General

Benestar Social amenaça amb tancar el centre d’ancians de Benissa per “falta d’higiene”

Operaris municipals netegen l'interior de la residència
Operaris municipals netegen l'interior de la residència

Una única infermera atenia els 64 usuaris que tenia el centre, en el qual tampoc hi havia metge ni fisioterapeuta.

Segurament no va ser el que la benefactora va pensar en llegar tota la seua herència a cura de les persones majors de Benissa. El seu ideal, construir un lloc on els majors d’aquesta població pogueren gaudir de les millors condicions en els seus últims anys. Però no va ser així. La residència de La nostra Senyora dels Dolors, Sant Joaquim i Santa Anna no complia la normativa mínima que exigeix la Generalitat per a aquest tipus de centres. Després d’una inspecció dels tècnics de la Conselleria de Benestar Social, van estendre acta i van amenaçar amb clausurar-la. Per sort pels 64 residents que viuen en ella, la fundació que la regeix va decidir canviar la direcció per a complir els requisits que recull la llei.

Treballs de neteja del jardí de l'asil
Treballs de neteja del jardí de l'asil

Els rumors sobre la “falta d’atenció i higiene” circulaven per tota Benissa des de fa mesos. Tots comentaven que “alguna cosa estranya” passava en el centre que dirigeix la Fundació Asil La nostra Senyora dels Dolors, Sant Joaquim i Santa Anna.

No obstant això, cap es materialitzava en denúncia, però tot i així, segons van assenyalar ahir fonts de la Conselleria de Benestar Social, “des del centre de salut i la treballadora social es van elevar queixes per deficiències en la higiene en aquest centre”.

En eixe moment “es va enviar a la inspecció, que va alçar un informe en el qual es posava en qüestió la higiene i l’atenció dels residents”.

Aquest document, segons fonts de la Conselleria de Benestar Social, “es va traslladar a la fundació” que en tindre coneixement va fer el canvi en la gestió i que ara se centra a “esmenar totes les deficiències”.

En el Patronat de la Fundació està el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, que va recordar que des de 2007 portava demanant millores en el servei i fins i tot va assegurar que va portar als seus companys en el patronat d’aquesta fundació a veure altres centres semblants. Roselló va reconèixer que “molts dels objectius que es van marcar al principi no s’han complert”. Un exemple d’això era que “hi havia 7 treballadors per a 64 interns”.

I va assegurar que es va assabentar que Benestar va fer una inspecció i que va alertar del tancament de la residència fa només un mes, moment en què es va reunir amb els altres patrons i amb els tècnics de la Conselleria per a “complir les exigències i evitar la clausura del centre”.

Així, es va decidir contractar 10 persones més (8 auxiliars d’infermeria, un treballador social i una nova directora. Càrrec que representa Cristina Esteve, que no oblidarà mai el que va veure només entrar en la residència construïda el 2007. Segons va narrar, “estava tot molt abandonat però no només el centre sinó també els majors que ací viuen”.

Esteve va afirmar que la residència, “oferia un sostre, es donava de menjar i per a sopar però no es cuidaven les persones”. I va afegir que “per les vesprades només treballava una netejadora que a l’hora del sopar es convertia en cuinera”.

La residència tampoc tenia ni metge, ni fisioterapeuta, ni psicòleg, ni un terapeuta “que s’encarregara de fer treballs específics amb els majors”. És més, va apuntar que “una única infermera s’encarregava de les cures als 64 majors”. La responsable va destacar la tasca d’aquesta infermera perquè “feia meravelles”.

Nou rumb

La nova direcció ha comptat amb el suport de l’Ajuntament, i ahir, els serveis municipals endreçaven el jardí, mentre que els de la neteja milloraven les instal·lacions interiors per a complir amb la normativa legal. D’aquesta forma faran callar qualsevol sospita sobre el deficient funcionament del centre que existeix entre els veïns.

Esteve va dir que no vol mirar enrere i pretén treballar amb les famílies dels majors perquè s’impliquen en el dia a dia del centre. El seu objectiu i el de la fundació és complir amb la norma i evitar que Benestar Social clausure el centre.


Comentaris a la notícia

Vicente Ibañez

Cap a on miraven els patrons de la Fundació?. Cap a on miraven?. No seria per falta de recursos econòmics. Estem amb això de sempre. El que no es veu, abandonat. Només interessa eixir en la foto. El que lluïx. Ancians desprotegits per una institució creada per a protegir-los?. Crec que els patrons són els que haurien de pagar amb el seu càrrec, sinó de la seua butxaca l'estropellament. I ara és l'Ajuntament qui ho arregla, algo privat. Que passa, no queda un duro?. Mai haguera pensat que Benissa isquera en premsa per un cas semblant. Orgullós estava de comptar amb una institució d'eixe tipus. No sàvia jo que darrere de la rajola groga de la tanca, hi ha ancians desprotegits. Senyors patrons, alcalde, senyor Rector, "señorets de València", cap a on miren?. Les seues reunions, on les fan?. Visiten vostes el seu Patrocini?. O al contrari, les seues reunions són en salons encatifats i ben servits?.


Voleu deixar un comentari a la notícia?