General

Els municipis del sud de la comarca podrien acollir una nova planta de transferència de residus

Ana Kringe,   Pepe Sala i Paco Montagut ahir a Dénia
Ana Kringe, Pepe Sala i Paco Montagut ahir a Dénia

Vaersa posa a la venda la seua part de l’empresa que gestiona la planta de transferències.

Vaersa, l’empresa pública de la Generalitat Valenciana que presta serveis relacionats amb la gestió ambiental, vol desfer-se de la seua part de la societat Reciclatge de Residus la Marina Alta, titular de la planta de transferències de Dénia. Dins de la política de reducció de despeses i d’organismes públics, el Consell ha optat per posar a la venda la seua part d’aquest consorci i que suposa el 93,3% del total de la societat.

Aquest va ser un dels aspectes que es va abordar ahir en la junta general de Reciclatge de Residus la Marina Alta que es va celebrar a l’Ajuntament de Dénia. Segons es va comentar, la intenció de la Generalitat és alienar tota la part que li correspon de l’empresa i no conservar res.

En principi, els consistoris que formen part de Reciclatge tenen preferència a l’hora d’adquirir el percentatge en possessió de Vaersa. L’import total al qual ascendiria aquesta part encara no s’ha quantificat econòmicament.

Fonts de la societat van assegurar que existeix interés per part dels ajuntaments a comprar. No obstant això, l’operació no va a resultar tan fàcil a causa de la situació de les diferents arques municipals.

Els ajuntaments, abans de res, volen conèixer el preu que els costaria adquirir la part de la qual Vaersa pretén desfer-se. I no només això, sinó també les condicions i facilitats de pagament que els poden oferir en cas d’arribar a un acord.

En el cas que cap consistori decidira donar el pas i comprar la part del Consell, es recorreria a mercats secundaris. És a dir, que podrien entrar en joc empreses privades, que en buscar l’obtenció de beneficis podrien encarir el preu que en l’actualitat paguen els municipis per la gestió dels seus residus sòlids.

No obstant això, fonts de la societat consideren poc probable que finalment arribe a produir-se aquesta situació. En aquest sentit, van assenyalar que la pretensió de Vaersa és buscar l’enteniment amb els ajuntaments per a mantindre la viabilitat del servei en les condicions actuals.

Un dels temes pendents de Reciclatge de Residus la Marina Alta és la reforma de la planta de transferències, que està obsoleta. El 2006 ja es va redactar un projecte de remodelació de les actuals instal·lacions per fer-les més modernes i competitives.

La proposta, una vegada revisada i adaptades a les necessitats presents, roman des de fa temps a l’espera. El projecte es basa a utilitzar un nou sistema, en lloc del d’embut. El principal avantatge d’aquest canvi és que permetria, a través d’un “polp”, carregar camions amb les deixalles dipositades en una espècie de banyera i que els vehicles eixiren cap a la planta del Campello a qualsevol hora del dia i no només de matinada.

La marxa de Benissa

D’altra banda, des de gener un dels municipis que formen part de l’empresa Reciclatge ha deixat de portar el fem a la planta de Dénia. En el seu lloc, la trasllada directament al Campello perquè considera que li eix més econòmic.

Pel que sembla, els ajuntaments del sud de la comarca estan pensant fer una segona planta per fer un servei mancomunat i estalviar diners. El regidor de Benissa, Paco Montagut, va plantejar aquest abandó de l’empresa en la reunió, encara que va reconèixer que això tindria un cost.

Des de la societat es va recalcar ahir que encara que Benissa deixe de portar els seus residus a la planta de transferències haurà de pagar les despeses fixes arran del contracte que té subscrit.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?