Inici » Notícies » General

El Consell Valencià de Cultura recolza la declaració del Molí del Quisi com a Bé d’Interés Cultural

27 de setembre de 2011 Un comentari
El Molí del Quisi

El Molí del Quisi

Després de la proposta aprovada pel Consell Valencià de Cultura en el ple celebrat ahir en què es donava llum verda a la sol·licitud per a declarar Bé d’Interés Cultural el Molí del Quisi de Benissa, donant curs a una demanda realitzada al mes de març pel ple municipal, l’Ajuntament de Benissa ha mostrat la seua satisfacció i alegria pel significat que té el recolzament d’aquest òrgan consultiu per a aconseguir aquest objectiu.

El batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, ha remarcat l’esforç que ha realitzat l’Ajuntament de Benissa per a arribar a aquest punt, en adquirir l’immoble i dur a terme la seua restauració. Unes actuacions que han permés recuperar una de les obres hidràuliques més importants de la zona.

També la regidora de Cultura, Pepa Martí ha mostrat la seua satisfacció, “em senc orgullosa que es reconeguen els valors del conjunt hidràulic del Molí del Quisi com es mereixen, repercutint en una millor protecció i gestió d’un dels elements més importants del patrimoni cultural benisser”.

El Molí del Quisi, que va ser construït al segle XV i utilitzat fins el 1930, està situat en la conca del Barranc del Quisi, en la partida rural homònima, proveïda per diferents fonts de xicotet cabal. L’edificació del molí es troba parcialment excavada en el talús del terreny que sustenta l’àrea on s’embassava l’aigua, aprofitant el gran desnivell per a obtindre pressió per al moviment de les turbines. Entre els seus elements, destaca la galleda d’alimentació de les turbines, amb unes mesures excepcionals tant d’altura (10 m) com de diàmetre (0,72 m).

El batle de Benissa, Juan Bautista Roselló ha destacat l’interés del consistori a preservar aquest tipus d’elements arquitectònics i la importància d’invertir en el patrimoni històric i arquitectònic, sobretot en elements que parlen i representen el passat del municipi. Després de la posada en marxa, aquest estiu, d’una ruta cultural que comença a la plaça Jaume I, passa pels safaretjos del Pou d’Avall i Santa Anna, l’ermita de Santa Anna, el pont del “Trenet” i finalitza al Molí del Quisi, el consistori està estudiant la seua possible museïtzació, la qual cosa permetrà que visitants i veïns puguen conèixer aquesta joia arquitectònica.

El BLOC es mostra satisfet per la declaració de BIC del Molí del Quisi

Per altra banda, el portaveu del grup municipal BLOC de Benissa – Coalició Compromís i regidor de cultura i patrimoni històric en l’anterior legislatura, Xavi Tro, s’ha mostrat molt satisfet per la declaració de BIC (Bé d’Interés Cultural) del Molí del Quisi de Benissa. Aquesta declaració ha estat possible, segons ha comentat, perquè en el ple del 2 de març d’enguany es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics a l’Ajuntament de Benissa (PP, PSOE, CIBE, PSD i BLOC) la proposta del regidor nacionalista, encaminada a declarar BIC (Bé d’Interès Cultural) el conjunt hidràulic del Molí del Quisi.

Xavi Tro recalca també que aquest molí és un dels edificis més antics i valuosos del patrimoni benisser que ens parla de la importància que ha tingut l’aigua, pel fet mateix de la seua escassesa, en la història del nostre poble. La seua rellevància rau precisament en esdevenir un testimoni únic dels esforços d’aquell món medieval per desenvolupar al límit les seues capacitats tècniques amb tal de fer possible l’aprofitament d’un recurs tan escàs com ha estat l’aigua al nostre territori. El fet de tractar-se d’un edifici industrial de cronologia medieval i no d’us militar o religiós, que sovint han pogut perdurar molt més, contribueix també a la excepcionalitat de la seua conservació.

Des del Bloc assenyalen que a Benissa, després d’aquesta declaració, es compta amb 4 BIC (la Sala del Consell, la Torreta de Canor, la Casa del Tros les Calcides i ara el Molí del Quisi) que ens situa també com a municipi referent en quan a patrimoni cultural entre els pobles de la Marina Alta.

Des de la formació política recorden que el Consell Valencià de Cultura també considera imprescindible la finalització de la seua restauració en la declaració com a BIC per al Molí del Quisi i en eixe sentit, el portaveu nacionalista, Xavi Tro li demana al batle de Benissa i diputat provincial de Cultura a la Diputació d’Alacant, Juan Bautista Rosselló que lluite per a aconseguir les ajudes i subvencions necessàries per tal d’acabar la seua recuperació, ja molt avançada, i per a la seua posada en valor amb una futura museïtzació de l’edifici i el conjunt hidràulic que permetrà a generacions actuals i futures conèixer com era la vida i el treball dels nostres avantpassats. I això només serà possible amb l’ajuda i col·laboració necessària de la Diputació d’Alacant, la Conselleria i el Ministeri de Cultura.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Un comentari»

  • Ramona Rosbif ha dit:

    La meua felicitació a Xavi Tro per haver impulsat algo tan important per al nostre poble com és un BIC i per haver rehabilitat el molí amb subvencions i sense costar-li un duro al poble.
    Vaig anar a la caminata que va fer Xavi Tro de la ruta de l’aigua que va acabar al molí del quisi i després ens vaen explicar la història dins del molí i va ser extraordinari.
    També he de dir que el sr. alcalde o qui haja elaborat la notícia des de l’ajuntament no està del tot ben informat ja que el Molí del Quisi te dues propietàries i cap d’elles és l’ajuntament. El que va fer l’ajuntament va ser un conveni de cessió per 10 anys però en cap cas l’adquisició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

https://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/