Cultura

La Llotja de Benissa tornarà a obrir les seues portes per a acollir un projecte museístic

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 17 de maig de 2008:

L’antiga Llotja de Contractació de Benissa, al carrer la Puríssima, obrirà de nou les seues portes després de romandre tancada al públic des de fa més de cinc anys i després del conveni que ha signat l’Ajuntament amb la Universitat d’Alacant.

Després d’aquesta rúbrica, l’emblemàtica edificació acollirà de nou un projecte museístic, en què la Universitat assumirà els treballs per a desenvolupar un estudi d’investigació i continguts que senten les bases d’aquesta iniciativa promoguda des de la Regidoria de Cultura de Benissa, que dirigeix, el regidor del CIBE-Bloc, Jaume Ortolà.

Segons va explicar el regidor, l’objectiu és crear un museu centrat en la història i l’urbanisme del poble, que servisca com a carta de presentació per al visitant.

D’aquesta forma, va apuntar Ortolà, la Llotja seria la primera parada d’un visitant decidit a conèixer el poble, introduint-lo en la història i l’urbanisme de Benissa.

S’ha decidit comptar amb les aportacions dels experts de la Universitat d’Alacant, amb l’objectiu, va agregar el regidor, “de dur endavant aquest projecte amb el màxim rigor i serietat possible”.

Uns professionals que ajudaran a determinar els continguts museístics que haurà d’albergar l’antiga Llotja, en una primera fase.

El projecte inclou també una segona fase centrada a situar i distribuir tot el material que s’exposarà i difondrà, com va explicar el regidor en el ple celebrat el dimecres passat per la nit a Benissa.

Un edifici del segle XV

La Llotja de Contractació datada del segle XV, està composta de tres cossos amb una arcada de cadirat de tres ulls en la seua planta inferior, i va ser centre actiu de la vila, un edifici històric del nucli antic de Benissa, considerat com un dels grans atractius del poble.

La Llotja, encara que segons el cronista oficial de Benissa Joan Josep Cardona, la denominació correcta seria Sala de Jurats, el que en l’època austríaca equivaldria als actuals regidors que allí es reunien. Cardona va comentar que als segles XVIII i XIX va albergar aquest edifici la primera escola municipal, dedicada a les xiquetes del poble, coneguda popularment com Le Costuretes, ja que en ella a més d’ensenyar-se a llegir i escriure es feien classes de costura.

Anys després entre les dècades dels 40 i 60 es va instal·lar allí l’Acadèmia Sant Antoni, fundada per Don Joan García i el pare del cronista d’aquest poble Don Felipe Cardona.

Una edificació que l’ajuntament benisser va vendre, comprant-la anys més tard, amb l’objectiu d’oferir als veïns i visitants una mostra museística, i als 90 va ser destinada a exposicions temporals fins que, finalment, va tancar les seues portes.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?