General

El Runar exigeix que no s’enderroquen les Escoles Velles per a construir el nou ajuntament

El col·lectiu ecologista, El Runar de Benissa, va exigir que no s’enderroque l’edifici de les Escoles Velles per a portar a terme la construcció de les noves instal·lacions de l’ajuntament. Si bé el projecte està actualment “paralitzat”, segons van alertar fonts municipals, l’ajuntament ja ha inclòs una partida pressupostària a 2007 per a enderrocar l’estructura de l’immoble.

El portaveu dels ecologistes, Pere Ferrer, va matisar que l’edifici “té una gran rellevància per al patrimoni arquitectònic municipal així com sentimental per als ciutadans”. A més, va assenyalar que les Escoles Velles, estan situades en l’Àrea de Rehabilitació del Centre Històric i per tant “es poden demanar subvencions a la Conselleria per a rehabilitar-ne l’estructura”. D’aquesta forma, Ferrer es va mostrar partidari de fer “una transformació de l’espai que conjugue la modernitat amb la conservació de l’edifici”.

Les Escoles Velles són un exemple singular de l’arquitectura escolar del primer terç del segle XX “únic a la comarca” i que va ser ideat en la Segona República amb el nom del grup escolar Alicia Pestanya. El portaveu dels ecologistes va destacar que la importància arquitectònica de l’immoble “no només ha sigut reconeguda per membres de la cultura comarcal sinó també pel professor d’arquitectura de la Universitat d’Alacant, José Luís Oliver”.

El membre del Runar, Àngel Ibáñez, va advertir que s’hauria de considerar el “valor històric” de l’edifici i “mantindre’n” l’estructura al projecte. En aquest sentit, va matisar que l’objectiu de l’enderrocament de les Escoles Velles és construir un pàrquing sota l’immoble i “per això és necessari que es tombe tota l’estructura”. A pesar d’això, va destacar que “sabem que l’habilitació de zones d’aparcament a Benissa és imprescindible, però es podrien situar en una altra zona per a evitar la desaparició l’immoble”.

D’aquesta forma, Ibáñez, va assenyalar que el col·lectiu no es posiciona en contra de la ubicació del nou ajuntament en les Escoles Velles, encara que pensen que s’hauria de fer “un esforç per a conservar-les”.

Des del Runar també van criticar que “durant aquesta legislatura s’està assistint a un pèrdua total del patrimoni arquitectònic local que va començar amb l’enderrocament i construcció d’una dolenta còpia del Taller d’Ivars”. Cal destacar que l’edifici de les Escoles Velles data de l’any 1926, més o menys de la mateixa època que l’església de la Puríssima Xiqueta. Amb l’immoble es va construir un nou concepte d’escola, més modern, en el qual, trencant amb els centres educatius d’aquella època, es van col·locar diferents aules per a cada curs. És a dir, que va ser pionera en la nova forma d’entendre l’educació. A més, les aules estan situades d’una forma estratègica ja que es va calcular la quantitat de llum que entrava per les finestres així com els espais.

Les Escoles Velles fa al voltant de vint anys que estan tancades encara que les seues instal·lacions se segueixen utilitzant per diferents col·lectius locals. El grup Creampop hi ha organitzat diferents concerts i també són utilitzades per la Colla de Xirimiters “Pere Bigot”, el Grup de Muntanya “Margalló” així com l’associació de cornetes i tambors.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?