Inici » Notícies » Opinió

Deixeu la llengua en pau, per Francesc Xavier Tro (CIBE-Bloc)

19 de desembre de 2004 No hi ha comentaris

DEIXEU LA LLENGUA EN PAU

Francesc Xavier Tro i Molines, és regidor pel grup municipal CIBE-BLOC a l’Ajuntament de Benissa.

En primer lloc us he de dir que tinc este article guardat al meu ordinador des de ja fa més de dues setmanes i que no tenia massa ganes de publicar, esperava que cada matí quan anara a llegir la premsa, en la portada dels diaris no anara el tema de la llengua en portada, que finalment l’havien deixat en pau i que les úniques notícies que eixiren en la premsa al voltant de la llengua, serien noticies bones, un premi literari, les trobades d’escoles en valencià, canal 9 seria una televisió íntegrament feta en valencià (cal recordar que canal 9 es bilingüe gràcies al PSOE), etc.

Però cada matí tenia que desdejunar amb este tema, açó i la moció sobre l’unitat de la llengua que vaig presentar al ple ordinari del mes de desembre (el text íntegre el podeu trobar en la nostra web www.ciutadansdebenissa.com) on el Partit Popular i el PSOE del meu poble van votar en contra, demostrant el que tots sabem, el nul interés per defensar una llengua que mai han utilitzat i encara menys han estimat, per aixó he pres la decisió de publicar este article.

El passat mes de setembre el ministre Moratinos (PSOE) va fer una proposta d’incloure el valencià com a llengua oficial a la Constitució Europea, obrint d’esta manera la caixa dels trons, en este sentit vull manifestar i realitzar les següents consideracions:

1. Que l’actuació negativa es fruit en gran part d’un sospitós i rebutjable consens entre els partits estatals quan elaboraren i aprovaren l’Estatut d’Autonomia, en el qual no quedava clara la identitat de la llengua que parlen secularment els valencians.

2. Considere que ens trobem de nou, una vegada més, amb la vella estratègia que des dels partits centralistes i aliens al nostre poble i País entrebanquen el més que dolorós i difícil camí de la nostra normalització lingüística.

3. Que sota la disfressa d’un suposat interés per la llengua per part del PP, no hi ha per part d’ells cap altra intenció sinó de treure rendibilitat política a l’assumpte. Que les seues manifestacions són una mostra del seu fariseisme, i posa en evidència les contradiccions entre acceptar un document com la Llei de Creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en la qual s’afirma la unitat entre el valencià i el català, i acceptar ara de nou les tesis del secessionisme lingüístic, totalment desautoritzat per la romanística internacional.

4. Que des del meu partit nacional, el Bloc Nacionalista Valencià. fa ja temps que, en nom de la concòrdia i el futur del nostre poble, hem acceptat i acceptem:

– L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (en el preàmbul de la llei de creació de la qual es reconeix la identitat del tronc comú de la llengua que parlem, entre altres, els valencians i els catalans).

– L’autoritat acadèmica, intel·lectual i científica de la Universitat.

– El model de llengua que ens han llegat escriptors tan magnífics com han estat, entre altres, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Sanchis Guarner i Enric Valor.

– La denominació oficial i política de valencià per a la nostra llengua, nom del qual ens sentim orgullosos (Estatut d’Autonomia, Llei d’Ús i Ensenyament), però sense negar la unitat de la llengua catalana a la qual pertany la llengua dels valencians, també coneguda arreu del món com català, nom amb la qual és coneguda també universalment tant des del punt de vista científic com acadèmic.

Per tant, i en conseqüència:

A) Rebutgem l’actuació nefasta de l’actual govern de Madrid i exigim una immediata rectificació en el sentit que quede clara, amb la denominació que es considere escaient, la unitat de la llengua que es parla al País Valencià, Catalunya i ses Illes Balears.

B) Que a més de sol·licitar el reconeixement del valencià (o català) a Europa, el govern de l’Estat hauria de començar per prendre mesures conduents a eixe reconeixement dins mateix del conjunt de l’estat espanyol (retolació d’edificis oficials o serveis públics, documentació oficial, reforma del Senat, etc.).

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/