General

Benissa ret homenatge a la llibertat

Benissa celebrarà des de demà i fins el divendres 16 de novembre la segona edició de l’homenatge a la República i als brigadistes internacionals. Amb un ambiciós programa, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i l’Ajuntament de Benissa, governat pel PP, recordaran l’important paper que van jugar els brigadistes internacionals al municipi, sobretot en l’àmbit sanitari.

L’acte més esperat serà el dissabte dia 3 de novembre, la inauguració d’una escultura de l’artista de la comarca, Rafael Carrió, al costat de la Casa Feliu en honor a la tasca dels brigadistes internacionals. El monument mesurarà 2,75 metres d’altura i 2,20 metres d’ample i la profunditat serà d’un metre. L’escultura pesarà uns 600 quilos, segons l’autor. El material utilitzat és l’acer Corten. Rafael Carrió és també autor de l’escultura en honor al general Joan Baptista Basset, situada a l’avinguda Mestre Moncho de Dénia.

Carrió va explicar ahir en roda de premsa el significat de la seua obra. “Més que una escultura es tracta de tres en una perquè respon a tres qüestions diferenciades però totes elles relatives als brigadistes”. D’una banda, dos marcs quadrats que simbolitzen que les portes de Benissa van estar obertes als defensors del govern legal i, per un altra, una creu cúbica que respon al servei sanitari que van desenvolupar durant la Guerra Civil. Finalment, en el centre de l’escultura es podrà observar una estrella de tres puntes, símbol universal dels brigadistes.

Cal recordar que Rafael Carrió va ser el guanyador d’un concurs convocat des de l’Ajuntament de Benissa per a portar a terme aquesta escultura. El premi consistia en 1.500 euros i 11.000 més per a fer l’escultura.

El regidor de Cultura, Jaume Ortolà, del CIBE-Bloc, va comentar que el programa d’actes previst en honor a la República és un “homenatge al paper dels brigadistes internacionals en la lluita antifeixista, una tasca noble i justa en el seu temps”. En la seua compareixença, el regidor nacionalista va rebutjar qualsevol tipus “d’extremismes polítics”, com els que hi va haver durant la Guerra Civil i que suposen la creació de “postures enfrontades”.

Per la seua banda, el batle del municipi, Juan Bautista Roselló, del PP, va lloar la tasca dels brigadistes internacionals a Benissa i va dir que el monument, que s’alçarà en el jardí al costat de la Casa Feliu, “va dedicat als defensors de la llibertat”. A més, va destacar que amb l’escultura s’aconsegueix “una presència viva de les persones que van estar a Benissa en aquells temps”.

El batle va recordar que en el nou cementeri, el de Canor, ja existeix un panteó dedicat als voluntaris que van morir durant l’enfrontament bèl·lic al municipi i que estan soterrats a Benissa perquè “no és de savis oblidar”. Roselló va instar a “mantindre viva la història” i va recordar que la Casa Feliu “va ser un lloc clau en el servei sanitari que van oferir els brigadistes”.

Igual que ho va ser l’antic quarter de la Guàrdia Civil de Benissa i del qual ara no queden ni enderrocs. Això sí, ja comencen a albirar-se els fonaments del que serà un edifici de pisos al costat de la carretera N-332. L’antic quarter va ser Llar d’Infants durant l’àrdua Guerra Civil i va rebre el recolzament econòmic dels brigadistes internacionals que estaven a Benissa. No obstant això, en aquesta ocasió, de l’immoble no s’ha conservat res. Va ser enderrocat a març sense que es protegira cap element representatiu.

El Casal Cultural va demanar a la conselleria i al consistori que conservaren part de la imatge de l’edifici encara que per a l’administració autonòmica “l’edifici no tenia cap interés rellevant”, per als benissers, tenia un valor “històric i sentimental”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?