Economia

El Tribunal de comptes xifra en 853.653 euros el deute pels rebuts d’aigua

El Tribunal de Comptes ja ha establert la quantitat exacta del deute ocasionat en el cas de la recaptació dels rebuts d’aigua. L’abast en els cabals públics de l’Ajuntament de Benissa en aquest expedient ascendeix a 853.653, 63 euros, és a dir, 142.036.014 de les antigues pessetes, segons la fallada remesa pel conseller de Comptes, Javier Medina Guijarro, corresponent a la sentència de data 16 de desembre de 2003. Aquesta resolució va ser donada a conèixer en el ple ordinari celebrat el dimarts i, a continuació, es va aprovar la proposta de creació d’una Comissió Especial d’Investigació per a seguir l’evolució de les actuacions civils i penals derivades de les irregularitats comeses per l’ex-recaptador municipal, Luís Giménez Ferrer.

El Tribunal de Comptes estima també que no ha operat la transmissió de la responsabilitat comptable als hereus de Giménez Ferrer -mort al juny de 1998- perquè aquests havien renunciat expressament a l’herència i, a més, desestima la demanda reconvencional formulada per un dels seus fills, José Luís Giménez Noguera, contra l’alcalde de Benissa aleshores, Isidor Mollà, per una sèrie de requisits processals.

L’alcalde, Juan Bautista Roselló, ha assenyalat que la sentència del Tribunal de Comptes no és sorpresiva però si molt important perquè necessitàvem una resolució sobre la quantia exacta del deute per a avançar en la querella penal que se segueix contra els descendents de l’ex-recaptador. Un procediment obert, segons el propi Roselló, perquè un dels fills de Giménez Ferrer era titular dels comptes bancaris destinats a recollir els ingressos obtinguts en la recaptació dels impostos i taxes municipals i, a més, creiem que hi ha un alçament de béns, perquè el recaptador va morir insolvent però el patrimoni generat ha estat ocultat o desviat a altres mans, subratlla el primer edil.

Respecte a les possibilitats reals de recuperar els diners deguts, Roselló se sent descoratjat perquè el principal responsable que podria aclarir totes les qüestions esdevingudes ha mort. Serà molt complicat establir, assenyala, quin és realment la quantitat de que va poder disposar la persona que manejava o era titular dels comptes juntament amb el recaptador. Sembla ésser que es podria acreditar gairebé el 50% del deute, encara que és un tema que està sub judice i no hi ha dades concretes. Tot això tenint en compte que hi ha un reconeixement de deute signat pel propi Giménez Ferrer de data 4 d’agost de 1997, un document que va ser un error perquè va paralitzar l’expedient de reclamació de deute via judicial confiant que el recaptador voluntàriament pagaria. El procediment va estar paralitzat més d’un any i es va perdre un temps preciós per a esbrinar més dades, en opinió del propi Roselló.

COMISSIÓ EFECTIVA

PP i PSPV van votar a favor de la creació d’una Comissió Especial d’Investigació per a fer un seguiment de totes les actuacions dels lletrats sobre aquest expedient. Els socialistes, no obstant això, van reclamar dotar a aquest òrgan de contingut real, és a dir, amb papers, segons el portaveu, Vicent Cabrera. El CIBE-BLOC fins i tot va proposar que aquest fòrum fos públic i s’adonessin dels avanços o novetats en els plens ordinaris. El PSI va votar en contra perquè consideren que és innecessària perquè només segueix oberta la via penal i, en tot cas, el control es podria fer a través de la Comissió Especial de Comptes i Hisenda.

L’alcalde va assegurar que la documentació està a l’abast de tots els grups polítics però no creia oportú discutir aquests temes en els plens, encara que sí es faran públiques les conclusions de la Comissió d’Investigació. Respecte a les possibles responsabilitats polítiques derivades d’aquest expedient, Roselló va comentar que aquestes ja es van dilucidar en les urnes, mentre que el portaveu del PSI, José Antonio Ivars, va assenyalar que existeix un dictamen de la primera comissió d’investigació de l’any 1999 que determinava aquestes responsabilitats, però mai es va dur a ple ni es va fer públic per qui tenia aquesta opció , en clara al·lusió a l’actual portaveu del CIBE-BLOC, Isidor Mollà.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?