Inici » Notícies » General

Els experts adverteixen que després dels moviments de terra identificar els cossos és “gairebé impossible”

11 d'agost de 2006 No hi ha comentaris

El desagradable desenllaç de l’antic cementeri del Pla de Bonet de Benissa en el qual aquesta setmana unes màquines excavadores han remogut desenes de restes humanes s’agreuja amb el pas dels esdeveniments. Experts forenses consultats per aquest diari van assenyalar ahir que “és pràcticament impossible identificar a qui pertanyen les restes” que estan espargides ara pels terrenys que són propietat privada i sobre els quals va a construir-se un comerç o una nau industrial.

La situació dels cadàvers que s’han deixat al descobert, davant la indignació veïnal, fa que “siga molt difícil concretar la seua procedència” perquè, entre altres coses, faria falta que “hi haguera algun os amb restes de medul·la” pel que haurien de ser “llargs”. El procés que hauria de seguir-se per a conèixer a qui pertanyen les restes es basaria primer a aconseguir extreure ADN d’alguns dels ossos i, després, comparar-lo amb un altre de la persona que se suposa que és familiar i que desitja la identificació del mort. No obstant això, el procés és, per a començar molt laboriós, i en segon lloc d’una envergadura econòmica difícilment assumible per a una família d’un nivell adquisitiu mitjà.

Amb tot, si alguna família de Benissa pretén recuperar ara les restes d’un avantpassat seu té per davant una tasca difícil. L’ajuntament va anunciar el dimecres que havia paralitzat les obres en la parcel·la després de descobrir aquest diari que els moviments de terra havien remogut restes humanes. No obstant això, fonts segures van informar ahir que els treballs continuen amb tota normalitat davant l’estupor general.

Un estupor que van voler mostrar ahir des de la coalició Ciutadans de Benissa(CIBE)-Bloc. En aquest sentit, els independents i nacionalistes van exigir saber “quin tipus d’autorització existeix perquè les restes hagen estat traslladades a la partida de Benimarraig, a una finca particular”. Aquest diari ja va avançar que la terra extreta estava sent traslladada a un parcel·la en un altre lloc del municipi sense cap tipus de control sobre les restes que podia contindre.

Comissió d’investigació

Pel que fa a la continuació de les obres malgrat l’anunci de l’ajuntament, des de la coalició van demanar al batle, Juan Bautista Roselló, que “detinga immediatament aquesta barbaritat” i que “ell mateix haurà de resoldre davant la comissió d’investigació sobre aquest lamentable tema la creació de la qual anem a sol·licitar”.

Segons CIBE-Bloc, “el que està ocorrent” en l’antic cementeri de la zona de Bellita “és una falta de respecte cap als avantpassats”.

Comunicat del Col·lectiu El Runar

El Runar considera totalment indignant i deshumanitzada l’actuació de desmunte i excavació d’una part del Cementeri Vell de Benissa que està duent-se a terme en les últimes setmanes. Considerem que el Govern Municipal i l’alcalde de Benissa han de donar les oportunes explicacions en una Comissió Informativa Extraordinària, així com en una declaració pública davant el poble de Benissa. Fets com aquest ens situen en la indecència moral i nul respecte cap a les despulles dels nostres avantpassats, que fins ara descansaven en pau.

El Runar demana:

– La paralització immediata de les obres d’excavació al Cementeri Vell.
– La Convocatòria d’una Comissió Informativa Urgent, amb presència de tots els partits polítics.
– La investigació d’on han anat a parar les despulles dels benissers i benisseres que les excavacions han recollit, així com que una Comissió municipal escorcolle la terra transportada per recollir les restes humanes profanades.
– Explicacions públiques del Govern municipal de com s’ha pogut vendre o permutar una part de sól públic i sagrat, i quin futur li aguarda a la resta del Cementeri Vell.
– Saber quina autoritat administrativa ha autoritzat eixes excavacions i en quines condicions.

Esperem, per la tranquilitat de tota la ciutadania, que s’actue amb cel·leritat, transparència i publicitat des del Govern Municipal.

El Runar no descarta convocar alguna movilització la setmana propera.

Benissa a 10 d’Agost de 2006
Col.lectiu El Runar

Font de la notícia: Levante-EMV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/