Festes

La Marina i les seues festes

La Puríssima Xiqueta
La Puríssima Xiqueta

Arribada la primavera, i amb el bon oratge, s’obri el calendari festiu de moltes localitats. És el cas dels pobles de la Marina Alta, comarca alacantina, que han esperat que passe la Setmana Santa per a engalanar els carrers i viure els dies de festa gran.

Un fet que és habitual en aquests municipis però que, enguany, a causa de la data en la qual s’ha celebrat la Pasqua fa que coincidisquen les festes de quatre dels seus municipis veïns.

Benissa, Teulada, Poble Nou de Benitatxell i Xàbia es vesteixen de gala aquests dies fins a principis de maig.

L’olor a pólvora i el so de les bandes de música envairan els carrers d’aquests municipis gràcies a l’esforç de les seues comissions festeres que han hagut de lluitar contra la crisi per a recaptar molts milers d’euros i poder oferir així les millors festes als seus veïns i visitants.

La ruta comença a Benissa que venera la seua patrona, la Puríssima Xiqueta, el quart diumenge d’abril, encara que aquesta vegada ho ha retardat una setmana en coincidir, com avançàvem, amb el diumenge de Resurrecció.

Dies de festa i tradició en els quals tots els benissers aprofiten per tornar al seu poble natal i honrar la seua patrona. Un venerat reliquiari que conté el retaule pintat amb la imatge de la verge atribuïda a l’escola del pintor Juan de Juanes a la qual se li atribueix diversos miracles.

S’explica que dos pelegrins, una nit de molt de fred (1684) no van tindre on refugiar-se i van tocar a la porta de la família Vives que, molt amablement, els va oferir recer. Els pelegrins, en no tindre mitjans econòmics per pagar aquest gran favor, li van deixar la imatge de la Puríssima Xiqueta. Aquesta família va començar a notar que estaven ocorrent alguns miracles i l’hi ho va comunicar al capellà.

En 1864 la Puríssima Xiqueta va ser oficialment proclamada Patrona de Benissa.

Des de hui, 29 d’abril, al 8 de maig vàries són les activitats programades i de les quals pot gaudir el visitant. Des de la coronació de les regines de festes, aquesta nit, a la processó en honor a la patrona passant per l’ofrena floral, els populars bous al carrer i les nits de ball que tenen com a protagonista a “El Arrebato” aquest diumenge 1 de maig. Altres dies que destaquen a les festes de Benissa és el Dia dels Fadrins, dels solters, en el qual es proclama un nou alcalde i corporació municipal, per 24 hores, i el dia del Riberer, personatge de profunda tradició en la vida del municipi. Durant segles van ser molts els benissers que, dues vegades a l’any, es desplaçaven caminant fins els camps de la Ribera del Xúquer, per treballar com a emigrants temporals en el conreu i la recol·lecció de l’arròs per poder així obtindre uns ingressos que cobriren les necessitats que les seues terres de secà no els oferien.

En el camí vell de València existia una gran roca des de la qual s’albirava, per última vegada en la marxa, el campanar de la vella església fortalesa. Allí, les quadrilles de Riberers es detenien i resaven una Salve en petició de protecció com a comiat del seu poble fins la seua tornada. Una jornada en la qual homenatgen, en el monument instal·lat a la Placeta Vella, a aquests veïns que un dia van marxar del seu poble natal a la recerca de treball. Per completar la visita al municipi els suggerim tasten els seus típics plats com són el putxero de polp i les coques d’anxova, tomaca o embotit.

Seguint la nostra ruta festiva, de sud a nord, ens trobem amb el municipi veí de Teulada que té com a patró a Sant Vicent Ferrer. Les seues festes depenen del dilluns de Pasqua ja que el següent és quan ells veneren el seu sant que fa sis segles va estar en aquest municipi, com han recordat en els actes commemoratius del 600 Aniversari i que acaben de finalitzar. Una bona proposta per conèixer aquestes festes i per recórrer i conèixer, de primera mà, és visitar els llocs on va estar Sant Vicent Ferrer com és la casa de la seua germana Constança o, a uns quilòmetres, la Font Santa lloc de peregrinació on multitud de persones han buscat remei a les seues malalties.

A les seues festes, que se celebren també des de hui fins el 8 de maig, destaquen nombrosos actes, algun molt entranyable, com la processó del patró, on participen molts teuladins i visitants amb un fervor molt especial, els seus focs artificials, cercavila o les vaquetes. Enguany en l’apartat musical destaca l’actuació del grup “Los Despistaos” aquest diumenge 1 de maig.

Per recuperar forces es pot menjar el millor peix amb la marca de qualitat Badia de Moraira, capturat utilitzant arts de pesca tradicionals, que ofereix diferents i saboroses combinacions típiques en la localitat com la seua sopa o els salaons de melva, anxova o el seu tradicional bull. També l’arròs és estrella de la cuina teuladina amb exquisits plats com l’arrós a banda, amb fessols i naps, la paella de sardines i espinacs i l’arròs negre, sense oblidar-se de l’arròs melós de polp, el de senyoret i l’arròs al forn. Uns menjars que poden tastar-se regats amb els millors brous locals i una dolça mistela de Teulada per a les postres.

El següent municipi al mapa és Poble Nou de Benitatxell i ací també es pot fer una parada festiva per conèixer com viuen, el primer diumenge de maig, les seues Festes de la Rosa i que són en honor a la Verge del Rosari on els actes religiosos i les revetlles són les protagonistes omplint els seus carrers des de demà 30 d’abril fins el 6 de maig. Un bon lloc per gaudir de les seues festes i quan es vol descansar, i desconnectar de tanta festa, agafar el cotxe i visitar el seu litoral. Un paisatge idíl·lic en el qual gaudir del seu abrupte litoral. El massís del Puig de Na Llorença, en caure sobre el Mediterrani, determina una costa elevada, amb penya-segats de més de cent metres tallats a plom sobre el nivell de la mar. Entre aquests penya-segats es troba el desguàs del Barranc de l’Infern i el de la Cala que han format les cales dels Testos i la coneguda Cala Llebeig.

Per acabar aquesta ruta la coneguda Xàbia on es pot gaudir de les festes que dediquen aquests veïns a Jesús Natzaré del 23 d’abril al 8 de maig. Les seues festes comencen diferent als altres municipis ja que els seus primers actes són els que dediquen a les jornades taurines que avançaran els dies en els quals es venerarà el Jesús Natzaré, pujant-lo en processó fins l’Ermita del Calvari, i el concurs de creus de flors, conegudes com les creus de maig.

Cal recordar que Xàbia és un dels racons més bells de la Costa Blanca amb sorprenents paisatges, el seu suau clima i el caràcter obert de les seues gents amb les quals atreuen i captiven el visitant. Un fet que ens recorden paraules del pintor valencià Joaquín Sorolla “Xàbia, sublim i immensa” en descobrir aquest meravellós lloc de la costa.

En aquest municipi és també obligat provar la seua gastronomia que reflecteix la petjada que han deixat altres cultures i en la qual poder tastar la cuina local, amb plats i tapes de la cuina mediterrània autòctona, o la cuina internacional que ofereixen infinitat de restaurants que allí es troben.

Quatre municipis que coincideixen amb les seues festes i que hagueren sigut més si Senija, a l’interior de la Marina Alta, no haguera canviat de data per no coincidir amb els seus pobles veïns.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?