Inici » Notícies » General

El Papa concedeix la distinció de basílica menor a la Puríssima Xiqueta de Benissa

15 de maig de 2022 No hi ha comentaris

El representant de l'Arquebisbat de València, el rector, el batle i president de la cofradiaEl fervor religiós que sent Benissa per la Puríssima Xiqueta des d’aquest divendres es veurà incrementat amb escreix. El Papa Francesc li ha concedit la distinció de basílica menor al temple en el seu honor que s’alça al cor de la localitat i que també és conegut com la Catedral de la Marina.

El document es va rubricar el passat 28 d’abril, segons s’ha fet públic el divendres pel matí després d’un llarg procés. Encara no s’ha fixat la data per a proclamació, a la qual acudirà el cardenal arquebisbe Antonio Cañizares.

Aquest reconeixement és un signe d’honor que només ostenten altres sis temples a la diòcesi valenciana. Es tracta de la Catedral de València, la Basílica de la Verge dels Desemparats, la Basílica de Sant Vicent Ferrer, la de Sant Jaume d’Algemesí, la Col·legiata de Santa Maria de Xàtiva i l’església del Sagrat Cor de València. A Espanya n’hi ha 125 i unes 1.500 a tot el món.

Per damunt d’aquest rang només es troben les quatre basíliques majors, l’altar de les quals està reservat perquè oficie missa el Sant Pare o qui ell delegue. És el cas de la basílica de Sant Pere, al Vaticà, i de Sant Joan del Laterà, Sant Pau Extramurs i Santa Maria la Major, a Roma.

El delegat episcopal de litúrgia de l’Arquebisbat de València, Edgar Esteve, ha detallat que la parròquia benissera ha complit amb els requisits i que, després d’un procés que ha durat un parell d’anys, ha aconseguit el reconeixement del Vaticà. Entre ells està el de la grandària i estil arquitectònic, que cuide les celebracions litúrgiques i que posseïsca un tresor espiritual, en aquest cas és la devoció per la Puríssima Xiqueta.

Aspectes clau

Segons ha reconegut, dos aspectes clau per a la concessió d’aquest títol han sigut l’informe elaborat per Toni Bertomeu i el suport institucional per part de l’ajuntament i de la confraria.

Aquest nou estatus comporta una sèrie de privilegis. Un d’ells és la concessió de la indulgència plenària en determinades dates, com el dia de Sant Pere i Sant Pau o el de la Puríssima Xiqueta. A més, en els seus documents podrà lluir les claus de Sant Pere.

El rector del temple, el pare Salvador Cebolla, ha explicat que quan un arriba a Benissa comprova que al seu cor i la seua ànima es troba la Puríssima Xiqueta, que és una mica més que una devoció. Segons ha indicat, aquest reconeixement suposa un estímul per a seguir amb la tasca de difondre l’evangeli i de treballar perquè la parròquia siga un referent religiós i cultural.

Per part seua, el batle, Arturo Poquet, ha posat en relleu el llarg procés que ha durat dos anys i que s’ha dut amb gran discreció. A més ha remarcat que des del principi estava segur que s’anava a aconseguir el reconeixement i ha donat les gràcies al rector pel seu esforç.

La construcció del temple parroquial de la Puríssima Concepció i Sant Pere Apòstol, més conegut com a Puríssima Xiqueta, va començar el 1902 i la seua inauguració, a càrrec del llavors arquebisbe de València, monsenyor Prudencio Melo, va tindre lloc el 1929. D’estil neogòtic, presenta una planta de creu llatina i en el creuer s’alça un cimbori octogonal.

L’actual altar major el va realitzar el tallista Tomàs Calvo el 1952 després que l’original fora cremat a l’inici de la guerra civil. És allí on s’alça dins d’una fornícula la imatge de la venerada Puríssima Xiqueta, la patrona, que va arribar a la localitat fa quatre segles.

Aquest temple està inconclús. Encara falten les agulles que culminaran les dues torres dels campanars. El rector ha comentat que el projecte està encarrilat i que espera que en dos anys ja puguen lluir aquests elements que queden per acabar l’edificació.

Font de la notícia: Las Provincias

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

https://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/