General

El PP de València va pagar la defensa de David Serra i altres imputats en Gürtel amb diners públics

David Serra
David Serra

El PP de València va pagar la defensa dels seus imputats en Gürtel amb diners públics.

El Partit Popular de la Comunitat Valenciana va pagar durant anys les defenses de destacats dirigents en la peça de la Gürtel valenciana que jutjarà el presumpte finançament irregular del PP de Francisco Camps. Segons apunta la informació a la qual ha tingut accés EL MUNDO, les minutes dels advocats van arribar a les Corts valencianes i el Partit Popular va finançar les defenses dels implicats a través de la subvenció pública que rep per tindre representació en el parlament autonòmic.

Entre els dirigents que es van beneficiar d’aquesta mesura estan Ricardo Costa, exsecretari general del partit; Yolanda García, exdiputada i extresorera; o David Serra, exsotssecretari regional i un dels implicats, a més, en la presumpta xarxa de recaptadors que dirigia Alfonso Rus des de la Diputació.

Segons aquesta informació, algunes d’eixes minutes van arribar fins als 40.000 euros i inclouen els serveis prestats per les defenses durant la fase d’instrucció que va dirigir el jutge del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV) José Ceres.

La decisió es va prendre quan Alberto Fabra, en l’actualitat senador territorial del Partit Popular, dirigia el partit en la Comunitat i defensava les seues línies roges contra la corrupció. Aquesta mesura de Fabra, qüestionada dins i fora del partit, consistia a apartar a tot aquell càrrec públic que fóra citat com a imputat -ara, investigat- per un jutjat, encara que s’abordaren assumptes administratius.

El judici pel finançament irregular del PP arranca el pròxim mes de març a l’Audiència Nacional i el constructor alacantí Enrique Ortiz, cervell del cas Brugal, ja ha lliurat un escrit al tribunal en el qual admet el relat de la Fiscalia Anticorrupció, l’argument principal de la qual és que es van fabricar factures per a unflar el pressupost de les campanyes electorals del PP.

Les minutes presentades per diversos despatxos d’advocats al PPCV no amaguen en cap moment els conceptes i apareix identificat el CIF del grup parlamentari, segons aquesta informació. En el servei s’especifica clarament que la minuta es passa per l’assistència jurídica d’aquests càrrecs en la causa oberta en Gürtel pel presumpte finançament irregular.

Fonts del PPCV van admetre aquests pagaments encara que van destacar que el partit ja ha traslladat als càrrecs processats que no assumirà cap despesa més derivada de l’assistència lletrada en el judici. Una decisió que, pel que sembla, ha molestat als investigats, ja que consideren que seran jutjats per delictes relacionats amb les seues funcions orgàniques dins del partit. El TSJ va processar Costa, Serra, García i l’exvicepresident de la Generalitat Vicente Rambla davant la sospita que cometeren delicte electoral i falsedat en les eleccions autonòmiques de 2007 i en les generals de 2008.

Segons aquesta informació, al grup parlamentari no hauria arribat cap minuta a nom de Rambla.

Només en les eleccions de 2007, la instrucció judicial va concloure que el PP va gastar en actes electorals 2,31 milions d’euros i que, a excepció de 18.000 euros en concepte de marxandatge, la resta d’imports -publicitat, vídeos, creativitat i impremta- no va ser comptabilitzat ni declarat davant la Sindicatura de Comptes com a despesa electoral en les autonòmiques.

El Tribunal de Comptes és l’òrgan que vetla pel bon ús de les subvencions públiques que reben els partits a través del parlament. En teoria, aquests diners hauria d’emprar-se per a pagar les despeses ordinàries de funcionament de cada grup polític -personal, material d’oficina, …- però es coneixen pocs detalls de la destinació perquè les conclusions de l’òrgan fiscalitzador no es fan públiques. Segons diverses fonts parlamentàries, el reglament de les Corts Valencianes no inclou cap article que aborde si un grup parlamentari pot destinar els fons públics que rep a aquestes qüestions. La regla general és que són per a “ús general” del grup i dels diputats.

No és la primera vegada que transcendeix que el PP està fent front a les defenses de dirigents immersos en assumptes de corrupció política. En 2010 es va conèixer que Gènova també pagava les minutes de l’advocat de l’extresorer nacional Luis Bárcenas. En aquell moment, la secretària general del partit de Mariano Rajoy, María Dolores de Cospedal, va justificar els pagaments perquè “durant 30 anys ha sigut treballador d’aquest partit” i “perquè així ho va considerar en el seu moment oportú”.

Alberto Fabra: “No ho recorde”

En declaracions a aquest periòdic, l’expresident de la Generalitat Alberto Fabra va dir que no recordava si va autoritzar el pagament d’aquestes minutes a tres dels acusats de Gürtel. “No ho recorde”, va insistir. Aquests pagaments es van realitzar mentre el PPCV de Fabra defensava el seu discurs de regeneració. “No hi ha cap imputat, ni n’hi haurà dins del Govern de la Generalitat”, repetia l’excap del Consell. Durant el seu mandat van cessar fins a una vintena de càrrecs en el govern valencià, el PP regional o el grup parlamentari popular per la seua presumpta implicació en casos de corrupció.

El 23 de febrer de 2012 van caure els dos primers càrrecs en el govern de Fabra. L’expresident anunciava llavors la destitució de l’exdirector general d’Integració i Cooperació, Josep Maria Felip, i el sotssecretari de la Conselleria de Sanitat, Alexandre Catalá, imputats pel desviament dels fons de la cooperació.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 27 de gener de 2017 al diari EL MUNDO


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?