Cultura

El cicle “Descobreix una obra. Art en valor” recala hui a Benissa per a analitzar la pintura “La Puríssima Xiqueta”

Tríptic de la xerrada sobre la pintura de la Puríssima Xiqueta
Tríptic de la xerrada sobre la pintura de la Puríssima Xiqueta

El municipi alacantí de Benissa és l’escenari escollit aquest mes per a albergar la nova sessió del cicle “Descobreix una obra. Art en valor” impulsat per l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert. L’activitat, que tindrà lloc hui dimecres 14 de maig a les 20.00h a la Seu Universitària de la Marina, comptarà amb la participació de l’arquitecte Antoni Banyuls, que abordarà els detalls de la pintura “La Puríssima Xiqueta” de l’artista renaixentista Nicolás Borrás.

Amb unes mesures de 38 x 27 centímetres, aquesta obra és una pintura d’advocació a la Immaculada Concepció que data de finals del segle XVI. Segons una llegenda local, la imatge va arribar a Benissa el 1624, gràcies a dos pelegrins que es van allotjar a casa del notari Juan Vives. En anar-se’n, els viatgers haurien regalat als seus propietaris, com a mostra d’agraïment, aquesta imatge de La nostra Senyora a la qual la devoció del municipi atribueix nombrosos miracles. No obstant això, tot apunta al fet que l’obra va ser un encàrrec fet pel propi Juan Vives a Nicolás Borràs al voltant de 1580.

L’estima popular cap a aquesta imatge de traços dolços i expressius i de reduïdes dimensions, d’ací la denominació de “Puríssima Xiqueta”, ha justificat que els veïns de Benissa la consideraren la seua patrona. Per això, actualment es venera en l’altar major de l’Església Parroquial.

Antoni Banyuls

Antoni Banyuls és professor de l’Àrea de Coneixement de Composició Arquitectònica de la Universitat d’Alacant. La seua activitat professional s’ha centrat en projectes relacionats amb el patrimoni històric i protegit com la restauració del pòrtic de la Sala del Consell de Benissa o la intervenció a la torre de l’Església parroquial de La nostra Senyora de la Nativitat de Xaló.

Al llarg de la seua trajectòria ha obtingut diferents guardons i reconeixements com els Premis d’Investigació 25 d’Abril Ciutat de Benissa, que va rebre en 1994 i 2006, i ha realitzat nombroses publicacions sobre els vincles del patrimoni artístic de la Marina Alta amb els seus corresponents contextos socials, ideològics, econòmics, estètics i religiosos.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia publicada el 13 de maig de 2014 al diari digital elperiodic.com


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?