Inici » Notícies » Successos

La Generalitat indemnitzarà una alumna que va ser atropellada per un autobús escolar

7 de desembre de 2008 No hi ha comentaris

La Conselleria d’Educació haurà d’indemnitzar amb 1.108 euros una alumna d’un institut alacantí pels danys i perjudicis que va patir en ser atropellada per l’autobús de transport escolar que anava a traslladar-la de l’IES al seu poble de residència.

Així ho proposa un dictamen del Consell Jurídic Consultiu (CJC), que considera que cal declarar la responsabilitat patrimonial de la Generalitat i ha d’estimar-se en part la reclamació formulada pel pare de la menor.

Els fets van ocórrer al maig de 2004, quan una alumna de 14 anys d’un Institut d’Educació Secundària de Benissa (Alacant) va ser atropellada per l’autobús escolar al lloc on diàriament eren recollits els alumnes per a traslladar-los al seu poble de residència, Teulada.

La xica va estar hospitalitzada set dies per presentar un gran edema al genoll esquerre i excoriacions, així com equimosi al peu dret, amb dolor al taló però sense cap fractura, per la qual cosa va haver de seguir controls periòdics i acudir a un tractament de rehabilitació fins la seua alta definitiva, a setembre.

El pare de la menor va formular una reclamació de responsabilitat patrimonial a l’Administració en considerar que la causa de les lesions de la seua filla va ser el deficient funcionament del servei públic i que no es van adoptar en el seu moment les mesures tendents a la seguretat dels alumnes, en la seua gran majoria menors d’edat.

El dictamen de l’òrgan consultiu de la Generalitat que vetlla pel compliment de l’ordenament jurídic al País Valencià considera que en aquest accident van concórrer “múltiples factors i circumstàncies”, ja que l’autobús no tenia la seua parada en aquella època en el lloc habitual -la porta de l’institut-, sinó a l’aparcament del poliesportiu municipal.

A més, assenyala el CJC, que no existia cap instal·lació que denotara que es tractava d’una parada d’autobús per a passatgers, ni una separació física entre la via pública i la zona d’aparcament, com tampoc cap vorera.

El dictamen del CJC apunta també com a factors que van concórrer a l’accident l’edat dels alumnes de l’Institut, entre 12 i 18 anys, i que no existia cap professor o cuidador que vigilara l’alumnat.

Així mateix, assenyala que els alumnes “es van abalançar” sobre l’autobús per a agafar el millor seient possible, produint-se “una espècie d’allau amb empentes i estretors”, en què va participar l’alumna lesionada, el que va propiciar la seua caiguda a terra i l’atropellament per la roda posterior dreta.

El dictamen afegeix que en el moment de l’accident l’autobús encara no havia parat ni obert les seues portes, encara que molts dels alumnes que l’estaven esperant pensaven que sí que havia estacionat, i finalment, que el conductor “no va controlar completament el costat dret del vehicle que conduïa”.

Per al CJC, totes aquestes circumstàncies posen de manifest que ha d’estimar-se la reclamació, ja que “de la cadena de successos desencadenant de l’accident” alguns són imputables a l’organització i funcionament del servei públic.

En conseqüència, estima que concorre “el necessari nexe causal” entre el funcionament del servei públic educatiu i els danys al·legats, “sent causa adequada i suficient per a la producció del succés que va produir el dany”.

No obstant això, el CJC considera que ha de moderar-se la quantia de la indemnització de danys i perjudicis -el reclamant sol·licitava 11.872 euros-, tenint en compte “el cúmul de factors rellevants que van incidir en la producció de l’accident”.

En particular, el CJC opina que ha d’atendre’s a la pròpia conducta de l’alumna accidentada, que va participar en l’intent col·lectiu de pujar tots d’una els primers a l’autobús, i a la conducta de terceres persones, ja que els companys es van empènyer entre ells per a agafar el millor lloc per a pujar a l’autobús escolar.

Per això, tenint en compte “la concurrència de culpes”, estableix que l’import total de la indemnització de danys i perjudicis de les seqüeles, dies de baixa, compra de crosses i lloguer de cadira de rodes, que ascendeix a 2.217 euros, ha de reduir-se a la meitat.

Font de la notícia: Levante-EMV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/