Natura

La Conselleria de Territori crea tres noves microrreserves de flora

La Conselleria de Territori i Habitatge ha disposat la creació de tres noves microrreserves de flora en la província d’Alacant, zones d’important valor mediambiental que conten amb una reduïda extensió. Els nous espais protegits seran la Cala de Llebeig de Teulada, el Forat de Bèrnia de Benissa i Les agulles dels Frares de Quatretondeta. Les dues primeres es troben en la comarca de la Marina Alta i la tercera es troba al Comtat, en la Serrella. Amb ells, s’eleva ja a 88 el nombre de microrreserves existents en la província.

El Forat de Bèrnia, de propietat particular, està en la serra del mateix nom, en la franja litoral del terme municipal de Benissa. La seua extensió és de només 4,074 hectàrees, però compta amb espècies com freixes, estepars i coscolls, a més d’un bon nombre d’endemismes del País Valencià. Entre ells destaquen la “canyeta d’or”, el clavell de flor gran, la margarida fina i la ferradura valenciana, entre d’altres.

El conseller de Territori i Habitatge, Rafael Blasco, va assenyalar que la figura de les microrreserves de flora és “molt positiva per a la biodiversitat”, atès que, a més de protegir-se espais naturals, “s’implica als ciutadans”, especialment en aquells casos que el lloc és de propietat particular, com el cas del Forat de Bèrnia. Blasco va valorar que aquestes persones “es comprometen a posar part de les seves propietats al servei de la conservació” perquè tot el món “puga gaudir de la seua riquesa”.

El País Valencià compta amb la xarxa de xicotetes reserves naturals més densa de l’estat. En aquest sentit, es considera pionera en la conservació de flora silvestre en enclavaments de petita dimensió.

Protegir una zona i declarar-la microrreserva comporta una sèrie d’obligacions. Els propietaris s’han de comprometre a no modificar ni el substrat ni la massa vegetal, i han de permetre l’accés de tècnics per a la seua conservació. Les característiques especials del mediterrani i de les muntanyes de l’interior provoca que hi hagen tantes microrreserves.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?