Inici » Notícies » General

Divorci total entre la Generalitat Valenciana i el Govern Central

25 de juliol de 2017 No hi ha comentaris

Reinauguració de les obres de la variant de BenissaEl Consell i el Govern Central van escenificar ahir un divorci polític en tota regla amb la localitat alacantina de Benissa com a escenari per a la posada en escena de la ruptura. El municipi costaner va acollir ahir la represa de les obres de la variant de la localitat -reivindicació històrica del poble de Benissa després de nou anys de paralització del projecte- i que es va presentar amb magnificència amb la presència de nombrosos càrrecs públics, la immensa majoria del PP, i amb l’única intervenció oficial de la vicepresidenta del Govern d’Espanya, Soraya Sáenz de Santamaría, que va acudir a la localitat vestida amb un cridaner vestit roig acompanyada del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, amb tons foscos malgrat la calor.

Per no entelar l’acte públic i convertir al govern del PP en el centre i impuls de les obres de la variant de Benissa, la número dos de Mariano Rajoy va passar per alt amb una breu atenció als mitjans assumptes de transcendència per a la Comunitat Valenciana com el decret del plurilingüisme o l’infrafinançament d’aquesta autonomia. Respecte a aquest assumpte es va limitar a recordar que el dimecres els experts que analitzen la reforma del sistema de finançament autonòmic i local han d’exposar les seues conclusions “com a pas previ per a començar un debat polític” i va reclamar “empatia” i “col·laboració entre les tres administracions”. La vicepresidenta va admetre que la qüestió del finançament és “molt important” per a la Comunitat, la qual representa, va dir, “cohesió social” i “creixement”. “Ha de seguir sent un referent nacional en termes d’ocupació i d’atracció d’inversions i turisme”, va sostindre, i va destacar que Foment té “un compromís en el disseny pressupostari per a incrementar els recursos perquè la Comunitat Valenciana mantinga aquest benestar i aquesta millora”. Les referències als pressupostos no van sentar gens bé en el Consell.

De fet, des de l’àrea de Presidència no es va veure amb bons ulls que un acte com el d’ahir s’utilitzara perquè el PP, que va moure tot un desembarcament de càrrecs, traguera pit en unes obres que no són noves, sinó una represa, i que ho feren amb magnificència en una comunitat autònoma que està a la cua en la inversió per habitant en els comptes estatals de 2017.

Per aquest motiu, cap de les principals autoritats de la Generalitat Valenciana va estar ahir a l’acte de Benissa malgrat estar convidats per l’àrea de Protocol. Encara que els motius oficials van ser uns altres, els oficiosos deixaven veure que existeix gran malestar amb el Govern Central.

El cap del Consell, Ximo Puig, va assistir a un esdeveniment al port de València i la Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, no va acudir per motius de salut, segons van assenyalar fonts de la Generalitat. Tampoc es va deixar veure el delegat del Consell a la província d’Alacant, Esteban Vallejo. Només van assistir el secretari autonòmic de la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques, Josep Vicent Boira, i el director general de Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, convertint així la presència del Consell en una representació de segon ordre.

I tampoc va ser en to de pau. O almenys els dos dirigents van aprofitar per fer política. Boira va exigir al Ministeri de Foment, una vegada conclòs l’acte, un pla perquè s’aborden “de forma urgent” les connexions entre l’AP-7 i la N-332.

El secretari autonòmic va assegurar que aquesta obra és “necessària”, però va lamentar el “clamoròs retard” que ha anat acumulant la infraestructura. Davant aquest enquistament dels treballs va demanar al Govern Central “rebaixar l’excés de triomfalisme” perquè es tracta d’obres que ja apareixien durant molts anys als Pressupostos Generals.

No obstant això, el gran malestar del Consell es va enfocar ahir en el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, present juntament amb la resta d’autoritats. Fonts consultades del govern valencià van arremetre contra Moragues per “aprofitar-se” d’actes institucionals convertits en “autobombo partidista” en els quals el delegat treu pit malgrat no haver sortit en defensa d’uns millors pressupostos per a la Comunitat Valenciana.

I enmig d’aquesta picabaralla un altre dels punts que va marcar la jornada a Benissa va ser el veto del PP al fet que el batle de la localitat, Abel Cardona, participara en el discurs oficial. Cardona, de Reiniciem, governa en la localitat des del gener passat juntament amb el PSPV i Compromís. El vot del regidor de Cs després de la dimissió de l’exbatle, Juan Bautista Roselló, actualment cap de Gabinet del President de la Diputació, César Sánchez, va atorgar el poder a un bloc d’esquerres al municipi després de 17 anys de govern popular.

El gran somriure de l’exbatle, un dels últims càrrecs del PP a abandonar el recinte, va xocar fortament amb les xicotetes ganyotes de l’actual regidor, envoltat en tot moment pels alts càrrecs del PP, i que va titllar el seu veto a participar en el discurs oficial de “falta de respecte al poble de Benissa”. “Els agrade o no el batle és la primera autoritat del municipi”, va sostindre ahir Cardona en declaracions als mitjans. En converses no oficials, va comentar que si el batle haguera sigut del PP haguera fet alguna intervenció “amb tota seguretat”.

Segons fonts de l’Alcaldia de Benissa es va rebre per part de Foment i Protocol de la Delegació del Govern la invitació amb el funcionament de l’acte, al qual també estaven convidats, a més de president i consellera, els portaveus parlamentaris de les Corts Valencianes i els seus diputats.

En veure que només intervenia Soraya Sáenz de Santamaría, Cardona va sol·licitar intervindre en l’esdeveniment però no el van deixar, segons va ratificar ahir el batle. El regidor va relatar que va rebre una cridada hores abans per a netejar els accessos a la zona on s’anava a posar el stand des del qual va parlar la vicepresidenta i llevar uns contenidors “per deixar bonica la zona”. “Ací sí que van comptar amb mi”, va dir.

El batle, per al qual l’acte d’ahir va tindre un to “clarament partidista”, va valorar la represa de les obres en positiu, però va afegir que aquests treballs “arreglen només un trosset del problema”. “Seguim sense comunicar-nos bé amb la comarca ni amb València, només queda el nostre cotxe particular i pagar peatge”, va dir. Juntament amb Cardona va poder veure’s a altres membres de l’equip de govern municipal així com a pràcticament tots els regidors del PP de Benissa.

El fet que la primera autoritat municipal de Benissa no intervinguera en el discurs oficial també va caure com un gerro d’aigua freda al Consell.

Font de la notícia: Diario Información

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

https://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/