV i Las Províncias:

El vial que probablement va a convertir-se en la infraestructura més important per a Benissa a principis del segle XXI comença amb divergències, com no podia ser d’una altra manera. Més de 60 persones es van reunir dimecres passat al saló d’actes de la Seu Universitària amb l’objectiu de presentar una alternativa a la proposta realitzada pel ministeri de Foment per a la construcció de la variant de la N-332 al seu pas per Benissa. Un desviament que compta amb un pressupost de 12 milions d’euros i l’inici del quals està previst per a aquest mateix any.

Les 60 persones que van assistir a l’assemblea són en realitat la representació de més de 100 famílies que s’han vist afectades pel desviament i que presentaran una al·legació global per a evitar, entre altres coses, l’enderrocament de 10 cases, “algunes de primera residència i que estan habitades”, va concretar el portaveu, Jaume Gilabert que va guiar l’assemblea al costat del regidor socialista, Vicent Cabrera.

El plànol de la discòrdia existeix des del passat mes d’agost quan va ser publicat al BOP “en una època en què la gent està de vacances”, va lamentar Gilabert. A diferència de la primera idea, en què només es derrocaven tres cases, aquesta se n’emporta per davant 10 i, a més, “les expropiacions afecten uns 40.000 metres quadrats més que l’anterior” sense comptar tampoc amb “un estudi d’impacte ambiental”. Les cases més afectades estan situades en el que en l’actualitat és l’eixida de Benissa cap a Calp per la N-332, una vegada superat l’encreuament de la carretera de Xaló.

Per a plantar cara al Ministeri de Foment, els veïns s’han proposat recollir “almenys unes 2.000 al·legacions” encara que “tenim poques esperances que Carreteres canvie els criteri tècnics”. Amb tot, els afectats, en veu de Jaume Gilabert, van voler fer una crida a tots els partits polítics del poble (PP, PSOE, CIBE-Bloc i PSI) amb l’objectiu de “tindre més força i passar el mal tràngol d’ara”.

Des del col·lectiu de ciutadans afectats per la tan demandada variant de la N-332 plantegen que alternatives com “la construcció d’un pont o d’altres traçats” haurien d’estudiar-se.

El paper de l’administracions

El malestar amb el ministeri que dirigeix Magdalena Álvarez no concerneix només al projecte sinó també al fet que les formes tampoc han estat gens benvingudes. La proposta que està ara en debat va ser publicada “en ple mes d’agost” encara que va ser per l’abril quan l’equip de govern del PP de l’Ajuntament de Benissa li va donar el vistiplau.

Sobre això, Gilabert va concretar que “en una reunió amb Carreteres per l’agost el batle va assegurar que la modificació no estava en el projecte a què el consistori va donar llum verda”.

En resum, el que els veïns tenen clar és que el projecte modificat va ser aprovat “el més ràpidament possible” i van denunciar “les traves que ens posen per a rebre informació ja que no ens han facilitat ni el projecte total”. Tampoc se’ls ha orientat sobre les indemnitzacions.

Antecedents del projecte

El projecte per a executar una variant de la carretera N-332 és una promesa que ve ja des de lluny, concretament de l’any 2000, data en què es va encarregar el projecte tècnic a l’empresa Pycsa.

L’any 2001, el ple de l’Ajuntament de Benissa va acordar sol·licitar a la Direcció General de Carreteres de l’Estat la cessió de l’actual tram de la Carretera Nacional N-332 que creua el nucli urbà aprofitant l’inici del projecte.

De fet coincidint amb aquest acord, el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, va assegurar que el procés de licitació podria haver-se aprovat pel mes de març de l’any 2002.

No obstant això han passat els anys i el que ha estat en nombroses ocasions promesa electoral, encara segueix en el mateix estat i ningú sap quan començaran a treballar les màquines. De fet, el batle va reconèixer que aquesta modificació suposarà un nou retard en el projecte.

L’alternativa dels veïns afectats

L’alternativa tècnica de la variant proposada pel col·lectiu de veïns afectats disminueix la superfície d’actuació en 26.900 m2 a la zona sud i uns altres 12.000 m2 a la zona nord. Aquesta reducció evita que el formigó i l’asfalt arriben a llocs com el Tossal de Cabrera o el sector de Pla de Carrals. Una de les propostes més importants és l’eliminació de la rotonda d’accés al Pelzí i a la zona de Pinos i Lleus. L’advocat Vicente Cabrera va comentar que “aquesta segona rotonda no té cap sentit perquè es pot realitzar l’accés directament des de la glorieta principal”. “Això”, va afegir, “només pot tindre una explicació oculta i tots sabem quina pot ser” (la rotonda donaria accés a tota l’àrea en què es va plantejar el projecte de la macrourbanització i els dos camps de golf).

El nou informe tècnic també incideix en la possibilitat que el traçat ocupe terrenys públics que són propietat de l’Ajuntament de Benissa i del Ministeri de Foment, amb la qual cosa no es perjudicaria els interessos particulars dels veïns.

El termini és massa breu

La modificació del projecte va ser presentada a última hora i es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el 10 d’agost i ara només queda fins el 8 de setembre perquè els veïns proposen les seues al·legacions a la iniciativa del Govern central.

Aquest període de temps ha estat qualificat pels afectats com a “escàs” i al mateix temps han lamentat que l’anunci s’haja exposat al públic durant el període estiuenc, quan la gent està gaudint de les vacances.

Doncs bé, els veïns han vist interromput o almenys no han pogut gaudir del tot aquest període de descans pensant que probablement les seues llars en un futur no molt llunyà siguen enderrocades.

Zona arqueològica

Evitar l’impacte visual és una altra de les finalitats que es vol aconseguir amb l’al·legació tècnica car s’està tractant de pal·liar l’agressió a l’entorn que el desmunt dels terrenys provocaria a causa de les obres.

Per això, han plantejat una menor intervenció al Tossal de Cabrera que a més compta amb una zona arqueològica catalogada al cim, segons es va comentar en la trobada.

Els afectats busquen el recolzament del poble

Els afectats, després de la reunió, van mostrar el seu desig de poder detindre aquesta obra i confiaven que tot el poble de Benissa hi ajude per tal que la futura variant de Benissa no destruïsca els llocs on han nascut, on viuen o on han vist créixer els seus fills.

De totes maneres, i per a evitar malentesos, els afectats van afirmar que són conscients de la urgent necessitat de la variant.

I és que es tracta d’un projecte que ha estat demandat per altres veïns, les cases dels quals limiten amb la travessia que creua el municipi ja que en nombroses ocasions han advertit del perill que comporta aquest tram que separa la localitat en dues parts.

De fet, són molts els benissers que han perdut la vida en aquest tram de carretera a causa de la gran afluència de vehicles que circulen per ella, sobretot als mesos d’estiu.

És precisament en aquesta època quan no només augmenten els accidents de trànsit, sinó que també es registren elevades retencions de vehicles a causa del gran nombre de cotxes que passen per la travessia. Benissa ha estat coneguda sempre per ser un punt negre de les carreteres de l’Estat.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?