Inici » Notícies » Cultura

Música per a salvar els safarejos

26 d'agost de 2006 No hi ha comentaris

Aquesta nit conclou un cicle de cantautors i poesia que reivindica el paper històric, arquitectònic i social dels llavadors del Pou d’Avall, de Santa Anna, d’Orxelles i del Pou de Núsols.

El Casal Cultural de Benissa ha engegat aquest estiu una original iniciativa per a reinvindicar la conservació dels quatre safarejos del poble. Tres cantautors (Lluís Vicent Banyuls, Sergi Contrí i Pau Alabajos) i les aportacions poètiques dels veïns han servit per a demanar la protecció d’aquestes construccions arquitectòniques que van ser el centre de reunió durant molts anys de les dones treballadores i que ara estan amenaçades pel creixement urbanístic.

Cabàs en mà i amb els entrepans i els refrescs en l’interior, a les huit de la vesprada els veïns de Benissa podran passejar des del Casal Cultural fins al Llavador d’Orxelles per al costat del canal d’aigua sopar i escoltar les cançons del cantautor de Torrent, Pau Alabajos. Les “Revetles als Llavadors de Benissa” és un cicle musical i poètic que des del Casal Cultural de Benissa han impulsat per a reivindicar aquests espais públics que antany van ser punt de treball i reunió per a les dones del poble.

En l’actualitat existeixen 4 safarejos: el de Santa Anna, el del Pou d’Avall, el d’Orxelles i el del Pou de Núsols. “Vam visitar les construccions i vam comprovar que estaven molt abandonades i plenes de brutícia” va explicar Joan Baptista Gandia, membre del Casal Cultural. “Pensàrem que podia ser un bon punt de trobada per a la poesia i la música, tenint en compte que antigament les dones es reunien ací per a treballar i participar de la tertúlia. Volíem reprendre el sentiment col·lectiu”.

Amb l’objectiu de desenvolupar el cicle poètic i musical van demanar la col·laboració de l’ajuntament perquè endreçarà els recintes i el projecte es va iniciar el passat mes de juliol. Els artistes que han participat han estat triats amb cura. Si la idea és preservar el patrimoni gens millor que portar cantautors valencians, que en les seues lletres manifesten el compromís amb el territori, la història i el medi ambient.

Al safareig de Santa Anna va actuar el 22 de juliol Lluís Vicent Banyuls, músic i cantant de València que va presentar alguns dels temes del seu primer disc “Cançons d’anar per casa”. El 12 d’agost va participar al Pou d’Avall el cantautor de Dénia Sergi Contrí per a tocar les cançons del seu CD “Comptant Sargantanes”. Finalment aquesta nit serà Pau Alabajos qui es desplaçarà des de Torrent fins al safareig d’Orxelles per a interpretar les peces de “Futur en Venda”.

Els safarejos de Benissa estan amenaçats pel creixement del poble. En aquest sentit el del Pou d’Avall és el que pot patir alguna transformació i quedar en el centre d’una rotonda. El cronista de Benissa, Joan Josep Cardona, ha estudiat aquestes construccions i les fonts que hi va haver abans d’elles. Sobre el Pou d’Avall existeixen documents de l’any 1598. En 1874 apareixen notícies de la font de Núsols i ja en el segle XX es troben les primeres fotos del safareig de Santa Anna sense teulada.

Font de la notícia: Levante-EMV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/