General

Marina Salud, condemnada a pagar més de 7 milions als seus treballadors

Protesta dels treballadors de l'Hospital de Dénia
Protesta dels treballadors de l’Hospital de Dénia

L’actual crisi sanitària de la Covid-19 ha posat a prova al sistema de salut en general i, en el cas de la Marina Alta, a l’Hospital de Dénia. Allí es lliura la batalla diària contra l’epidèmia amb un exèrcit de sanitaris que combaten el virus en la primera línia.

Hui molts d’eixos treballadors han rebut un premi que, en realitat, ve d’una altra batalla anterior: la que van emprendre en els tribunals els sindicats per a evitar que l’empresa concessionària del Departament de Salut de Dénia, Marina Salut, s’estalviara el pagament de la carrera professional als seus empleats.

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana ha confirmat la sentència amb la qual un jutjat de Benidorm va condemnar ja a pagar eixes quantitats a la plantilla de la concessionària, desestimant el recurs interposat per aquesta.

Igual que és una bona notícia per als treballadors afectats, que podran cobrar eixes dos anualitats de carrera professional que reclamaven, és una tremenda garrotada per a Marina Salut, perquè li costarà més de set milions d’euros. Uns 3,7 per cadascuna de les dos anualitats que es reclamaven, segons fonts sindicals.

Finalitza així un litigi que va arrancar amb la demanda interposada pels sindicats SAE, Simap, CESM, Intersindical, Satse, CSIF, CC OO i UGT.

Amb això, l’empresa que gestiona l’hospital i els centres de salut de la Marina Alta haurà de rascar-se la butxaca i pagar als treballadors la carrera professional. Un complement salarial que s’havia compromés a abonar el 12 d’agost de 2016 incorporant-lo al conveni col·lectiu subscrit el 2014 i que, no obstant això, des de llavors s’havia negat a pagar.

La sentència ara ratificada considera provat que el 12 d’agost de 2016 Marina Salut es va comprometre a pagar el complement amb la signatura de l’Acord de Carrera i Desenvolupament Professional.

Aquell acord no establia una quantitat concreta a abonar, sinó que ajornava el càlcul al fet que es coneguera el resultat econòmic de Marina Salut l’any 2017.

Ara, la sentència assenyala que “els comptes de l’empresa Marina Salut SA de l’exercici 2017 han donat beneficis, ascendint l’import de tals beneficis abans d’impostos a 1.739.159,38 euros”, segons un informe pericial incorporat al procés.

Malgrat això, en les negociacions posteriors entre empresa i sindicats, Marina Salut va transmetre als representants dels treballadors que únicament comptava amb 500.000 euros per al pagament del complement de carrera i desenvolupament professional o per a la negociació del nou conveni col·lectiu.

Sobre la base d’eixos fets provats, la sentència recalca que “s’ha verificat” que l’any 2017 Marina Salut va obtindre beneficis i, per tant, “l’empresa demandada ha de ser conseqüent, havent de complir allò conveniat”, és a dir, pagant la carrera professional. És més, afegeix que hauria d’haver-ho fet ja “motu proprio, una vegada tancat l’exercici 2017, això és, quan ja va saber de l’assenyalat resultat amb beneficis i, per tant, amb data d’efectes de l’1 de gener de 2018, la qual cosa no ha fet, en detriment dels interessos dels professionals afectats, i amb les repercussions que això comporta tant quant a incentivació professional respecte a l’empresa com quant al poder adquisitiu dels treballadors”.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 23 de maig de 2020 a www.eldiario.es


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?