Cultura

Els idiomes i les relacions internacionals a la Mediterrània centren els cursos d’estiu de la Seu de La Marina

Han sigut cinc intensos dies de treball continu a la Seu universitària de la Marina. Alumnes i professors han compartit coneixements, xerrades i activitats culturals en les seues instal·lacions, al centre històric de Benissa. Tres han sigut els cursos que, des del dia 6 i fins hui mateix, s’han impartit a la Seu: “English for Health Sciencies”, “La Unió Europea i el Mediterrani”, i “Learning and Teaching English Efficiently”. Teresa Morell, coodinadora d’aquest últim curs, és a més la directora de la Seu de la Marina. Satisfeta amb el resultat i l’acolliment, explica que els tres cursos oferts a Benissa són fidel reflex de les característiques d’aquesta comarca, tan mediterrània i cosmopolita alhora.

“Learning and Teaching English Efficiently” s’ha centrat en la recerca de mitjans eficaços per a l’aprenentatge i l’ensenyament de l’Anglés. Morell comenta que, en moltes ocasions, la dificultat que s’atribueix als espanyols per aprendre altres llengües, en concret l’Anglés, és conseqüència, en part, a la utilització de mètodes obsolets, d’esquemes repetits fins a la sacietat per professors que han incidit durant anys en la gramàtica restant-li importància a la part pràctica, a la parla. En aquest curs, que s’ha basat en el projecte europeu “Comenius 3”, s’han presentat, per exemple, innovadors jocs per practicar l’idioma o s’ha aprofundit en el coneixement d’eines tecnològiques com el Moodle, un sistema de gestió de cursos, de distribució lliure, que ajuda els educadors a crear comunitats d’aprenentatge en línia.

A “La Unió Europea i el Mediterrani”, curs coordinat per Jaume Ferrer, s’ha analitzat, debatut i reflexionat sobre la política de la UE en la seua dimensió mediterrània, s’ha parlat en termes generals, però també de situacions i conflictes concrets com els que es viuen al Sàhara Occidental o a Palestina.

Javier González Vega, catedràtic de Dret Internacional Públic de la Universitat d’Oviedo, ha explicat als seus alumnes les claus del conflicte palestí/israelià des d’una perspectiva històrica i prestant especial atenció a la implicació de la Unió Europea. González Vega es mostra moderadament optimista després de les recents declaracions del president nord-americà, Barack Obama, sobre la necessitat d’un Estat Palestí. “Alguna cosa es mou. Serà complex, però confie en la capacitat de pressió nord-americana”, assegura el professor, que matisa que la potència mundial és conscient que la situació a Palestina és un polvorí en constant perill d’explosió, un dels elements que alimenta el terrorisme islamista i que, per tant, la seua estratègia política serà la desactivar-ho perquè no els cause més problemes.

La professora María Ángeles Alcaraz ha dirigit el curs “English for Health Sciencies”, l’objectiu general del qual era abordar la teoria i la pràctica de l’Anglés a les Ciències de la Salut per, una banda, millorar la interacció entre els futurs professionals i els seus pacients estrangers i, per una altra, per dotar a aquests professionals de les eines pertinents per manejar-se amb l’Anglés en el seu quefer diari.

“Caldria saber agafar el que ens interessa de l’Anglés i que hi haguera un consens entre metges del llenguatge a utilitzar”, afirma Alcaraz, que comenta que aquesta llengua és molt més versàtil que el Castellà a l’hora de crear nous termes i paraules mèdiques directes i senzilles, però, per contra, l’ús de molts termes té moltes accepcions, de vegades en funció de, per exemple, l’especialitat mèdica que l’utilitze, el que pot originar moltes confusions. D’ací la importància de controlar aquest llenguatge especialitzat.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?