Inici » Notícies » Natura

Territori rebutja la instal·lació d’una planta d’engreix de tonyines

8 d'abril de 2005 No hi ha comentaris

No hi haurà piscifactoria per a l’engreix de tonyina roja enfront de la cala Les Bassetes de Benissa. Un informe d’impacte ambiental de la Conselleria de Territori considera inviable el projecte presentat per Atuneras del Mediterraneo SL, per la seua alta agressivitat a un medi natural molt sensible i de gran importància turística.

L’empresa Atuneras del Mediterraneo no podrà instal·lar una piscifactoria per a l’engreix de tonyines enfront de la Cala Bassetes de Benissa perquè la direcció general de Gestió del medi ha emès un informe d’impacte negatiu.

Els tècnics assenyalen que aquest tipus d’activitat ha de desenvolupar-se en aigües més profundes i allunyades de la costa.

L’informe especifica que l’activitat proposada “alliberarà en l’entorn pròxim de la costa, sense control ni tractament previ, una important quantitat de residus orgànics, generant un risc de contaminació de les aigües i els fons marins i, com a conseqüència, la degradació ambiental progressiva d’un sistema litoral d’extraordinària bellesa i riquesa ecològica”.

La granja marina que s’intentava instal·lar a una milla de la costa, en una àrea de 480.000 metres quadrats, anava a tenir deu gàbies cilíndriques de 50 metres de diàmetre i 13 metres de profunditat.

En les instal·lacions es pretenia introduir, per al seu engreix durant els mesos de juliol i desembre, fins a 1.260 tones de tonyines amb la finalitat d’obtenir una producció neta total de 138 tones de peix.

Residus

Aquest procés anava a generar unes 4.200 tones de residus orgànics, excrements i restes de peix que bé podrien precipitar al fons marí o perdre’s a la deriva per efecte dels corrents, ja que no es contemplava per part de l’empresa cap sistema de gestió dels residus generats.

Contra aquest projecte ja es van pronunciar els ajuntaments de Teulada, Benissa i Calp, les cofradies de pescadors de Dénia i de Moraira, els clubs nàutics de Moraira, Bassetes i Calp, l’estació nàutica Marina Alta i Moraira Acuicultura SL.

Tots argumentaven la importància ecològica, paisatgística i turística de la badia de Moraira i els efectes negatius per al medi ambient que la instal·lació de tonyines projectada anava a causar sobre els valors naturals de la badia.

El propi promotor reconeixia en la seua proposta que l’activitat comporta un risc ambiental, encara que no va garantir mesures correctores o per a eliminar el focus de contaminació.

Així, Territori adverteix que la instal·lació presenta un risc no assumible, “més important si escau pel fet que part d’aquesta contaminació seran restes de peix no ingerit que van a derivar per les aigües de la badia de Moraira, en estat de descomposició, en el període de major calor, causant problemes de diferent tipus”, en una àrea d’especial valor ecològic i turístic.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

https://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/