General

Els experts reunits a Benissa demanen la preservació dels riuraus de la Marina Alta

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 8 de juny de 2008:

La Seu Universitària de la Marina va acollir ahir la I Jornada sobre el Riurau, element arquitectònic típic de la comarca de la Marina Alta.

Més de cent persones, estudiosos i investigadors del tema, es van donar cita per a unir els seus esforços, amb la finalitat que es preserve l’element arquitectònic de la pansa, per excel·lència: el riurau.

La inauguració va estar a càrrec del regidor de Cultura de Benissa, Jaume Ortolà, i de la directora de la Seu, Teresa Morell Moll.

En la seua intervenció, Ortolà va advocar per “generar i regenerar cultura al voltant del riurau”, element que va qualificar com a “emblemàtic del nostre poble i de la comarca”.

Per la seua banda Teresa Morell va parlar sobre la cultura “dels riuraus” i de les èpoques anteriors, quan “des d’Orba, el seu poble natal, fins Dénia es podia anar xafant bancals de raïm”.

La Jornada organitzada per l’Ajuntament de Benissa i la Universitat d’Alacant, mitjançant la Seu Universitària de Benissa, va tindre la col·laboració de l’Agrupació Fotogràfica de Benissa, l’Associació Cívica Riuraus vius i el col·lectiu ecologista El Runar de Benissa.

La primera ponència de la Jornada la va impartir el professor Antoni Banyuls i Pérez, de la Universitat d’Alacant, que va fer molt amena l’exposició, amb moltes fotografies, sobre “El riurau: antecedents i concreció d’un espai per a la vida en l’arquitectura rural de la Marina”. Després de la pausa, va intervindre Jesús Huguet Pascual, secretari del Consell Valencià de Cultura, que va parlar de l’informe sobre la declaració com a Béns de Rellevància Local dels riuraus.

L’informe insta als ajuntaments de la comarca a iniciar els tràmits per a declarar Bé de Rellevància Local aquestes edificacions tradicionals i que van tindre un protagonisme rellevant en l’economia i agricultura valenciana des de mitjans del segle XIX fins a bona part del XX.

En la seua exposició, Huguet va instar també a les administracions locals a contemplar els riuraus en la planificació del seu territori, és a dir, en els seus plans generals d’ordenació urbana (PGOU). En aquest sentit, el secretari del CVC va recordar les paraules de Toni Banyuls, de la Universitat d’Alacant, que minuts abans havia pronunciat: “les intervencions en el paisatge han sigut més radicals en els últims anys que al llarg de la història”. Per aquest motiu, “cal tindre molta cura a l’hora d’elaborar els PGOU i protegir els riuraus de qualsevol afecció urbanística”, va apuntar ahir Huguet. Així mateix, va plantejar mantindre “les construccions riuraueres”.

Inventari patrimonial

Per altra banda, el secretari del CVC també va apuntar la necessitat que cada ajuntament realitze un inventari patrimonial, tal com exigeix la llei valenciana de patrimoni de 1998. Huguet va titllar ahir de “lamentable” que siguen molt pocs els ajuntaments del País Valencià que hagen portat a terme aquesta tasca. Va afirmar que és “primordial” catalogar els béns rellevants perquè estiguen datats i tindre’n una referència per a evitar que s’extravien o patisquen agressions.

Davant possibles danys en el patrimoni cultural, ahir Huguet va instar els assistents a la jornada a denunciar davant els jutjats els fets. Una pràctica que no està massa estesa en la societat actual davant el poc valor que es dóna a la cultura. “Moltes vegades la considerem un florer però, no obstant això, ho és tot. Forma part de les manifestacions de la societat. El patrimoni és tot el que ve del passat, que està en el present i que marcarà el futur si sabem conservar-lo”, va analitzar Huguet en la seua conferència. El secretari del Consell Valencià de Cultura també va apuntar la necessitat d’una formació constant en l’estima al patrimoni.

A continuació, va tindre lloc la presentació del col·lectiu Associació Cívica Riuraus vius. En la mateixa, van participar Lluís Fornés i Carme Miquel, dos dels impulsors d’aquest col·lectiu que des que es va crear lluita per la preservació d’aquests tradicionals elements arquitectònics de la comarca.

De vesprada es va celebrar una taula rwdona, en qu el principal tema de discussió va ser el riurau.

Visita per Benissa

A continuació i guiats per l’Agrupació Fotogràfica de Benissa, els participants van recórrer alguns dels riuraus més emblemàtics i típics del terme municipal de Benissa.

Finalment va haver una intervenció musical “El muntatge” amb l’espectacle “Una cançoneta i…a la presó”, a càrrec de membres del col·lectiu Ovidi Montllor.

Una de les últimes activitats de l’Associació Riuraus vius ha sigut la presentació en la seua seu de Jesús Pobre, d’una nova acció reivindicativa per a salvaguardar aquests elements arquitectònics tradicionals.

Per això, es van posar a la venda, per sis euros, una col·lecció de huit fotos amb els riuraus més representatius o els que encara queden en peus de la comarca.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?