Inici » Notícies » Successos

Una família anglesa ix il·lesa de la solsida d’un marge a Montemar

18 de Maig de 2008 No hi ha comentaris

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari Round Town News el 15 de maig de 2008:

Afortunadament una família resident a la Marina Alta va resultar il·lesa quan un marge va solsir damunt del seu jardí -una muntanya de pedres que va arribar fins a poques polzades de distància de sa casa. Va caldre la gota freda històrica de l’any passat per a posar de manifest la manca de mesures de seguretat de la construcció. Dave i Pauline Belliss estan vivint ara enmig d’una obra- i esperant que quan el marge nou s’acabe acabarà un llarg mal per a la parella i el seu fill David. La parella es va posar a viure en aquest xalet de Montemar amb vistes a la Mediterrània, prop de Benissa, fa quatre anys i mig, afegint-se després David quan va deixar la seua feina amb Telecom. Llavors van obtindre permís per a construir un marge de pedra al vessant darrere de la seua propietat, per a retindre les runes d’una propietat buida i els pins que hi havien al darrere.

Construcció

Dave va dir a ROUND TOWN NEWS que acceptaven que un dia es construiria a la parcel·la buida. “Vam vindre a casa un dia i ens vam trobar cinc obrers a la nostra parcel·la que començaven a tombar el marge, així que vam dir Prou i vam anar a veure el nostre advocat” Una reunió informal amb el promotor de Construcciones Siglo XXI va tindre lloc i se’ls assegurava que el nou mur no es construiria. Tanmateix, no sols començaven a haver rajoles escampades prop del marge que delimitava la nostra parcel·la sinó que, a més, es va construir dalt del mur i prop de la vora, una piscina es construïa a la vora del tall amb recipient d’acer. “No van demanar el nostre permís, era massa alt i no hi havia cap forat de pressió per a evacuar l’aigua. El nostre arquitecte deia que era perillós”, deia Dave. La família Belliss va guanyar el cas als tribunals i va aconseguir una indemnització, i el que és més important, els arquitectes d’ambdues parts van acordar un pla juntament amb els advocats per a reforçar l’estructura del mur amb un marge de reforç.

Jardí

“El nostre marge es va tornar a construïr davant del seu i vam endreçar el jardí i vam plantar a la part de darrere”, deia Dave. “Tot creixia i semblava realment bonic”, afegeix Pauline. Però la tempesta del 12 d’octubre de l’any passat va ser literalment un mal despertar. “Al voltant de la 1.30 de la matinada ens trobàvem al llit i tot d’una vam sentir aquest soroll poderós”, deia Dave. “Tot estava esfondrant-se i esgolant-se. Part del marge de pedra s’havia esfondrat a causa de la pluja.” David explicava: “Desafortunadament, no s’havia reforçat adequadament. El marge s’havia començat a moure a un extrem i els cruixits estaven apareixent.” El cos de bombers voluntaris local buidava la piscina de la casa nova de la part superior de la paret i als Belliss se’ls va aconsellar evacuar immediatament -passant les dues setmanes següents en un hotel-.

Problema

Els seus veïns nous estaven esperant instal·lar-se -les famílies segueixen sent amics- però desafortunadament van heretar el problema del marge. Dave diu que el promotor original havia tancat la seua empresa i havia tornat a Anglaterra, així que els veïns van portar als jutjats l’arquitecte i el cap de Siglo XXI. “Contractaven altres obrers i intentaven salvar el marge però s’adonaven que hi havia el risc de solsida, deia. “I ho va fer -va caure amb gran soroll.” I David diu que els fonaments del segon mur no eren prou profunds i el forat de evacuació de l’aigua situat a la part de baix havia quedat blocat pel ciment i no hi havia forats per a alleugerar la pressió. “Van construïr el mur de reforç però no ho van fer adequadament”, afirma. “Quatre famílies estan afectades -incloent els veïns de cada costat nostre- i estem intentant treballar junts, tots acceptem que cal fer alguna cosa”. Son pare afegeix: “Allò important és que no van fer el que deia la sentència i els plans que vam acordar.”

Aigua

“Òbviament no sabien que un gota freda vindria i que l’aigua s’acumularia provocant aquest problema.” David diu que la família tenia “totes les confiances dipositades” en el seu arquitecte que apreciava la necessitat de seguretat. “Està redactant un informe a l’ajuntament perquè òbviament això s’ha de fer bé -tanmateix, no volem que el treball s’ature i no volem perdre mesos fins que el treball s’enllestisca”. Donen a entendre que la causa judicial continuarà a setembre.

Enllaç
Notícia original

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/