Inici » Notícies » General

El sud de la Marina Alta connectarà les seues xarxes d’aigua per a fer front a l’escassetat

17 de juny de 2018 No hi ha comentaris

Gota d’aigua

Creat el 1987 i inactiu fins fa quatre anys, el consorci d’aigües de la Marina Alta segueix al ralentí. Urgències, les justes. El projecte estrela està encara en fase molt embrionària. Ahir es va presentar en una reunió que va tindre lloc a la dessalinitzadora de Xàbia. És, açò sí, el primer pas per a la vertebració hídrica de la comarca. Cinc pobles, Benissa, Senija, Teulada-Moraira, el Poble Nou de Benitatxell i Gata de Gorgos, que sumen 32.000 habitants (població que es triplica a l’estiu), tindran connectades les seues xarxes. Podran compartir l’aigua en moments d’escassetat.

A més, Gata i Benitatxell tenen “línia directa” amb Xàbia. Li han comprat aigua de la seua dessalinitzadora. Per tant, eixos cinc municipis del sud de la Marina Alta, també podrien accedir a la gran factoria d’aigua potable que Xàbia va engegar el 2002 (construir-la li va costar 24 milions d’euros) per a salvar els estius en els quals els veïns havien d’omplir garrafes en dipòsits instal·lats als carrers.

“La connexió entre els municipis és fonamental. Sense ella no pot haver-hi solidaritat”, va exposar ahir el president del consorci comarcal, així com de la Diputació d’Alacant i també batle de Calp, César Sánchez, del PP.

Però el projecte està encara verd. La seua redacció s’ha adjudicat a Proaguas, que el tindrà llest, com a prompte, aquesta tardor. Les obres, que pugen a 1,4 milions d’euros, no s’iniciaran enguany. I hi ha obstacles a superar. S’ha de construir un nou dipòsit i no està clar on. Connectar Benissa, Senija i Teulada-Moraira i el Poble Nou de Benitatxell (aquests dos pobles comparteixen ja el subministrament) no entranya massa dificultats tècniques. Però fa falta l’autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a fer la canonada que arribe per un barranc fins a Gata.

El regidor de Xaló Gerard Fullana, de Compromís, va lamentar ahir la “inacció” del consorci d’aigües. Va advertir que portar una conducció de Benigembla a Benissa i adjudicar el projecte de connectar els cinc pobles citats és un bagatge molt pobre. Fullana va dir que la despesa més significativa segueix sent el de les dietes als membres d’aquest organisme. Cobren per cada reunió 300 euros.

El batle de Xàbia, José Chulvi, del PSPV, també va expressar el sentir dels batles que és ara, que ha plogut i no hi ha restriccions a la vista, quan aquest organisme hauria de xafar l’accelerador i preparar la comarca per als problemes del nou cicle de sequera.

Mentre, César Sánchez va destacar que durant aquest mandat la Diputació ha invertit en infraestructures hídriques a la comarca més de 3 milions d’euros.

El consorci d’aigües arrossega, a més, un altre problema. Només formen part 18 dels 33 pobles de la comarca. Falta el que atresora més riquesa hídrica: Pego. El president de la Diputació va vaticinar ahir que, amb la connexió de les xarxes d’aigua dels pobles, els municipis més reticents s’aniran sumant al consorci.

Font de la notícia: Diario Información

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/