Successos

Almenys 20 prostitutes han mort assassinades a Espanya en els últims tres anys

La Guàrdia Civil ix de la casa on dos dones van morir assassinades a Benissa
La Guàrdia Civil ix de la casa on dos dones van morir assassinades a Benissa

Amb 900 euros a la butxaca després d’una llarga temporada a l’atur, Francisco Jesús (31 anys) va decidir celebrar el cobrament en un club de Calp (Alacant). Va tindre relacions sexuals amb una prostituta. Va beure, va esnifar cocaïna, i va contractar una segona dona per anar-se’n els tres junts a sa casa del municipi veí de Benissa. Després del sexe, les va apunyalar 24 vegades i les va embolicar mortes en una catifa. Va ocórrer la matinada del 3 d’agost de 2011.

La nigeriana Cynthia i l’equatoguineana Jesica, assassinades per Francisco Jesús —que compleix 20 anys de condemna— formen part de l’estadística feta pública diumenge passat per Feminicidio.net, segons la qual a Espanya han mort en els últims tres anys almenys 20 prostitutes.

L’estudi recull els assassinats ocorreguts als anys 2010-2012, per això no contempla les víctimes que puguen atribuir-se al “mestre Shaolín”, detingut aquest cap de setmana a Bilbao després de deixar en coma d’una brutal pallissa a Ada, una prostituta nigeriana de 29 anys, i per la seua incriminació en la mort d’una altra prostituta la setmana anterior.

Mortes a les mans dels seus clients

Les responsables de l’estudi de Feminicidio.net —basat en les informacions aparegudes en premsa local, regional i estatal— lamenten que aquestes mortes no consten com a “violència de gènere” i criden l’atenció sobre la inseguretat amb la qual exerceixen el seu treball les milers de dones que es dediquen al treball sexual a l’Estat Espanyol.

L’informe assegura que, de les 20 mortes, almenys 14 van morir a les mans dels seus clients. Tres casos estan encara per resoldre. Mentre, dos van morir assassinades per les seues parelles i en l’últim cas va ser una dona la que va acabar amb la vida de la víctima. Per comunitats autònomes, entre els 19 casos de morts a les mans d’homes, Andalusia és la que més casos de morts violentes de prostitutes registra, amb un total de set casos. Li segueix València, amb sis dones mortes, Catalunya, 4, i un respectivament a Madrid i Castella-la Manxa.

“El feminicidi per prostitució és un crim freqüent en les societats patriarcals. No obstant això les estadístiques de morts per raons de gènere no les visibilitzen”, diu Graciela Atencio, autora del primer informe realitzat a l’Estat Espanyol sobre morts de prostitutes, dut a terme per aquest portal de notícies en Internet l’objectiu del qual és visibilitzar les formes extremes de violència contra les dones.

Com en els casos de Cynthia i Jesica, la majoria de les prostitutes assassinades són dones joves. Tretze d’elles tenien menys de 35 anys quan els van llevar la vida. La víctima més jove en tenia només 20. Era una uruguaiana que exercia la prostitució a domicili.

Quasi totes eren estrangeres. Només tres eren espanyoles. Les mortes eren originàries de Brasil, Rússia, Nigèria, Guinea Equatorial, el Marroc, Romania, Equador, Colòmbia i Uruguai.

Crims amb ferotgia

L’informe també analitza el lloc en el qual es van produir els crims. La conclusió és que moltes van ser assassinades als domicilis dels clients. Hi va haver també casos en els quals la trobada sexual es va produir en un cotxe i allí les van matar, desfent-se dels seus cossos a les cunetes de les carreteres o en pous propers.

En quasi tots els casos aquestes morts van ser excessivament violentes, amb ferotgia. En els relats de les morts es pot llegir que les dones van ser emmanillades, van rebre pallisses brutals, i que els seus cossos van ser seccionats.

Nacho Pardo, coordinador del CATS —una ONG que actua des de fa onze anys parant esment integral a les prostitutes a la regió de Múrcia— vincula en part la violència que pateixen les meretrius als estupefaents que consumeixen els clients.

“La cocaïna dispara els dispositius d’agressivitat”, reconeix, “i no només en els serveis sexuals”. Pardo denuncia que les prostitutes són les dones “menys respectades” de totes i demana “educació” perquè es respecte una realitat “més enllà que se siga abolicionista o tolerant”. Però, a més de la violència física dels clients, denuncia una altra violència “psicològica i d’assetjament” que pateixen moltes prostitutes de part de les autoritats.

Graciela Atencio, de Feminicidio.net, insisteix que en l’imaginari subjeu la idea que les dones que es dediquen a la prostitució són “dones públiques, d’un sol ús” i que els homes senten que poden “fer amb els seus cossos el que vulguen”.

En 2010, data d’inici de l’informe de Feminicidio.net, el que fóra delegat del Govern contra la Violència de Gènere, Miguel Lorente, ja va alertar de la violència que sofrien les prostitutes. En unes jornades sobre la Tracta de Dones, i citant estudis internacionals, Lorente va dir que entre el 62 i el 80% de les dones que exerceixen la prostitució han sigut violades, un 73% ha patit agressions físiques, vuit de cada deu han estat víctimes d’incest i en un 67% dels casos sofreixen estrès postraumàtic.

Un altre assassí en sèrie de prostitutes en 2011

Graciela Atencio recorda que el cas del shaolí, Juan Carlos Aguilar, podria no ser el primer d’un assassí en sèrie de prostitutes a Espanya. En concret, Atencio recorda que hi ha un home empresonat pels crims de dues dones que es dedicaven a la prostitució a Andalusia. Es tracta d’Abdelkader Sali, al qual se li imputen les morts de Susana i Mayauri, una argentina i una espanyola d’origen equatorià respectivament, en sengles localitats de Màlaga a l’agost i setembre de 2011.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari 20 Minutos el 4 de juny de 2013.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?