Inici » Notícies » General

Crònica de les Setmanes d’Homentage a les Brigades Internacionals

12 de novembre de 2014 No hi ha comentaris
Patricio Azcárate a les Setmanes d'homenatge

Patricio Azcárate a les Setmanes d’homenatge

El cap de setmana passat es van celebrar a Benissa (Alacant) les IX Setmanes d’Homenatge amb les quals cada any es recorden els voluntaris de les Brigades Internacionals; els quals van instal·lar durant la Guerra Civil a Benissa un centre de permisos, un hospital militar i una llar per als xiquets refugiats.

El divendres 7 de novembre va tindre lloc la conferència d’Anna Martí sobre la retirada a terres catalanes del Batalló nord-americà de la XV BI, a conseqüència de l’ofensiva franquista sobre Aragó de març-abril de 1938. Anna va explicar de forma molt didàctica i recolzada amb un excepcional muntatge de mapes, fotos i altres documents, el possible itinerari i circumstàncies que van provocar el daltabaix del Batalló i la captura i mort de desenes de combatents nord-americans. És de ressenyar que tot el seu treball de recerca documental es reforça amb un coneixement exacte del lloc on es van produir els fets, que li ha permès identificar i catalogar un variat patrimoni militar desvaloritzat així com possibles fosses amb afusellats.

El diumenge 9 es va realitzar l’acte d’homenatge als 10 Internacionals morts a Benissa. Mes d’un centenar de persones van acudir a retre’ls homenatge, entre ells Patricio Azcárate, de 94 anys, que va ser intèrpret del coronel Sánchez Rodríguez, Cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de l’Ebre, i fill del diplomàtic republicà Pablo Azcárate. Des del Casal Cultural de Benissa, entitat que organitza els actes, es va recordar als amigcs Internacionals morts en el transcurs del 2014 i a tots aquells que encara estan al nostre costat. També es va destacar que els valors que representen els Internacionals continuen presents i són testimoni viu de les nostres lluites d’avui. A continuació es va guardar un minut de silenci pels Internacionals. Després una companya va llegir la “Carta oberta als meus germans de les Brigades Internacionals als inicis del segle XXI”, de Marcos Ana. També van prendre la paraula una representació dels amics britànics residents a la nostra comarca, els quals van recordar la participació en les Brigades Internacionals dels seus compatriotes i es van mostrar esperançats per la radicalitat democràtica que es percep entre la ciutadania de l’Estat Espanyol. Finalment Patricio va compartir amb tots els assistents un dels moments més emotius de l’acte amb un breu record de la seua experiència a la Batalla de l’Ebre. Especialment intenses van ser les seues paraules d’afalac als Internacionals, l’ímpetu dels quals i resistència en la Batalla de l’Ebre ell va presenciar personalment. L’acte va transcórrer amb l’esplèndida representació de 5 peces musicals (Himne de Riego, Jarama Valley, La Internacional, La Santa Espina i la Muixeranga) a càrrec de la Colla de Xirimiters Pere Bigot de Benissa.

Des del Casal Cultural de Benissa agraïm l’assistència de totes les persones i amics que han estat amb nosaltres aquests dies i la col·laboració de la Seu Universitària La Marina de la Universitat d’Alacant i de l’Ajuntament de Benissa. El Casal Cultural de Benissa ja està treballant en la preparació de les pròximes Setmanes d’Homenatge en les quals es celebren el seu desè aniversari.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

https://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/