Opinió

La integració arriba a les aules de Benissa, per Francesc Xavier Tro

Quan el passat dimarts 30 de març llegia al diari la notícia La integració arriba a les aules de Benissa no vaig poder reprimir un somriure ben ample. Una noticia com eixa en mig de moltes més (la majoria roïns) em va donar un moment d’alegria, de satisfacció i d’esperança. Llegir i comprovar com, a una de les escoles de Benissa, concretament el col·legi públic Manuel Bru de Benissa (ara mateix en instal·lacions provisionals, però que en un breu espai de temps comptarà amb un col·legi nou) i que té 457 alumnes matriculats de 26 nacionalitats diferents i dels 5 continents, dels quals 167 són de procedència estrangera i amb una presència d’immigrants del 36.5%, s’ha aconseguit enriquir i mesclar perfectament les diferents cultures, pròpies de cada xiquet, però sense deixar de costat ni marginar la nostra pròpia, la valenciana, cosa que malauradament és el més habitual.

En eixe sentit no vull deixar l’oportunitat d’agrair i felicitar la tasca feta per les professores d’aquest col·legi, Maria Moreno, Àngels Sifre i Maria Dolores Luna, que amb el programa “Els xiquets del món” han aconseguit que aquests xiquets s’apropen més a la nostra cultura. Sens dubte professionals com aquestes són garantia d’èxit en la necessitat de buscar un món millor en què viure en aquest nou panorama totalment ja globalitzat. Una felicitació que faig extensiva al director del centre, Manolo Juan i a tot l’equip de l’AMPA, ben dirigit per Raúl Martínez.

Cal tindre ben clar que cap tipus d’integració és possible si no es comença per ser complementada amb la teua pròpia, i en eixe sentit, per potenciar la diversitat i l’enriquiment de cultures, cal partir de la pròpia fins arribar a altres que són ben diferents i que poden complementar-se i fer-nos comprendre que afortunadament no estem sols en aquest món, i que ens cal des de la diferència i la diversitat aprendre a viure en respecte, en pau i en harmonia i buscar les sinèrgies possibles, així com no veure les diferències culturals i idiomàtiques com un problema, sinò com un possibilitat de ser més rics culturalment, intel·lectualment i lingüísticament i tindre ben clar que són moltes més les coses que ens uneixen que aquelles que ens separen.

En eixe sentit és molt agradable comprovar i veure que la majoria de mares i pares no veuen cap obstacle perquè els seus fills acudisquen a les classes de línia en valencià, podent escollir el castellà i d’aquesta manera conèixer les dues llengües oficials que tenim els valencians.

Per això, com a regidor de cultura i membre de l’organització del Festival Multicultural que enguany se celebrarà els dies 1,2 i 3 d’octubre, proposaré en la pròxima reunió que aquests xiquets, amb edats compreses entre els 3 i 5 anys, i que tant han après sobre les diferents cultures i llengües que tenim al nostre poble, participen en aquest Festival ballant com han après en aquest col·legi, al so del folklore de cada país vestits amb els vestits típics de cada lloc, tot un exemple de convivència i de tindre clar que anem cap a un futur millor, una altra lliçó que ens donen els més menuts i que no podem ni hem d’oblidar.

I res més, només comentar-vos que eixe dimarts, el meu somriure va estar present pràcticament tot el dia i va ser un dia ben feliç per a mi, en definitiva que vaig estar com un xiquet.

* Francesc Xavier Tro i Molines és regidor de cultura, Patrimoni històric i Normalització lingüística a l’Ajuntament de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?