Inici » Notícies » Successos

Desmantellat el major laboratori de drogues sintètiques de l’Estat Espanyol a Benissa, Teulada i Llíber

17 de maig de 2018 No hi ha comentaris

La Guàrdia Civil, en l’anomenada operació IBAR II, ha desmantellat el major laboratori en capacitat de producció de drogues sintètiques fins avui a l’Estat Espanyol, dirigit per una organització criminal que les elaborava i distribuïa a la Marina Alta.

S’han dut a terme cinc registres i s’han detingut 6 persones, quatre de nacionalitat espanyola i altres dos de nacionalitat belga.

La investigació va començar l’any passat sobre una organització criminal assentada a la zona de la Comunitat Valenciana, dedicada a la distribució de grans quantitats de substàncies estupefaents per tot el territori estatal, principalment heroïna.

Després de nombroses gestions policials, tant a nivell estatal com internacional contra aquesta organització criminal, es va poder constatar com un dels membres de la mateixa establia contacte amb un nou col·laborador al qual se li encarregaria el subministrament de “cristall”, droga sintètica amb la qual poder ampliar el seu “catàleg” de productes entre els seus clients.

Encara que la col·laboració entre tots dos grups delictius no arriba a fructificar, si dóna motiu als agents a iniciar una nova línia d’investigació al voltant d’aquesta nova organització criminal, especialitzada en la producció de grans quantitats de “cristall” i que tindria establert el seu centre d’operacions, tant per a la producció com per a la distribució de drogues sintètiques, a la Marina Alta, concretament a les localitats de Llíber, Teulada i Benissa.

El desenvolupament i avanç de la investigació, juntament amb les tasques operatives de vigilància establertes sobre els suposats membres d’aquesta organització, van permetre localitzar el laboratori on suposadament s’estarien elaborant diferents drogues sintètiques, situat en una mena de garatge-búnker mig soterrat i amb aparença de caseta de ferramentes, situada a escassos metres de la casa d’un dels principals membres del grup, en una parcel·la retirada del centre urbà on no pogueren detectar-se els sorolls i olors pròpies de l’elaboració del “cristall”.

“Speed” per a adulterar

Paral·lelament a la localització d’aquest centre de producció i amb els principals membres de l’organització identificats, es va tindre coneixement que un dels investigats havia adquirit 2 kg de “Speed”, una altra droga sintètica, a la localitat de Benidorm, substància que tenien intenció de vendre immediatament després d’adulterar-la en el laboratori localitzat.

Arran d’aquest fet es va establir un dispositiu policial a fi de dur a terme una primera fase d’explotació de l’operació, desenvolupant-se registres en dos cases i en el citat laboratori, a les localitats de Teulada, Moraira-Teulada i Lliber, en els quals es va intervindre gran quantitat de “cristall”, substàncies precursores, material de tall i efectes utilitzats per a la seua elaboració.

Moltes d’aquestes substàncies intervingudes presentaven un alt grau de toxicitat i d’inflamabilitat, com el metanol, al qual les variacions d’humitat, pressió i canvis tèrmics o mecànics poden alterar les seues propietats explosives, per la qual cosa es va comptar amb el suport de personal i mitjans especialitzats, procedents d’Europol, per a desmantellar el citat laboratori de manera segura.

En aquesta primera fase es van detindre 4 persones, 2 de nacionalitat espanyola i unes altres 2 de nacionalitat belga, imputant-se’ls els delictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública.

En una segona fase es van dur a terme altres dos registres en cases de la localitat de Teulada, utilitzades per l’organització per a ocultar i emmagatzemar diferents substàncies precursores utilitzades per la sintetització del “cristall”, on es van detindre altres dos persones de nacionalitat espanyola.

Més de 5 quilograms diaris de “cristall”

Amb aquesta operació, es dóna per desmantellat el que podria ser considerat el major laboratori de drogues sintètiques a l’Estat Espanyol, pel que fa a capacitat de producció, havent-se intervingut 432 kg de MDMA, 337 d’anfetamina, 527 de Piperonyl Methyl Ketone (PMK), principal precursor del MDMA, 1742 quilograms d’altres substàncies precursores i 5212 kg de diferents substàncies per a l’elaboració de “cristall”, tot això valorat en més de 100.000.000 d’euros.

En condicions òptimes d’operativitat, el laboratori ara desmantellat podria estar elaborant fins a 5 kg diaris de “cristall”, uns 1800 kg anuals.

Aquesta operació ha estat duta a terme per l’Equip Contra el Crim Organitzat d’Alacant, de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, comptant amb l’estreta col·laboració de les autoritats policials d’Holanda i Europol.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/