Opinió

Infraestructures culturals a Benissa, per Jaume Ortolà

“Quan un no sap on va, acaba anant on no volia anar”. Aquest principi descriu perfectament la marxa de les infraestructures culturals a Benissa durant els últims anys. Tot han sigut fracassos, projectes que no han arribat a bon port, per la mala planificació i sobretot per la indefinició dels objectius: la Casa Abargues, la Sala del Consell (la impròpiament anomenada “Llotja”), el Taller d’Ivars. L’últim gran encert va ser l’establiment de la Seu de la Universitat d’Alacant en el lloc que ocupa (també amb errors i precipitacions, perquè ara l’edifici té greus problemes de manteniment).

L’alcalde de Benissa, Juan Bautista Roselló (PP), ha anunciat recentment la rehabilitació de les cases del carrer de la Puríssima. Es rehabilitarà la part de les cases que resta en peus (un 50% de la superfície total) i quedarà per reconstruir el 50% restant, que encara no té projecte arquitectònic. Això és motiu de satisfacció perquè recuperarem uns edificis en ple centre històric de Benissa, que tenen un valor patrimonial important, i que estan en ruïnes. Satisfacció, per una part, i prevenció per l’altra. Prevenció perquè els antecedents són els que són. Sense una determinació clara d’objectius, que encara no tenim, el naufragi de les cases del carrer de la Puríssima com a equipament cultural està garantit. Per això crec que, abans de desenvolupar el projecte arquitectònic de la segona fase (de reconstrucció de la part assolada de les cases), és imprescindible que tinguem clar quin destí tindrà el conjunt. De moment hi ha algunes idees i propostes, però caldrà presentar-les i obrir un debat públic.

Vista la distribució dels vots en el ple de l’ajuntament, el nostre grup, el CIBE-BLOC, no té prou força per a decidir quines són les prioritats en les infraestructures que requereixen un finançament considerable. Amb tot, no ens podem estar de dir la nostra. Quant a infraestructures culturals, probablement la que ara mateix té una demanda social més gran és l’ampliació de l’escola de música, com a seu de diferents associacions musicals. Per això, ens alegra que l’alcalde haja escrit en el llibret de Santa Cecília de la Societat Lírica i Musical que “la sala d’assajos” de la banda de música serà “un dels principals objectius per a l’any que ve”. En un altre capítol, en infraestructures urbanes, la més urgent és segurament el pàrquing subterrani de la plaça. Ara bé, no hauríem de fer volar coloms i pensar que hi haurà diners per a tot. Els recursos són limitats, per molt que alguns partits polítics perden la mesura durant la campanya electoral. Caldrà pensar, discutir i decidir quines són les prioritats.

La regidoria de cultura i patrimoni històric, que és responsabilitat meua com a representat del CIBE-BLOC, té òbviament molt a dir en matèria d’equipaments culturals. Les grans decisions financeres, com hem dit, no es troben en les nostres mans. En canvi, sí que depenen directament de nosaltres projectes que necessiten un finançament relativament modest, però que requereixen idees i persones capacitades per a tirar-les avant. Entre aquests projectes els més immediats són els següents. (1) Obertura de la Sala del Consell com a museu del poble, entés com a centre d’interpretació – i presentació als visitants – de la història i del patrimoni locals. (2) Adequació del Taller d’Ivars per a la realització d’exposicions i de concerts (millora de l’acústica i escenari): per desgràcia tot el que puguem fer al Taller d’Ivars en aquest sentit no seran més que pegats. (3) Obertura de la Casa Abargues com a lloc de visita: sense necessitat de grans inversions, aquesta casa hauria d’obrir-se al públic tan bon punt es negocie un nou contracte amb els propietaris.

Si el poble de Benissa no és capaç de dur a terme aquests projectes menors, podem donar per descomptat que no serem capaços de fer res de bo en un projecte més ambiciós com és el de les cases del carrer de la Puríssima. I ho hem de fer entre tots: institucions, associacions i persones individuals. Perquè els polítics sols ni sabem ni podem fer-ho tot, ni per descomptat convé que ho fem tot.

Benissa necessita demostrar-se a si mateixa que pot fer les coses millor, que podem fer la faena ben feta. Aquesta és l’aposta del CIBE-BLOC quant a equipaments culturals, i això és el que defensarem amb el nostre vot i la nostra gestió.

Jaume Ortolà i Font
Regidor de Cultura i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Benissa
Portaveu del CIBE-BLOC


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?