General

Sirvent Almendras reforça “l’hereva” del PAI de Benissa Golf a l’espera de poder construir

Vista des d'on la promotora té els terrenys
Vista des d’on la promotora té els terrenys

L’empresa xixonenca Sirvent Almendras, dedicada a la producció de matèria primera per a l’ingent sector torroner de la localitat, està a l’espera de diversificar la seua activitat amb una entrada ‘per la porta gran’ en el sector immobiliari. L’empresa de la família Sirvent, amb quasi un segle d’història i ara comandada per la tercera generació familiar, va adquirir en 2015 la promotora Desarrollos de Benissa SL, amb 375.000 metres quadrats de sòl al seu nom en la partida La Ràpita de la localitat alacantina.

Aquesta empresa, nascuda als anys 80 com a Oasis Park, és una de les que tenia sòl en el paratge de la Ràpita de Benissa, on fa quinze anys, en ple boom de les requalificacions als ajuntaments de la Costa Blanca, es van projectar 2.500 cases, dos camps de golf i algunes parcel·les hoteleres. Encara que la superfície total del citat PAI, impulsat pel constructor valencià Andrés Ballester (Edificaciones Calpe) i la branca promotora d’OHL, Espacio Inmobiliaria, aconseguia els 3,5 milions de metres quadrats en tres termes municipals, Desarrollos de Benissa disposa només del 10% del sòl inclòs en aquell projecte que finalment va embarrancar, tot dins del terme de Benissa.

En el cas del PAI de la Ràpita, cal recordar que els seus inicials promotors, Edificaciones Calpe i OHL van realitzar moltes compres de sòl a propietaris del municipi amb un preu inicial pactat i amb clàusules que contemplaven la seua revaloració o revisió del preu si eixe sòl canviava finalment de qualificació; és a dir, si en un futur passa de l’actual condició de rústic, que té ara, a urbanitzable.

El PAI va començar a tramitar-se el 2005, però en transcendir els seus detalls la forta oposició veïnal a la construcció de fins a 5.000 cases a la zona va provocar no només el rebuig de l’oposició, sinó que fins i tot l’equip de govern, llavors presidit pel popular Juan Bautista Roselló, no ho vera amb excessiu entusiasme. Durant eixa època, va haver-hi una multitudinària manifestació de veïns i partits polítics contraris al projecte que també van obligar l’equip de govern a canviar el seu punt de vista sobre el projecte urbanístic.

Per sorpresa, abans de l’esclat de la crisi, la pròpia promotora, Benissa Golf (de la qual Espacio tenia el 50% del capital) va desistir. L’empresa que impulsava el PAI original ja no existeix, ja que els socis la van liquidar després de renunciar al programa urbanístic. Segons fonts municipals, Desarrollos de Benissa no ha presentat cap iniciativa al consistori, encara que podria fer-ho una vegada que la corporació traga endavant el nou planejament (el PGOU vigent és de 1982 i Benissa està elaborant el Pla General Estructural). Cal recordar que va haver-hi un pla anterior, el de 2003, que no va incloure la zona de la Ràpita com a urbanitzable, però que va acabar anul·lat pel Tribunal Suprem i va deixar altres sectors urbanístics en una situació de limb administratiu perquè sí que es van desenvolupar amb la condició de ser urbans o urbanitzables i amb l’anul·lació del PGOU van passar a ser rústics o van mantindre la qualificació anterior.

Des de la seua entrada en el capital de la promotora, Sirvent Almendras s’ha dedicat a sanejar-la, tal com van confirmar en el seu moment fonts de la mercantil a aquest diari. El 2016 va realitzar una important reducció de capital per a compensar les pèrdues acumulades en els exercicis anteriors (en no tirar endavant el PAI), i des de llavors ha dut a terme diverses ampliacions de capital per a reforçar els recursos propis de l’empresa i estar en condicions de promoure arribat el moment, quan es resolga l’ordenació urbanística. En aquest sentit, l’última ampliació de capital s’ha dut a terme aquesta mateixa setmana, per import de 215.000 euros, la qual cosa eleva el total subscrit i desemborsat a 1,47 milions d’euros.

La veritat és que, segons el balanç de situació dels últims comptes de l’empresa (que no té activitat des de fa anys), es pot dir que l’operació de sanejament duta a terme per Sirvent Almendras, propietària del 80% del capital i sòcia d’altres empreses de la província en aquesta inversió, ha sigut tot un èxit. Desarrollos de Benissa no arrossega ja números rojos d’exercicis anteriors, i ni tan sols té passiu. Zero deutes. Ara, només necessita que sorgisca l’oportunitat de promoure, o un inversor interessat a fer-se amb els seus terrenys en la zona.

Pel seu interés hem reproduït aquest article aparegut el 10 de novembre de 2019 al diari electrònic ALICANTE PLAZA.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?