General

La sequera acaba amb el 80% del raïm de moscatell de la Marina Alta

Bancal de moscatell
Bancal de moscatell

L’Associació Joves Agricultors (Asaja) d’Alacant ha qualificat de “desastrosos” els danys causats per “la sequera” en el raïm moscatell de Teulada, Benissa i municipis situats a l’entorn de la Marina Alta, i ha assegurat que les pèrdues en aquests cultius superen el 80 % en la primera població.

De fet, Asaja d’Alacant ha sol·licitat declarar aquests municipis “zona catastròfica” i aplicar mesures “excepcionals i urgents” davant “el risc real que abandonen els seus cultius i es perda una activitat econòmica molt important per a la zona”.

Entre aquestes mesures demanades per Asaja d’Alacant figuren l’exempció d’Impostos de Béns Immobles de Naturalesa Rústica corresponents a 2015, la reducció d’índexs de mòduls d’IRPF per al mateix exercici, una bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social i una moratòria d’un any sense interessos en el pagament de les quotes a la Seguretat Social per a l’exercici 2016.

Aquesta organització agrària ha exposat que “els productors necessiten ajuda urgent després del tercer any consecutiu de greu sequera”.

“Gran part del raïm moscatell produïda en secà corre el risc de desaparèixer si no s’adopten mesures urgents. D’extingir-se, no només es perden elevades quantitats de diners en camp, sinó que el sector del vi i la gastronomia també es veurien seriosament perjudicats”, ha advertit el president d’Asaja d’Alacant, Eladio Aniorte.

Aniorte ha recordat que “aquesta varietat és l’única amb triple ús autoritzat (taula, vi i panses) i és un dels raïms alacantins més cotitzats i importants que s’utilitza en els brous blancs i espumosos de la província que formen part de la Denominació d’Origen Protegida Vins d’Alacant”.

“El problema s’agreuja perquè els productors afectats també han corregut amb les despeses del segur agrari i, en la línia de raïm de taula, la sequera no és un risc cobert i, per tant, no és un dany indemnitzable per a aquest ús”, segons fonts d’Asaja d’Alacant.

Per açò, aquesta entitat ha demanat a “Agroseguro que no mire cap a un altre costat i recolze també aquests productors tan importants per a l’agricultura de la província d’Alacant”.

Només a Teulada es conreen en l’actualitat 705 hectàrees, de les quals 622 hectàrees estan destinades al vinyer, d’acord amb les dades facilitades per Asaja d’Alacant.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 4 d’agost de 2015 al diari electrònic LA MARINA PLAZA


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?