Esports

Pepe Ribes guanya el Mundial de TP52 amb el “Platoon”

El Platoon
El Platoon

Un últim dia nefast no va impedir el triomf del Platoon de l’armador i patró Harm Müller-Spreer en el Rolex TP52 World Championship. En les dos regates disputades aquest dijous, el veler alemany, que té en la seua tripulació als espanyols Jordi Calafat, Javi Plaza, Pedro Mas, Pepe Ribes i Víctor Mariño (i a Aleix Gelabert, Pablo Rosano, Iñaki Martínez i Eric Jáuregui completant l’equip), va fer un huitè i un novè llocs, els seus pitjors resultats en els quatre dies reals de competició (el dimarts no es va poder regatejar a causa de les tempestes) i així i tot va aconseguir el títol.

Els seus més directes rivals, molt especialment l’Azzurra de la família Roemmers, no ho van fer millor, sumant un sisè i un vuitè llocs, de manera que Platoon va fer valdre els set punts d’avantatge amb què afrontava la jornada decisiva en el mundial de TP52 2019 que s’ha disputat en la badia de Palma amb base en Port Portals.

Per a afegir encara més emoció al desenllaç final de la competició, el Platoon tenia pendent una penalització dels àrbitres per una col·lisió amb el nord-americà Quàntum abans de l’inici de la segona màniga. Ja en la primera prova del dia els alemanys van ser penalitzats amb un punt en una eixida que va caldre avortar, i, en la segona màniga del dia i última del campionat, van xocar amb el vaixell nord-americà i va caldre esperar al final de la regata perquè els jutges li aplicaren la penalització afegida d’un punt després de veure els danys que va causar al seu rival. Al final de l’infaust dia, Platoon va sumar dos punts en penalitzacions que van estar prop de costar-los la victòria.

Harm Müller-Spreer ja havia guanyat el Mundial el 2017 a Scarlino i a Mallorca ha repetit la gesta. En el podi l’han acompanyat l’Azzurra d’Alberto i Pablo Roemmers, que ha finalitzat segon, i el Bronenosec de Vladimir Liubomirov, tercer. Per a Bronenosec va ser un gran dia. El veler rus es puja per primera vegada a un podi d’un mundial de la classe TP52 en les quatre participacions que ha disputat. El seu millor resultat va ser el cinquè lloc que va aconseguir en el certamen de 2016 que es va celebrar a Maó.

Tal com s’ha desenvolupat el Mundial 2019, es pot dir que el Sled nord-americà de Takashi Okura ha desaprofitat una magnífica oportunitat de guanyar el títol, doncs, de les nou regates celebrades en total, en va guanyar tres. La seua irregularitat, en fer també un desé, dos novens i un vuitè llocs, a més d’un quart, li han impedit aconseguir l’èxit.

És el cas també de l’Azzurra, que amb una actuació simplement regular en aquesta última jornada, vist el mal dia del Platoon, haguera pogut guanyar el trofeu. Però en el cas del veler italo-argentí patronejat per Guillermo Parada és obligat assenyalar la dada significativa que no ha aconseguit guanyar cap prova de les nou que han format aquest campionat 2019.

No obstant açò, l’equip italoargentí segueix encapçalant la general del circuit 52 Super Sèries amb sis punts d’avantatge sobre el Platoon i onze sobre el Quàntum Racing després de les quatre competicions celebrades al llarg de l’any.

De tornada a terra, Parada va reconèixer sense ambages la decepció de l’Azzurra: “Ha sigut una llàstima perquè ha sigut un dia ple d’oportunitats. Hem començat per davant del Platoon en les dos mànigues i llavors ells han fet molts errors i una vegada més quedem segons. A voltes estàs content amb un segon, però hui hi ha un sentiment estrany perquè hem deixat escapar una gran oportunitat de guanyar el Mundial i d’estendre el nostre lideratge en la classificació final. Si en Porto Cervo fem segons a un punt del guanyador de la regata us promet que ho anem a celebrar, i molt… Serem campions del circuit i açò és el més important de la temporada”.

Si aquest Mundial, el gran títol anual del circuit 52 Super Sèries, va quedar assenyalat el primer dia, diumenge passat, per l’accident patit pel Provezza turc en trencar el masteler en la primera regata, es pot dir també que serà recordat igualment per la gran actuació de l’equip de l’armador Ergin Imre, que, amb un masteler vell, adaptat a corre-cuita al veler actual, va aconseguir guanyar la primera regata celebrada aquest dijous.

El veler turc, que porta com a patró el nord-americà John Cutler, com a tàctic al neozelandès Hamish Pepper i com a navegant a l’espanyol Nacho Postigo, només va poder prendre part en les últimes cinc proves disputades (les tres del dimecres i les dos del dijous) i es va marcar una actuació memorable: tercer, setè, tercer, primer i tercer.

Res els farà oblidar als integrants de l’equip Provezza la mala sort d’aquest Mundial 2019 (encara que també s’ha d’assenyalar que ningú va resultar ferit d’importància en l’accident), però la seua resposta tant a terra, amb la seua parenceria logística per a transportar i instal·lar un pal en temps rècord, com a la mar, quan ha tornat a la competició, ha merescut tots els aplaudiments.

Amb l’èxit en el Rolex TP52 World Championship celebrat en Port Portals, Platoon repeteix triomf aquesta temporada, ja que el passat mes de juny va vèncer en la Port Sherry 52 Super Sèries Royal Cup. Les condicions de poc vent i mar pla són les ideals per a les especificacions del veler de Müller-Spreer, que és un disseny de l’holandès Rolf Vrolijk, i són les que s’han donat en la badia de Cadis i en la de Palma.

El guanyador del circuit 52 Super Sèries es decidirà dins de quatre setmanes en aigües de Porto Cervo (Itàlia), on es disputa el cinquè i últim trofeu de la temporada 2019.

Classificació final del Rolex TP52 World Championship

1. Platoon (GER) (Harm Müller-Spreer) (4,5,2,3,1,1,5,8,9,2 penalització) 40 punts.
2. Azzurra (ARG/ITA) (Alberto Roemmers) (2,9,4,5,2,4,2,6,8) 42 p.
3. Bronenosec (RUS) (Vladimir Liubomirov) (5,8,3,6,6,3,1,7,4) 43 p.