Inici » Notícies » Natura

Benissa inicia l’ordenança per posar fi als perjudicis generats per l’abandó dels cultius

19 de desembre de 2018 No hi ha comentaris
Bancal abandonat

Bancal abandonat

El Consell Ramader i Agrari Local va aprovar recentment la Nova Ordenança Rural que arreplega l’obligació, per part de les persones propietàries de finques rústiques, de mantindre els seus cultius en bon estat fitosanitari, aplicant les normes descrites en la legislació a fi d’evitar possibles incendis o l’afectació i propagació de malalties en els cultius.

Aquesta ordenança, ja elaborada i aprovada per majoria, es troba a l’espera de la seua aprovació en el pròxim ple ordinari de desembre i també estarà a exposició pública per tal de donar-la a conèixer a les persones interessades.

L’objecte d’aquesta ordenança és establir una normativa reguladora de les activitats pròpies del medi rural i de les parcel·les rústiques, per a aprovar unes bases de convivència que eviten els problemes derivats per l’abandó dels cultius, tant per al lloc on se situen, com pel seu entorn pròxim.

El document contempla l’obligació de mantindre les parcel·les rústiques lliures de focus d’agents perjudicials per als cultius propers, entesos aquests focus com a restes de cultius en estat d’abandó, així com a la limitació de la vegetació espontània que implique risc d’incendis, difusió de llavors de males herbes, etc. A més, la nova ordenança arreplega les responsabilitats que implica l’incompliment d’aquesta obligació, i el règim sancionador que s’estableix per a assegurar el correcte compliment.

Cal assenyalar que l’ordenança estableix també la creació d’una borsa de cultius per a facilitar als propietaris dels terrenys abandonats la seua conservació i evitar així els costos de manteniment o conreu. En aquest sentit, el Consell Agrari Municipal crearà una borsa de cultiu mitjançant la qual existirà un llistat de persones cedents del seu terreny i un altre llistat de persones demandants de manera que se’ls puga posar en contacte. Per a formar part de la borsa de cultiu tant els cedents com els demandants de terrenys tan sols hauran de sol·licitar-ho mitjançant instància a l’Ajuntament.

En paraules de Domènec Miralles, responsable d’Agricultura, “aquesta acció vol establir un major índex en prevenció d’incendis, al temps que es té cura del medi ambient de Benissa i posa en valor la tasca de moltes persones que són exemple de com mantindre els cultius en un estat òptim, també per a no propagar malalties vegetals en les terres”.

Xavi Tro, vocal del Consell, es mostra satisfet amb “l’aprovació pel Consell Ramader i Agrari d’aquesta ordenança, molt necessària, demandada i útil per a millorar i protegir el nostre paisatge tradicional i històric i fer més segur el nostre terme municipal. Aquesta era una demanda i un compromís amb bona part de la ciutadania benissera que hem complit, aquest mateix mes s’aprovarà també en comissió informativa i posteriorment en el ple ordinari de desembre”.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/