General

Medi ambient finalitza les obres del col·lector general de Benissa per millorar el proveïment d’aigua en el municipi

Uns operaris retiren les voreres del carrer Sant Nicolau
Els operaris retiren les voreres

La Conselleria de Medi ambient i Aigua, a través de l’Entitat de Sanejament d’Aigües (EPSAR), acaba de finalitzar les obres de renovació del col·lector general del carrer Sant Nicolás, a Benissa,” una actuació que ha comptat amb una inversió de 330.000 euros i que millorarà el proveïment d’aigua en el municipi”, segons ha assegurat el director general d’Aigua, José Mª Benlliure.

Les obres han consistit en la creació d’una canonada de formigó armat de diàmetres entre 1200 i 1000 mm, i la substitució de la xarxa de distribució d’aigua potable.

Així mateix, s’han realitzat els serveis de canalitzacions de telefonia i baixa tensió mitjançant dos prismes composts per 10 tubs de PVC reforçats per formigó en massa. La seua disposició discorre pels laterals de la rasa del col·lector general.

Obres en marxa a la província d’Alacant

D’altra banda, el director general d’Aigua ha informat que, en aquests moments, la Conselleria de Medi Ambient està executant un total de 12 actuacions, entre obres de depuració i reutilització, així com de proveïment d’aigua a la província d’Alacant, unes actuacions que compten amb una inversió de 123,2 milions d’euros.

Entre les obres més importants, destaca el Sistema de sanejament, depuració i reutilització Alacantí sud, una planta que, amb una inversió propera als 40 milions, rebrà les aigües residuals de Sant Vicent del Raspeig i el Polígon Industrial del Pla de la Vallonga, alliberant d’aquesta forma l’EDAR de Rincón de León. Així mateix, rebrà part dels cabals que genere la futura expansió urbanística de la ciutat d’Alacant, principalment les procedents del PAU 1 i l’entorn de la zona de Rabassa.

La depuradora de L’Alacantí Sud disposarà d’una capacitat per tractar 30.000 m3 d’aigua al dia amb qualitat de tractament terciari, el mateix cabal que l’EDAR de L’Alacantí Nord, que es troba finalitzada i va a iniciar la fase de proves, amb una inversió de 32,7 milions d’euros.

L’EDAR Alacantí Nord, així com la nova xarxa d’impulsions i col·lectors, absorbirà bona part dels cabals actuals i futurs dels municipis del Campello, Mutxamel i Sant Joan d’Alacant, amb el que es descarregarà l’estació depuradora de Muntanya Orgegia perquè puga rebre sense risc de col·lapse els increments previstos a la zona de platges de la ciutat d’Alacant.

També a Sant Joan, es troben en execució les obres complementàries a l’EDAR Alacantí Nord, que compten amb una inversió de 2,1 milions d’euros.

Un altre dels projectes que està executant l’EPSAR a Alacant és el dels Col·lectors i EDAR zona nord, una actuació que, amb una inversió de 12,3 milions, té com a objectiu resoldre a curt i mig termini la qüestió del sanejament i depuració de les zones residencials al nord del centre urbà del Campello.

A més, estan en execució les obres de tractament per a reutilització industrial d’Alcoi, que compta amb una inversió de 15 milions; la reforma de tractament terciari avançat de Rincón de León, amb un a inversió de 5,6 milions; l’EDAR Dénia-El Verger, que compta amb una dotació de 3,8 milions; l’ampliació de l’EDAR i de la canonada de reutilització d’Elx-Arenals, que està finalitzada i es troba en fase de proves, amb una inversió de 10,5 milions; i el col·lector general de Busot, amb una inversió d’1,2 milions.

D’altra banda, l’EPSAR està executant també a la província d’Alacant actuacions per millorar el proveïment d’aigua potable per un import de 2,4 milions d’euros. Es tracta de les obres del dipòsit d’aigua potable de Banyeres de Mariola, el dipòsit regulador d’aigua potable de Callosa d’en Sarrià i el dipòsit regulador de 4.000 m3 de Finestrat.

Al capdavant d’Espanya

Segons Benlliure, “la província d’Alacant compta amb més de 150 estacions depuradores en servei, d’un total de 450 EDAR que disposa el País Valencià. Aquestes plantes depuren 508 hm3/any, dels quals es reutilitzen 308,8 hm3, és a dir el 60%”.

“Al País Valencià –ha continuat- l’aigua és un recurs escàs, per aquest motiu el Consell ha realitzat un esforç sense precedents per aconseguir que, ara com ara, la Valenciana siga l’autonomia capdavantera en depuració i reutilització”.

Però a més, el País Valencià disposa de la xarxa tractaments terciaris més extensa i avançada d’Europa, que permet que es reutilitze l’aigua tractada en les estacionis depuradores. “En l’actualitat, prop del 67% de l’aigua depurada es reutilitza, la qual cosa suposa que de tota l’aigua reutilitzada al conjunt d’Espanya, el 50% correspon al País Valencià”, ha conclòs.

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari digital ELPERIODIC.COM el 29 d’abril de 2011.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?