Natura

La FUCI concedeix la Bandera Verda per la gestió mediambiental del municipi

La Federació d’Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), en col·laboració amb els Ministeris de Sanitat i Consum i Medi ambient, ha concedit a Benissa el distintiu de la Bandera Verda-Ciutat Sostenible en la seva setena edició. Aquest guardó té una dimensió nacional i s’adjudica a tan sol deu municipis de tota Espanya per la seva excel·lència en la gestió mediambiental. Curiosament, dos dels premiats estan a la Marina Alta i són localitats veïnes: Teulada, per tercer any consecutiu, i Benissa, per primera vegada. El lliurament de la Bandera Verda es realitzarà el pròxim 9 de desembre, a l’Hotel Ritz de Madrid, a càrrec de les ministres de Sanitat i Medi ambient, Ana Pastor i Elvira Rodríguez, respectivament. La delegació benissenca estarà encapçalada per l’alcalde, Juan Bautista Roselló, acompanyat per la regidora de Serveis Generals, Josefina Ivars, i pel tècnic de Medi ambient, Rubén Moncho.

El propi Roselló ha repassat totes les actuacions mediambientals portades a terme als darrers anys i que han permès l’obtenció de la Bandera Verda. Entre elles està el tancament de l’abocador de La Solana i la seva reconversió en una gran zona reforestada on se celebra el Dia de l’Arbre. Per altra banda, s’ha valorat també la iniciativa pionera de Benissa d’engegar un Ecoparc i la correcta gestió d’aquest. En les seves instal·lacions es coordina tot el sistema de recollida selectiva de residus (paper, vidre, cartró, envassos, fustes, electrodoméstics, etc.) i s’elabora compost natural amb les restes verdes de jardineria.

Així mateix, s’ha implantat un servei integral de recollida d’escombraries en els 70 quilòmetres quadrats del terme municipal dividits entre el nucli urbà, la zona costanera i la rural. A més, el Pla de Gestió de Residus inclou la instal·lació de contenidors soterrats en cadascuna de les urbanitzacions, un sistema que evita olors i permet la retirada de les restes a qualsevol hora del dia. S’ampliarà també el “Dia Groc” de recollida domiciliària de restes voluminoses i passarà a tenir una periodicitat setmanal (ara és quinzenal). Ja s’ha realitzat una auditoria sobre l’estat de les platges i cales del municipi per a optar als certificats EMAS i ISO 14001 de gestió i qualitat ambiental i aquest mateix any ha entrat en funcionament la planta depuradora d’aigües residuals.

Finalment, l’alcalde s’ha compromès a implantar l’Agenda Local 21 al llarg de 2004. El primer pas ha estat l’aprovació dels estatuts del Consell d’Urbanisme i Medi Ambient, el fòrum de participació per a implicar als ciutadans en la redacció d’aquest document. L’obtenció de la Bandera Verda suposa “una gran satisfacció i orgull perquè demostra la trajectòria conseqüent mantinguda en la protecció del medi ambient i el paisatge en la nostra recerca pel desenvolupament sostenible”, segons paraules de Roselló. “En tot cas”, afegeix, “és un premi no de l’Ajuntament sinó de tot el poble de Benissa i anem a treballar per a mantenir-ho i seguir sent un referent en la gestió mediambiental”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?