Inici » Notícies » Opinió
Aquesta notícia forma part de l'especial informatiu
Es mor Salvador Soria, fill adoptiu de Benissa
(altres articles de l'especial)

Salvador Soria ara i sempre en la memòria, per Francesc Xavier Tro

15 de març de 2010 No hi ha comentaris

El passat divendres 12 de març ens deixava l’artista benisser Salvador Soria. La casualitat va voler que la seua mort coincidira amb la d’un altre geni, en aquest cas l’escriptor Miguel Delibes, i pràcticament també amb la dimissió del seu bon amic Román de la Calle com a director del MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat) pel fet de lluitar a favor de la llibertat d’expressió, la censura i en definitiva de la llibertat a tots els nivells, de premsa, d’expressió, etc. Precisament per tot allò pel que Salvador va lluitar quan va fer costat a la República lluitant contra el feixisme després del colp d’estat del 36, així com també la casualitat va fer que justament al dia següent es reunira el jurat dels premis de pintura que es fan a Benissa i que molt encertadament porten el seu nom; el certamen de Pintura Salvador Soria – Vila de Benissa que es fa al nostre poble des de l’any 1996 i que enguany fa la seua edició número 28. I en el que el jurat de l’edició d’enguany ha estat format per Juan Ángel Blasco Carrascosa i per Ramón Pérez Carrió, recaient el premi a un jove artista, Sergio Luna. L’acte de lliurament del premi tindrà lloc el pròxim 7 de maig i seran els primers premis sense la figura de Salvador en vida, per la qual cosa, evidentment caldrà donar-li un caire especial.

Ahir diumenge acomiadàvem finalment el més important pintor i escultor que ha tingut Benissa, el seu fill adoptiu des de l’any 2005 que descansarà per sempre en el nostre cementeri municipal. El que és evident és que acomiadaven a la persona i al seu cos, afortunadament ens deixa el seu llegat, tota la seua creació, que és molta i de gran qualitat, tant en pintura com en escultura, com així ho demostra el seu espectacular i llarg currículum, el qual podríem resumir dient que fou membre del Grup Parpalló, acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carlos i que fou Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana l’any passat. Actualment, els seus treballs formen part de les col·leccions d’importants museus, com ara el Centre d’Art Reina Sofia de Madrid, el Centro Gallego de Arte Contemporaneo de Santiago de Compostela, la Fundació Rockefeller de Nova York, el Marlborough Mori Art de Londres, l’IVAM. (Institut Valencià d’Art Modern) de València i el Museo de Bellas Artes de Bilbao. La mort de Salvador Soria, deixa sens dubte un gran buit en l’art valencià i en el nostre poble i per això qualsevol reconeixement que li fem des del nostre poble serà insuficient. Des de la regidoria de cultura ara tenim un deure del que evidentment no podem fugir i que cal complir, fer que l’obra de Salvador Soria es conega més encara i de la millor manera possible: que ho faça en el museu que està construint-se en les cases del carrer La Puríssima situades justament davant de la Sala del Consell i que portaran per nom Museu d’Art Modern Salvador Soria.

* Francesc Xavier Tro, és regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Benissa.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa


Articles de l'especial informatiu

 1. Es mor Salvador Soria (12/03/2010)
 2. El CIBE-Bloc lamenta profundament la mort de Salvador Soria (12/03/2010)
 3. Comunicat de l’Ajuntament sobre la mort de Salvador Soria (12/03/2010)
 4. Els mitjans de comunicació es fan ressò de la mort de Salvador Soria (12/03/2010)
 5. Salvador Soria serà soterrat diumenge a Benissa (12/03/2010)
 6. L’escultor Salvador Soria serà soterrat hui a la seua volguda Benissa (14/03/2010)
 7. Benissa decreta dol per la mort de Salvador Soria (14/03/2010)
 8. Feliç front a la mar de Benissa, per Bernat Capó (14/03/2010)
 9. A Salvador Soria, per Juan Bautista Roselló (14/03/2010)
 10. Un creador de formes i colors, per José Díaz Azorín (14/03/2010)
 11. Un referent de l’avantguarda artística marcat per la Guerra Civil (14/03/2010)
 12. Salvador Soria, xicotet gran home, pintor i escultor, per Emilio Soler (14/03/2010)
 13. Benissa acomiada amb tristesa l’escultor Salvador Soria (15/03/2010)
 14. Salvador Soria ara i sempre en la memòria, per Francesc Xavier Tro (15/03/2010)
 15. Benissa dóna un emotiu últim adéu a Salvador Soria (16/03/2010)
 16. Vesprades de diumenge amb Salvador Soria, per Ramón Pérez (20/03/2010)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

https://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/