Natura

Demanen una moratòria urbanística per a garantir la gestió ambiental del litoral

Ja s’ha encetat el cicle de conferències sobre la gestió del territori de les comarques costaneres organitzades pel Col·lectiu El Runar a la Seu Universitària La Marina. La primera de les ponències ha comptat amb la presència de Francisco José Torres Alfonsea, professor titular del departament d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant, qui va comentar la incidència de l’actual model turístic de sol i platja en la qualitat ambiental del litoral. La concentració espacial i l’excessiva oferta extrahotelera existent han convertit en regressiva la costa perquè hi ha una tendència cap allò artificial, és a dir, a canviar les condicions naturals. L’ocupació de les dunes lunars, la canalització de barrancs i de rius, la construcció d’espigons i escolleres, la regeneració de platges i les edificacions a primera línea marítima són bona mostra d’això.
Torres Alfonsea ha comentat els principis bàsics de la Llei de Costes per a donar a conéixer la normativa sobre distints elements com són la línea marítim-terrestre de domini públic, la servitud de protecció, trànsit i d’accés a la mar, etc. De la seua anàlisi extrau la necessitat urgent de realitzar estudis més complets sobre els partions (deslindes) i l’onatge per a actualitzar i marcar correctament l’àrea de protecció del domini públic al llarg de la costa mediterrània. Sembla, però, que les intencions no van en eixe sentit perquè, segons el mateix Torres Alfonsea, el govern valencià ha manifestat la seua intenció d’adaptar la Llei de Costes per a eliminar la línea de protecció de 100 metres, de privatitzar la regeneració de les platges i d’estudiar les propostes d’ampliacio dels ports esportius (casos de Xàbia, Benissa o Altea, per exemple).
Davant de tot això, el professor ha demanat una major sensibilització ciutadana sobre els valors mediambientals del litoral i una moratòria urbanística per a limitar el creixement turístic. Com a contraprestació assenyala la realització d’un pla de millora de l’oferta i de les infraestructures existents, entre elles l’aigua com a recurs bàsic de cara al futur més pròxim. A més a més, Torres Alfonsea és partidari de difondre els valors ecològics i paisagístics de la zona costanera (les praderes de posidònia oceànica, les tosqueres, etc.) i denúncia el mal ús que s’està fent d’alguns distintius com la Bandera Blava. “Amb ella es pretenia reconéixer les platges correctes des d’un punt de vista mediambiental però ara sols té un sentit purament turístic i de servicis”, segons les seues paraules.
El cicle de conferències tindrà continuïtat en els propers mesos amb xerrades sobre el desenvolupament urbà, la sostenibilitat i la planificació del territori, el turisme, etc. A més, hi haurà una taula rodona per analitzar l’experiència del municipi de Puçol.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?