Inici » Notícies » Opinió
Aquesta notícia forma part de l'especial informatiu
Mor l’escriptor Bernat Capó
(altres articles de l'especial)

Adéu, Bernat; per Laura Soler i Emilio Soler

15 de març de 2017 No hi ha comentaris
Bernat Capó

Bernat Capó

Bernat, un dels grans en el camp de la literatura escrita en el català que es parla per la Marina alacantina, se n’ha anat callada i discretament. Com solia. Un home bo, una mica cabut, sorneguer, enamorat fins la medul·la de Lolita la seua eterna companya, socialista dels de debò i amic dels seus amics. Amics amb els quals va tractar i va debatre sobre literatura i política. Els membres més destacats de la cultura valenciana en una època tan gloriosa com inoblidable. Els que reconeixien la seua vàlua i l’apreciaven com mereixia: Enric Valor, Joan Fuster, Sanchis Guarner, Joan Valls, Vicent Andrès Estellés, Enric Llobregat, Gil-Albert, Muñoz Suay, Joan Castejón i tants altres.

Bernat, últimament, venia acaparant tot tipus de premis i distincions com que la biblioteca de Benissa portara el seu nom presidida per un retrat que li va fer Pepe Azorín, el del Consell Valencià de Cultura o el Llorer d’Or de la Universitat d’Alacant que el rector Manuel Palomar li va imposar personalment en el seu domicili perquè Bernat, ja molt tocat, no va poder assistir a l’emocionant homenatge que li va retre Benissa, la seua pàtria més que el seu poble. Mig de broma, perquè les malalties minaven el seu desgastat cos, somreia mentre deia que encara li faltava per rebre el Nobel de Literatura?

La seua obra literària, traduïda a diversos idiomes, és tot un compendi enciclopèdic que abasta des d’assajos, contes infantils (un seu va obrir la sèrie Biblioteca Infantil de la Conselleria de Cultura de la Generalitat i ha sigut l’últim de la col·lecció Aladroc de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert), biografies, novel·la o narracions viatgeres. A més, i per si faltara alguna cosa, que no, un prestigiós premi literari porta el seu nom.

Sempre guardaré en el meu record cadascun dels moments compartits quan, per iniciativa de l’incansable Joan Borja, vam emprendre l’aventura Bernat i jo de plasmar, colp a colp i vers a vers, com li agradava repetir a Capó, la seua intensa i imprescindible vida per als qui estimem “la nostra cultura”, eixa mateixa que ell tant va defensar i va engalanar portant-la a la seua màxima expressió.

No obstant açò, el més enriquidor per a mi va ser conèixer la intensitat del que havia viscut, les seues experiències més íntimes. No oblidaré mai la seua narració quan va veure son pare presoner de les tropes franquistes emmanillat i exhibit pel poble com un trofeu. Quan m’ho narrava, a pesar que havien passat més de setanta anys, encara sanglotava mentre ho recordava. Bernat tenia tres amors incondicionals: la seua passió per la cultura popular; el seu gosset Gigi, que va desaparèixer de sobte i a qui va dedicar la seua obra més sentida; i, com no, Lolita, la seua fidel companya de tota la vida amb qui va compartir feliçment gran part de la seua existència i a la qual no desitjava deixar sola, com tristament ha succeït. Curiosament, el dia que vam presentar el llibre “Conversa amb Bernat Capó” a Benissa, al març de 2013, ens vam assabentar de la defunció d’un gran amic comú, l’artista alacantí Arcadi Blasco. Bernat, mai oblidaré el teu afecte a dolls i el teu lliurament perquè la meua primera criatura en paper fóra única, igual que romandrà sempre en mi el teu inesborrable record i la teua grandesa personal.

Font de la notícia: Diario Información


Articles de l'especial informatiu

 1. Mor Bernat Capó, Fill Predilecte de Benissa (14/03/2017)
 2. L’Ajuntament de Benissa decreta tres dies de dol per la mort de Bernat Capó (14/03/2017)
 3. Bernat Capó, In Memoriam; per Xavi Tro (14/03/2017)
 4. Bernat Capó, l’homenot que era de tots (14/03/2017)
 5. La Universitat d’Alacant lamenta la mort de Bernat Capó i s’uneix al dolor de la família i els amics (15/03/2017)
 6. Qui agafa el llegat de Bernat Capó?; per Eduard Aguilar (15/03/2017)
 7. Adéu, Bernat; per Laura Soler i Emilio Soler (15/03/2017)
 8. Bernat Capó: L’home que no serà oblidat; per Ezequiel Castellano (15/03/2017)
 9. El Bernat Capó més íntim que he conegut; per Tomàs Llopis (15/03/2017)
 10. Bernat Capó, l’honestedat al servei de les lletres i la cultura; per Josep Roselló Ivars (15/03/2017)
 11. Benvolgut Bernat; per Joan Borja (15/03/2017)
 12. Emoció, paraules i molt d’afecte en el comiat a Bernat Capó (16/03/2017)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

https://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/