Inici » Notícies » Opinió

100 dies del nou govern benisser; per Xavi Tro

19 d'Abril de 2017 No hi ha comentaris
Xavi Tro

Xavi Tro

Han passat ja 100 dies des d’aquell 10 de gener del ple d’investidura en el que es consumava el canvi de govern al nostre poble després de la dimissió de l’exalcalde Juan Bautista Rosselló, a alguns els pareixerà poc temps, a altres molt, però al meu parer i en pro de la transparència més absoluta, toca fer un xicotet repàs de les tasques que se’m van encomanar dins d’aquest nou govern del canvi en el que se’m han confiat la gestió de les delegacions de CREAMA, Creació d’Ocupació, Cicle Hídric, Obres i Serveis, Normalització Lingüística, Patrimoni Històric, Esports, EDUSI i Projectes Europeus.

Començaré per Obres i Serveis, on hem enllestit dins del nou Pressupost que estem apunt d’aprovar tota una sèrie d’inversions absolutament necessàries per al futur immediat de Benissa, asfaltat i adequació de camins i carrers en diferents llocs del nostre extens terme municipal. A més, també cal fer memòria i recordar que en el passat mes de gener Benissa i tota la nostra comarca va patir un fort i intens temporal de pluja, neu, vent i temporal marí que va ocasionar un nombrós llistat de desperfectes en camins, murs i marges, els toldos de la Glorieta, platja de la Fustera, etc., que de manera immediata van ser reparats per les brigades municipals i pels que hem demanat ajuda econòmica als governs central i autonòmic per a evitar que no totes aquestes despeses imprevistes que ens ha generat aquest temporal no recaiguen exclusivament en les arques municipals.

Com ja sabeu pel que fa a la creació d’ocupació, Benissa és un dels municipis que forma part del CREAMA (Consorci per a la Recuperació Econòmica i de l’Activitat de la Marina Alta) de fet va ser un dels pioners en posar-lo en marxa, per això donem suport de manera clara al Pla Territorial per a l’Ocupació i el Desenvolupament local de la Marina Alta promogut pel CREAMA que pretén coordinar la promoció d’un acord territorial per abordar la problemàtica en ocupació i creació de llocs de treball des de la planificació conjunta i la cooperació entre diferents organismes i entitats. L’objectiu és clar a Benissa, baixar considerablement les 731 persones que no tenen treball al nostre poble (385 dones i 346 homes), segons les últimes dades oficials de març del 2017. Fa exactament dos anys el número era de 850. En eixe sentit cal destacar la inestimable ajuda i el treball de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball a càrrec del company Rafa Climent creant nous plans d’ocupació per a diferents segments de la població valenciana desempleada, sobretot per als més joves i per als desempleats de llarga duració i convocant ajudes encarades als nous emprenedors, professionals autònoms i xicotetes empreses.

Seguint amb la regidoria de Projectes Europeus, Benissa forma part des de fa poc del Projecte Eurodisea, estem estudiant també la possibilitat d’integrar-nos en el LIFE, i a més, estem pendents de la resolució de l’EDUSI (Estratègia Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat), un projecte al que ens hem presentat conjuntament amb l’Ajuntament de Teulada, creant un àrea funcional comuna, per a una convocatòria d’ajudes provinents de la Unió Europea que en el nostre cas podria significar un total de 4,8 milions d’euros en inversions a utilitzar entre els anys 2.017 al 2.022, finançats al 50% entre Ajuntaments i UE a utilitzar entre diferents propostes provinents de tallers de participació ciutadana que s’han fet en els dos pobles, sabedors de la importància que tenen aquestos programes europeus per tal de buscar fonts d’inversió i finançament municipal.

En quant a la regidoria de Cicle Hídric, de la gestió i subministrament dels nostres recursos hídrics, de l’aigua per parlar clar i ras, el principal recurs que necessitem per a sobreviure, cal assenyalar que la situació actual és molt bona en quant als nivells dels pous que tenim fora del nostre terme municipal, Benidoleig i Benigembla, tant de quantitat com de qualitat de l’aigua. Pel que fa als pous de Canor i Benimallunt els nivells també són alts i amb una qualitat de l’aigua del 100%. Això ens permet tindre l’abastiment garantit per a uns 4 anys però no hem d’oblidar mai de fer un ús responsable d’aquest be tan preat i tan escàs. És important assenyalar que una bona part de les inversions financerament sostenibles del Pressupost d’enguany, 82.000 euros, serà per a l’electrificació del pou de Benimallunt.

Si parlem de la regidoria de Patrimoni Històric, cal continuar treballant per recuperar i protegir al màxim el nostre riquíssim i variat patrimoni, a més de posar-lo en valor. Algunes accions de protecció, al meu entendre, s’han de fer des d’una visió supramunicipal, com és el cas dels riuraus que deuria d’afectar a tota la marina alta i abordar-se de manera conjunta. Estem treballant també per que és declare BIC (Bé d’Interès Comunitari) el moli del Quisi i fer accessible la Sala del Consell per a fer possible la seua musealització i obrir-la al públic en el menor temps possible.

També des de Normalització Lingüística, s’està treballant per a que la nostra llengua pròpia estiga en el lloc que li correspon i que siga considerada per totes i tots una llengua de prestigi tal i com s’està fent des del nou govern valencià. A més, en breu traslladarem l’AVIVA (Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Benissa) a unes noves dependències municipals per a donar-li major visibilitat i entitat pròpia i per a millorar l’atenció a la ciutadania.

En quant a Esports, el que significa oci, benestar i salut, sobretot en una societat com l’actual cada vegada pitjor alimentada, mal habituada i més sedentària, cal apostar decididament pel foment de l’activitat física, una necessitat social urgent determinant per a la millora de la salut en una societat moderna, recolzant les escoles esportives actuals i creant-ne de noves, als nostres xiquets i xiquetes, educant-los amb valors també des de l’esport, a més d’un impuls especial i necessari a l’esport femení, perquè desgraciadament encara es necessari eixe impuls especial per aconseguir l’equiparació total. Un total recolzament als molts clubs esportius que hi ha a Benissa que fan una llavor fantàstica i acabant una programació especial de celebració del 60 aniversari del Trinquet de Benissa que és va inaugurar el 20 d’octubre de 1957.

També vull destacar les dos visites que he fet a València, a les Direccions Generals de Finançament i Fons Europeus i d’Esports de la Generalitat Valenciana en les que he estat rebut de manera magnifica de la Directora General Miriam Fernández i el Director General Josep Miquel Moya, les dos planificades i encarades a aconseguir el que més necessitem ara mateix al nostre poble, diners i inversions per a donar el millor servei amb la màxima qualitat a les benisseres i benissers, a més de la visita la setmana passada de Mònica Àlvaro, coportaveu del grup parlamentari Compromís a les Corts Valencianes que va vindre expressament a Benissa a donar suport al nou govern benisser en el que Compromís és una peça clau, d’igual manera que ho som en el govern valencià. A més de emparar-nos a diferents convocatòries de subvencions provincials o conveniar amb la Generalitat el Pla RENHATA (Pla de Reforma Interior de Vivendes) que pot aliviar les butxaques dels benissers i donar treball a professionals autònoms i xicotetes empreses que és dediquen al món de la construcció i derivats.

Les meues últimes línies d’aquest escrit vull que siguen per a les treballadores i treballadors municipals al meu càrrec de tots i cada un dels departaments que gestione, sense ells la maquinària municipal no funcionaria i només puc que agrair-los l’esforç i la professionalitat que dia a dia demostren en les seues comeses, sobretot en alguns departaments amb menys personal del que fa falta i amb recursos econòmics limitats, tots ells de gran importància dins de l’Ajuntament de Benissa. A més, també vull destacar l’ajuda que rep de la meua companya Mari Carme Ronda, i del col·lectiu de Compromís, i d’altres companys del nou equip de govern i també de l’oposició quan he necessitat alguna cosa d’ells, i pense que cal agrair-ho públicament.

I no m’agradaria tancar aquest article informatiu amb altres tasques que desenvolupe i no són menys importants com la de portaveu del Grup Municipal Compromís per Benissa, posant el tic valencianista i d’esquerres al nou govern benisser, el nostre segell de treball, trellat, esforç, dedicació i mà estesa, com vam demostrar sent molt generosos a l’hora de pactar per tal de configurar el nou govern, i sent la veu de tots aquells que van confiar amb nosaltres el passat 25 de maig del 2015, però també volent ser-ho dels que no ho vam fer, ja que sempre m’agrada tindre present que governem per a totes i tots, ens hagen votat o no. Com sempre les portes del meu despatx estan obertes per a tots els ciutadans de Benissa.

I com vos he dit, només és un xicotet resum, igual que vos dic que aquest camí que hem triat no serà fàcil i sabem que cometrem algunes errades, però totes i tots treballarem amb la màxima il·lusió, escoltant la veu de les benisseres i els benissers i seguirem demostrant que som un gran equip de treball.

*Francesc Xavier Tro i Molines és regidor de l’Ajuntament de Benissa per la Coalició Compromís.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/