Comunicat

Discurs del CIBE a l’aniversari dels XXV anys d’ajuntaments democràtics

En primer lloc des del nostre grup municipal Ciutadans Independents de Benissa – Bloc Nacionalista Valencià volem agraïr la presència dels que durant 25 anys han representat al nostre poble en este ajuntament. En segon lloc agraïr a tots els membres de la corporació municipal actual, el fet que recolzaren la nostra proposta de cel·lebració unànimement, ja que pensàvem que no podíem deixar passar un esdeveniment tan significatiu com és la celebració dels 25 anys d’ajuntaments democràtics.

Com tots sabem el dia 19 d’abril de 1979, es constituïen els primers Ajuntaments elegits democràticament i amb sufragi universal després de 40 anys d’una dictadura que havia acabat amb els somnis i les esperançes de la República Espanyola. La societat valenciana va celebrar aquelles eleccions amb il·lusió i amb la certesa que la llibertat era un valor que havien de defensar per fer una societat més justa. A Benissa el resultat fou 6 regidors pel PSOE, 4 per l’UCD i 3 per a un grup independent, eren els primers regidors triats pel poble després de 65 anys (alguns ja no estan entre nosaltres i cal recordar-los en un dia com hui) amb ells començarem un camí de progrés cap a un futur d’esperançes.

Cal assenyalar que els més joves moltes vegades pensem que tot estava ja ací, però la gran part del que hem aconseguit per a millorar la nostra societat, ha sigut gràcies a l’esforç de les corporacions dels últims 25 anys.

Durant aquests vint-i-cinc anys, s’ha fet amb més o menys encert, però estem segurs que amb molta il·lusió, molta feina en camps diversos. Pel que respecta a la contribució del nostre grup en la tasca de governar este poble, cal assenyalar que d’estos 25 anys, quasi la meitat del temps, en concret 12 anys, hem assumit la responsabilitat de governar, per això el que ara anem a relatar no ho fem com a guardons, si no, i amb la necessària humiltat, amb l’orgull del treball fet, estes són algunes de les nostres aportacions en eixe camí de progrés encetat:

-Es va proposar un Pla General amb un model de desenvolupament del poble ben definit que plantejava una visió global del territori i del poble, protegint les zones de valor natural i conservant el paisatge, (pensem que no fa ni 10 anys es podia edificar a la serra de Bèrnia), desclassificant gran part del sòl urbanitzable escampat sense ordre pel terme. Protegint el patrimoni històric i concretant l’estructura urbana de la ciutat amb l’establiment d’un sistema estratègic de parcs públics i equipaments per als nous creixements, basats en la qualitat del paisatge natural i urbà a conservar i generar.

Es varen dur a terme grans apostes com:

-La protecció de tota la vora marítima amb l’aprovació del Pla Especial de la Franja Litoral que ens va posar a la avantguarda en la política mediambiental pel que fa al litoral valencià, recuperant pinades i espais públics a la primera línia de la mar front a la estesa privatització sistemàtica d’eixos espais a tot arreu del país.

-La protecció del patrimoni històric amb la redacció del primer Catàleg d’Elements Protegits, que ha de garantir la protecció del nostre patrimoni històric, donant un pas més endavant en la conservació del Casc Antic i protegint també, per primera vegada, el valuós patrimoni rural.

-Es va continuar amb una política d’equipament del Centre Històric, per tal de dinamitzar-lo. Adquirint i restaurant els edificis històrics de l’antic Seminari Franciscà (actual seu del CREAMA i Casa de la Música, la Casa Arxiu, la Casa de Pere Bigot i la Casa-Palau dels Andrés.

-S’aconseguí dur a Benissa una Seu d’Extensió Universitària de la Universitat d’Alacant allotjada en estos últims edificis. Convertint-se així, el nostre poble, en un referent cultural del més alt nivell a la comarca amb una extensa activitat de cursos, seminaris, exposicions i conferències (ara mateix s’està impartint-ne una de la benvolguda historiadora Júlia Campón amb la que este acte deuria haver-se coordinat no fent-li ombra i des d’ací li demanem disculpes sinceres).

-Tradició i modernitat. Foren les línies rectores del projecte de poble portat endavant, assentant les basses del desenvolupament de l’economia amb la redacció i tramitació dels Plans de Bonaire i Carrals, potenciant el caràcter comercial i l’ordenació de l’accés a Benissa que en la darrera legislatura finalment es va materialitzar.

-No sols es va equipar el Casc Antic, també s’equipà en la trajectòria d’estos anys la resta del poble amb noves infrastructures escolars, esportives, sanitàries i socials com l’escola infantil “Colorins”, és van adquirir els terrenys de la piscina, el Palau Sant Pere (unes instal·lacions que són tot un referent per a l’esport comarcal), definitivament es va dotar al poble d’un Centre de Salut, així com també es va posar una espècial atenció per a millorar la qualitat de vida dels nostres majors amb la construcció del Centre Social de la Tercera Edat.

-Es varen iniciar, desprès de difícils gestions amb l’Arquebisbat i particulars, les obres d’alliberament de les edificacions al voltant de la Catedral de la Marina. I esta actuació, com altres, és un referent dels objectius i de l’esperit democràtic per a dur endavant el poble, ja que tots el grups polítics, d’un signe o d’un altre, ho han dut endavant en estos 25 anys.

Malauradament, també hi han treballs inacabats, de vegades injustificadament, la plaça de Benissa una herència dels avantpassats i l’espai més representatiu segueix essent un compte pendent per al poble de Benissa i un signe de la incomprensió i el desacord, robada a l’ús peatonal dels ciutadans, ja que porta massa anys destinada a l’aparcament en superfície de cotxes, no complint el paper a la qual fou destinat este espai, en eixa visió de futur que es tingué a principis del segle XX, no obstant això, l’esforç fet pel nostre grup portant endavant el projecte per a executar la seua ordenació i soterrar els vehicles no va trobar el recolzament necessari de la resta de grups polítics i roman en l’oblit i sense solucionar la carència d’accessibilitat i d’aparcament al Centre Urbà de Benissa.

-També governar es tindre integritat política per damunt de les pressions i saber dir que NO. No deixar fer allò que no és bo per al interessos generals del poble.I diguérem NO a la destrossa de la Ràpita amb una urbanització de cases adossades que es pretenia fer (encara recordem amb tristessa el pacte antinatura que pretenien fer el PSOE i el PP per aconseguir l’alcaldia), i diguérem NO també a l’abocador d’alta densitat que la Generalitat volia ubicar al Binyent, i fomentarem que les polítiques de gestió de residus s’orientaren cap al reciclatge construint el primer ECOPARC de la comarca per al tractament i reciclatge de residus urbans i vegetals i aconseguint que aquell abocador que sempre tirava fum no ho fera mai més, i diguérem NO a l’emplaçament que la Conselleria volia per a la Depuradora d’Aigües Residuals tot just al costat de l’ermita de Santa Anna, gràcies a això hui encara tenim a gent que no sap ni on està perquè es va cuidar acuradament la seua ubicació.

-També el Pla General aprovat, va ser motiu de revisió immediata, dins encara de la seua tramitació, retallant molts reptes plantejats i deixant-lo obert a que la iniciativa privada, la majoria de voltes aliena al poble i que no busca el millor per a nosaltres, decidisca com ha de ser la Benissa que hem de construir en el futur.

-Cal recordar tambè que Benissa fou pionera junt amb Dènia i Pego en crear el CREAMA, eixa entitat creada per reactivar l’economia de la nostra comarca, portant així a terme importants polítiques de reinserció laboral.

-Podem parlar també de L’Espai Trobat, aquelles intervencions plàstiques al carrer, que tant rebombori van fer, i que enguany han complit 13 edicions i que han copiat altres pobles de la comarca com Xàbia, Teulada o Dènia entre altres.

Hui des de l’oposició portem amb el mateix orgull i humiltat la tasca de control i de fidelitat a les nostres idees continuant el camí obert fa 25 anys cap a un futur d’esperança, convivència democràtica, solidaritat i de respecte al nostre patrimoni històric i natural, en definitiva un futur de modernitat i progrés.

Per tot això volem dedicar un record molt espècial als nostres regidors i regidores i al nostre alcalde Isidor Mollà els que, ens consta, han fet un esforç vocacional i de dedicació, moltes voltes no reconeguda, però que el temps posarà en el seu lloc. Ja per acabar no ens queda més que felicitar i agraïr la dedicació demostrada a tots i cadascú dels regidors i regidores que en algun moment ens van precedir en els càrrecs que actualment ocupem tots nosaltres, foren del color polític que foren, servint el seu treball com a exemple a tots nosaltres i a les persones que ens substituiran en un futur pròxim. A tots i totes moltes gràcies.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?