Cultura

L’hospital més combatiu

Un dels episodis més interessants que va viure la comarca durant el segle XX es recorda aquests dies a Benissa. En la Guerra Civil, Dénia d’una banda i Benissa per una altra van veure com als seus pobles s’instal·laven hospitals de les Brigades Internacionals, formades per voluntaris de desenes de països que van decidir deixar-ho tot per vindre a lluitar per la República després del cop d’estat del general Franco.

El centre sanitari de Benissa es va instal·lar al Convent dels Franciscans, llavors en mans del govern republicà, i a més també va existir un sanatori de tuberculosos a la coneguda com a Casa dels Feliu. Per a recordar el que va significar la presència dels brigadistes al poble el Casal Cultural-ACPV de Benissa, amb el patrocini de l’Ajuntament de Benissa, ha organitzat una sèrie d’actes. Des del dijous es pot visitar una exposició al centre cultural mentre que anit l’investigador local Robert Llopis va exposar en una conferència sota el títol “Els brigades internacionals i el servei sanitari a Benissa” els seus últims estudis sobre aquest tema, en què porta treballant deu anys.

Monument a la Casa dels Feliu

Per cert que en el transcurs de la inauguració de la mostra fotogràfica el batle, Juan Bautista Roselló, va anunciar que l’ajuntament instal·larà un monument d’homenatge als brigadistes just enfront de la Casa dels Feliu. Demà diumenge a les 12.00 es retrà un homenatge als deu brigadistes morts a Benissa en un acte que tindrà lloc al cementiri nou. Després se celebrarà un menjar de germanor en la seu del Casal Cultural al Carrer Sant Sebastià.

Finalment, dijous que ve a la Seu Universitària, a les 22.00, es podrà veure el documental “Egon-Hojland torna a Benissa. Voluntaris danesos en la Guerra Civil”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?