General

Unes obres deixen al descobert les restes de l’església de Sant Pere de Benissa

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 4 de novembre de 2007:

Una coneguda empresa constructora comarcal que està treballant en els terrenys que els benissers coneixen com a Pou d’Avall ha deixat al descobert diverses pedres de l’antiga església de Sant Pere, a més d’un pou, concretament el que dóna nom a aquesta zona del municipi, datat al segle XVI, el més antic dels que històricament es coneixen al poble.

Moltes eren les veus que demanaven la paralització de les obres, entre elles les del col·lectiu El Runar o el mateix cronista oficial de la vila de Benissa, Joan Josep Cardona.

Aquest últim va fer un informe al mes de juny alertant que podia desaparèixer part de la història de Benissa si no es protegia.

L’informe va ser requerit pel casal Cultural-ACPV del poble, en defensa de l’ús hídric que durant segles se li ha donat al Pou d’Avall i per tant la seua transcendència social.

Conjunt hidràulic

L’estructura data del segle XVI, i com conta el cronista oficial, és el pou mes antic de què es té constància per escrit al poble, a més de formar part d’un conjunt hidràulic d’una importància etnogràfica, juntament amb el safareig que porta el seu nom i la coneguda com a Font de les Maruques, que després de les fortes precipitacions del mes passat han tornat ha aparèixer amb les seues aigües netes i cristal·lines.

Les pedres que ara apareixen i que està estudiant l’arqueòleg, Rubén Vidal, contractat per l’Ajuntament, corresponen a l’antiga església de Sant Pere.

Durant el seu enderrocament, les pedres es van repartir entre veïns del poble, i moltes d’elles són les que es poden contemplar ara, ja que en la dècada dels 50 van ser traslladades allí, per a fer un nou escorxador a Benissa i també per a fer part del clavegueram.

Totes aquestes troballes, estaven tapades per la mala herba, ja que el solar estava totalment abandonat, fins que les màquines d’aquesta constructora han destapat el que molts coneixien i apareixia reflectit en molts documents.

Ara Cardona espera que totes aquestes peces siguen guardades, i en un futur es reconstruïsquen amb elles alguna part del que en el seu moment va ser l’església de Sant Pere.

Segons l’arqueòleg, que porta els treballs de l’estudi, en unes dues setmanes se sabran totes les dades rellevants, i no descarta que seguisquen apareixent mes peces importants, com les que es van trobar el dimecres passat, ja fosquejant. Concretament d’un nou pou del qual es pensa que portava l’aigua al safareig de Santa Anna quan funcionava.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?