General

Els ajuntaments uniran serveis per a estalviar despeses

Teulada, en primer terme, i el polígon industrial de La Pedrera, pertanyent a Benissa, al fons
Teulada i Benissa

Superar barreres municipals per fer front a la crisi. Amb aquesta filosofia, els Ajuntaments de Teulada i Benissa, ambdós governats pel PP, van signar ahir una declaració d’intencions a la qual van agregar un pla estratègic amb la finalitat de compartir serveis municipals, competències i infraestructures. L’objectiu és estalviar despeses i pal·liar les greus manques de finançament que en l’actualitat sofreixen aquests dos Ajuntaments. Les dues poblacions van experimentar un important creixement urbanístic en l’última dècada i ara els ingressos municipals minven a causa de l’aturada immobiliària.

Benissa i Teulada són municipis veïns enclavats al sud de la Marina Alta amb característiques semblants: ambdós tenen una població similar i els seus pressupostos municipals per 2010 ascendien a la mateixa quantitat, 16 milions d’euros. És la primera vegada que dues localitats valencianes decideixen per escrit mancomunar els seus serveis. Però a l’àrea metropolitana de València les localitats de Paterna, Sant Antonio de Benaixeve i L’Eliana ja van anunciar a la fi de juliol passat alguna cosa similar. “Els tècnics municipals preparen ara un document final que determinarà els serveis mancomunats”, va explicar ahir el socialista, Josep Maria Àngel, batle de L’Eliana.

Segons els batles del PP, fins ara existien nombroses traves legals que impedien que dos pobles fusionaren els seus recursos. No obstant això, gràcies a la nova Llei de Règim Local valenciana, aprovada al juny en les Corts amb els vots de PP i Compromís, els ajuntaments poden compartir precisament els seus serveis amb la finalitat de lluitar contra “l’escassetat crònica de recursos econòmics”. És en aquest nou cos legal en el qual ahir es van emparar en una roda de premsa els batles de Teulada, Antoni Joan Bertomeu, i de Benissa, Juan Bautista Roselló, per subscriure aquest conveni marc. Roselló va citar, entre els primers serveis que mancomunaran, a la gestió de residus, que permetrà estalviar costos en la recollida de fem, en l’actualitat molt onerosa per als dos municipis per les seues àmplies àrees d’urbanitzacions disseminades de xalets. No obstant això, Roselló va aclarir que “les polítiques les realitzaran els dos ajuntaments”. La urbanística, amb plans territorials conjunts; i la turística i les culturals, amb programacions conjuntes, les educatives, a través d’un mapa escolar únic o la de serveis socials.

Ana Barceló, batllessa de Sax, i presidenta del PSPV a la província d’Alacant, va recordar que els ajuntaments veïns, de xicoteta grandària, ja comparteixen serveis socials, instal·lacions esportives i, excepcionalment, fins i tot policies. Ferran Verdú, batle de Xixona del PSPV, va explicar que les mancomunitats ja funcionen així, i va citar Bonaigua (Aigües, La Torre i Tibi), on comparteixen serveis socials i recollida de fem.

“Tots volem estalviar despeses i estem treballant en aquest sentit”, va admetre Àngel, de L’Eliana que insta a respectar “les competències” de cada administració i no llançar “cants de sirena”.

En el cas de Teulada i Benissa, la xarxa de transport públic que ja funciona a Teulada ara es perllongarà fins Benissa, i s’ampliarà a la zona residencial costanera.

Finalment, l’auditori de Teulada serà l’auditori de Benissa i la piscina climatitzada d’aquest últim municipi donarà cobertura als habitants de la localitat veïna. Els dos pobles compartiran instal·lacions esportives. Roselló va assegurar que l’estalvi aconseguit amb aquesta iniciativa serà “molt important”, tot i que va matisar que els tècnics encara estan calculant la seua quantia. Ambdues localitats podran estalviar despeses en la contractació de persona laboral i d’empreses externes, que també graven les arques municipals.

Fa ja temps que els batles de la Marina Alta portaven celebrant reunions per mancomunar serveis en una comarca amb problemes comuns: crisi de la construcció, població disseminada i allunyades de València i Alacant. I ara Benissa i Teulada rubriquen aquesta obstinació per escrit.

Benissa i Teulada, en xifres

Població estrangera. Benissa té una població de 13.221 habitants i Teulada 14.620. Les dues poblacions de la Marina Alta tenen una important població resident estrangera que a Benissa representa el 47% del cens; i a Teulada, el 66%.

Plantilla municipal. Està integrada per 239 treballadors a Benissa i 169 a Teulada. Els Ajuntaments tenen un pressupost semblants, que ronda els 16 milions d’euros.

Densitat de població. A Benissa és de 189 habitants per quilòmetre quadrat i a Teulada de 435. El terme municipal de Benissa té 69.71 quilòmetres quadrats i el de Teulada, 32.24 quilòmetres quadrats.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?