General

Entrevista a Abel Cardona

Abel Cardona
Abel Cardona

Benissa és un municipi de la Comunitat Valenciana. Està situat en el nord-est de la província d’Alacant, al cor de la comarca de la Marina Alta a pocs quilòmetres del mar. Consta d’11.000 habitants. Ha estat governada durant 17 anys per Juan Bautista Rosselló candidat del Partit Popular. L’any passat Juan Bautista va dimitir i el grup opositor va fer una coalició i ara està al govern un nou partit que es diu Reiniciem amb el suport del PSOE i Compromís.

Abel l’alcalde de Benissa i representant de Reiniciem ens dedica uns minuts per a contestar-nos algunes preguntes:

Pregunta: Bon dia senyor alcalde.

Resposta: Bon dia senyor Moreno.

P: Començarem l’entrevista preguntant-te, sempre has viscut en Benissa?

R: Sí, sóc nascut a Benissa, fill de benissers i tinc els huit cognoms benissers (risses).

P: Quins estudis has cursat?

R: Estudis superiors, sóc mestre en educació primària.

P: Sempre t’ha importat la política?

R: Doncs sí, la veritat és que sempre m’ha agradat, sempre he tingut inquietuds polítiques. El que passa és que no havia trobat mai el lloc on ubicar-me. Les propostes que hi havia a l’àmbit local no m’agradaven i al final doncs, junt amb gent coneguda que hem estat sempre dins d’associacions culturals, hem fundat una plataforma ciutadana que es diu Reiniciem.

P: Com has sentit l’acollida del poble de Benissa després de la proclamació com a alcalde?

R: Doncs molt bé en general, la veritat és que ha sigut una experiència positiva, pense. La població ho va viure amb il·lusió, hi havia molta gent que necessitava un canvi polític, un canvi de poble.

P: Per què li vau ficar el nom de Reiniciem?

R: Com la mateixa paraula indica, nosaltres pensàvem que necessitàvem reiniciar la vida política en el nostre poble, els seus plantejaments. Fugir un poc de la política més tradicional, més conservadora, cosa que teníem sempre ja vista a escala local. Ara amb aquest propi partit polític, aquesta plataforma ciutadana, poder aprofitar-la perquè fora un mecanisme per a reiniciar el nostre poble a escala general en tots els aspectes.

P: En què es diferencia el teu partit polític de la resta de partits polítics?

R: Doncs, la forma d’organitzar-se i articular-se és diferent. Nosaltres fugim de l’estructura tradicional del partit polític, De fet, en les eleccions ens vam presentar com a agrupació d’electors, no com a partit polític, amb la qual cosa no ens podíem presentar amb coalició amb altres partits, i es fuig de l’estructura tradicional, és més una estructura d’associació que de partit polític.

P: Us va impressionar els resultats de les eleccions? Per a bé o per a mal?

R: Per a bé. La veritat és que el dia de les eleccions sempre t’esperes més, jo volia guanyar evidentment, però també érem conscients que només feia sis mesos que portàvem de vida, i a pesar d’això, quedar-se segons en unes eleccions locals és un moment de satisfacció i d’alegria, no?

P: Què et va sorgir pel cap quan vas veure que amb la coalició dels altres partits (PSOE i Compromís) podries aconseguir el govern de Benissa?

R: Doncs un poquet de frustració, però també de satisfacció perquè la proposta de Reiniciem era anar junts tots el grup de l’oposició, fer una coalició de partits sota la marca de Reiniciem. No seria una sigla darrere d’altra, sinó una espècie de paraigües. El projecte inicial de Compromís era eixe. Però ningú dels partits polítics va voler, deien que nosaltres erem molt joves, que no teníem experiència. Ja que ells tenien les seues marques molt potents i que no ho veien.

P: És difícil tindre un acord comú entre els partits polítics?

R: Sí, és complicat perquè encara que en l’àmbit polític, sempre et situes un poc a un costat de la política. Esquerra, dreta, dalt, baix. Jo la veritat tampoc és que no em crega massa el fet que segons d’on et situes d’etiqueten, però sí que és cert que els partits d’una essència més d’esquerres sempre fem les coses més diferents, poc conservadores, d’una forma més progressista, però així i tot, encara que ens situen a tots els grups a un costat o l’altre, sempre cada grup és de sa mare o de son pare, igual que les persones. Al final dins d’un mateix partit polític també hi ha diversitat d’opinions, però aconseguim deixar de costat les diferències i continuar fent coses de poble.

P: Com són les relacions amb la generalitat i a la diputació, etc. a l’hora de les reunions i subvencions quan Reiniciem no és un partit generalista com el PP o PSOE?

R: Doncs són molt diferents, jo la veritat és que d’ençà que estem a l’equip de govern des de gener d’enguany és una de les diferències més grans que he vist. La Generalitat governada pel PSOE i Compromís i el suport de Podem la veritat és que és un govern molt pròxim, superpròxim. És a dir, dependentment del grup polític que sigues: Reiniciem, PSOE, Compromís, etc., quan demanes reunir-te amb ells, hi ha molta facilitat i proximitat. Nosaltres ens hem reunit amb el president de la Generalitat Ximo Puig, amb la Vicepresidenta Mónica Oltra i amb moltíssims consellers i conselleres i sempre hi ha hagut moltíssima proximitat. En canvi, en la diputació que està governada pel PP, a Alacant, no hi ha gens de proximitat. L’administració sembla molt llunyana, gens propera al nostre poble i com dic jo, sempre se’ls ha vist el llautó, beneficiant molt els pobles governats pel PP i en canvi, als pobles on no està governat el PP no hi ha ajuda.

P: Us deixen com de costat?

R: Sí, un poc de costat, no hi ha facilitat per a provar el nostre partit polític.

P: Treballes a temps total o temps parcial com a alcalde?

R: Doncs treballe a temps total, la tasca de l’alcaldia sí que suposa una dedicació completa.

P: Quines motivacions tens com a alcalde?

R: La motivació principal és la il·lusió per fer les coses diferents pel poble, treballar d’una forma diferent de com ho feia el PP, més propera. Sobretot, el projecte principal del nostre equip de govern és humanitzar la política, fer-la més propera, treballar un poc més des del sentiment i fer l’ajuntament una administració més propera. Però en l’àmbit econòmic l’ajuntament no està per a tirar moltes flors.

P: Hem vist que també aquest estiu hem gaudit de les activitats de la costa com el pàdel surf, però també heu fomentat la promoció dins del poble, com l’exposició dels dinosaures o els Food Truck, heu fet alguna cosa més per a fomentar el turisme interior?

R: Vam detectar que quan arriba l’estiu el poble es queda mort i tota l’activitat es troba a la zona costanera i vam decidir que fent activitats dins del nucli urbà vindria més gent. Ens hem plantejat que caldria omplir d’activitats el nucli urbà. I crec que ha sigut un èxit, ja que la gent estava contenta i estava ple en els hotels i cases rurals.

P: Quines propostes de millora has aconseguit d’ençà que estàs al govern?

R: Hem aconseguit moltes, sobretot, la principal que vam veure quan vam muntar el govern i que havíem detectat des de l’oposició. Era un ajuntament on estava tot per fer, fer una estructura organitzativa dins l’ajuntament, moltíssimes coses que hem estat regulant. A nivell de carrer no es veu massa, però en l’àmbit intern sí. Hem canviat les directrius en l’àmbit de contractació, són més transparents, més clares per a les empreses.

P: Quins projectes de millora tens pensat implantar pròximament en aquest municipi de Benissa? Per exemple?

R: Hi ha bastants projectes, planificar un poc més a mitjà i a llarg termini. En l’àmbit participatiu, que la gent puga dir la seua opinió o les necessitats que té el poble, i a poquet a poquet estem fent coses per a millorar el tema del medi ambient, l’oferta cultural i d’espais. Estem pressupostant per als anys vinents projectes que la gent ha demanat.

P: Sabem que tens una regidora que li diuen Belén Ivars, però per què la majoria dels polítics són homes?

R: Llavors, perquè encara no estan preparats, tot i que és una tasca que encara cal fer a dia de hui. Encara que, ja fa uns anys, en el govern de PSOE amb el president Zapatero, sí que es va incloure una sèrie de normes per a intentar l’equilibri entre homes i dones en la política amb llistes paritàries, la veritat és que a dia de hui, la major part dels càrrecs polítics més representatius, com alcaldies, presidències i això, encara hi ha homes, i no només és una cosa de política. Passa a molts més àmbits i encara hi ha molt de camí per fer.

P: Vos heu conscienciat amb actes per a aprofundir en la igualtat, per exemple amb els bancs de la plaça pintats amb els colors de la bandera LGTBI+ o promocionant la idea contra el masclisme amb cartells per tot el poble. Creus que tots els governs haurien de fer el mateix?

R: Pense que sí, pense que és necessari perquè hui dia encara estem començant a eixir de la caverna en aquests temes. La gent no està conscienciada i les administracions locals, nacionals, govern central, no estan treballant suficientment. Hi ha un indicador molt important que és la violència masclista, amb un total de quasi 50 dones assassinades i això és un detector molt gran perquè encara a la nostra societat els homes estan per damunt de les dones, en què ells poden decidir per les seues parelles, tant que poden decidir si la parella pot seguir vivint o no. On veuen les parelles com una propietat, un objecte. És el problema que veiem ací, un problema social, polític, que no s’acaba d’afrontar en l’àmbit nacional, el govern no mou.

P: Fa molts anys una guagua portava els xiquets des del poble a la piscina municipal del Collao, has plantejat poder instal·lar un transport per a la piscina o les platges del poble?

R: Sí, és un problema que a nosaltres ens preocupa molt, perquè el nostre terme és molt gran i a canvi pel que fa a mobilitat tenim una deficiència total. No hi ha un servei de transport públic. A Reiniciem estem mirant opcions de cara l’any que ve. Això s’ha de programar i volem sol·licitar un autobús per a poder portar la gent cap a llocs del terme del poble com la piscina, el polígon, les platges, l’estació… Tot i que és un servei deficitari, és necessari per al poble de Benissa.

P: Parlant de piscina municipal, és veritat que la voleu reformar perquè els xiquets molts menuts puguen començar a nadar?

R: La veritat és que és una instal·lació que està molt bé, però té molts anys. És exactament dels anys 80 i està feta amb les condicions que estaven en eixa època; no hi ha un vas per a la gent menuda, ni està adaptada per a la gent amb deficiència funcional. En Reiniciem volem intentar fer un símil amb la piscina coberta i que siga accessible per a la totalitat del poble.

P: Per a finalitzar, tens alguna idea per als joves com jo per a quan finalitzem la carrera universitària? Trobaríem treball en aquesta localitat?

R: La veritat és que el tema del treball és un problema gros a escala comarcal, no és només a Benissa. La gent jove del nostre poble, la veritat és que per diversos factors encara no hem acabat d’eixir de la crisi que tenim actualment. Després, pel que fa a l’oferta laboral que tenim al nostre poble, és limitada. És un poc complicat, perquè tenim un model econòmic basat en el sector serveis, a Benissa el turisme que hi ha e troba enfocat al sector serveis, on la construcció condiciona també el treball. Hi ha una institució que ajuda a la formació de gent jove i gent major amb el nom de Creama.

Pel seu interés hem reproduït aquesta entrevista apareguda l’11 de gener de 2019 al Ciberperiòdic de l’alumnat de Publicitat i RRPP de la Universitat d’Alacant.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?