Inici » Notícies » General

L’Escaldà ja és Bé d’Interès Cultural Immaterial

4 d'Agost de 2018 No hi ha comentaris
Demostració de l'Escaldà a Fitur

Demostració de l’Escaldà a Fitur

L’Escaldà ja és Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC), així ho va aprovar ahir el Ple del Consell, després de tants anys d’espera.

Un dels impulsors d’aquesta petició va ser Javier Scotto, batle de Jesús Pobre, es va mostrar “molt content” amb aquesta acreditació i va felicitar als veïns per “mantindre aquest ritu”. Aquesta declaració com a BIC suposa per al batle “reconèixer un ús i costum tan singular” per a la comarca que “reforça la identitat i recorda la nostra història”.

L’Escaldà, denominació que fa referència al procés de transformació del raïm de moscatell en pansa, es fa a les comarques de la Marina Alta, La Marina Baixa, La Safor i La Vall d’Albaida. Per a Javier Scotto, a partir d’ara comença “un present cultural emocionat i un futur prometedor”.

A partir d’ara, esperen “realitzar accions de preservació, conservació i impuls perquè siga conegut no només per turistes, sinó també pels propis veïns”.

Per al batle de Jesús Pobre és necessari protegir el cultiu i promoure un sector que a poc a poc s’estava perdent. No s’ha d’oblidar que els orígens d’aquest costum es remunten a l’època romana i es va mantindre sense canvis des de l’època medieval.

En un futur, esperen realitzar accions amb la Generalitat Valenciana. “Hi ha moltes mesures possibles”, des “d’un museu, tallers, demostracions”. Totes elles estaran enfocades a conservar i protegir des del camp tots els elements que acaben transformant el raïm de moscatell.

Font de la notícia: Las Provincias

Deixa un comentari

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/