Política

La trama Gürtel va facturar actes de campanya a Benissa

"El Bigotes"
"El Bigotes"

Gürtel va facturar al PP 700.000 euros per dos congressos.

Els comptes d’Orange Market, la filial valenciana de la xarxa Gürtel, revelen que el PP del País valencià  hauria gastat més de 700.000 euros -uns 115 milions de les antigues pessetes- en serveis lligats a l’organització dels congressos regional i nacional del PP, ambdós celebrats al juny i a l’octubre de 2008 en les instal·lacions de la Fira de València. L’últim informe elaborat per l’Agència Tributària, encarregat pel jutge Pedreira amb motiu de la investigació oberta pel suposat finançament irregular dels populars valencians, destapa el ritme de vida en el qual el PP valencià es movia mentre, com certifiquen els perits amb les dades corresponents a l’exercici de 2008, la formació podria haver comptat amb “l’ajuda” de cinc grans constructores -entre ells Enrique Ortiz- per sufragar despeses de campanya electoral, trobades internes amb militants, congressos, reunions d’àmbit local i actuacions de tot tipus.

Hisenda, com es recordarà, va xifrar els serveis prestats per Orange Market -l’empresa vinculada a la trama Gürtel amb seu a València que dirigia El Bigotes– al PP del País Valencià durant l’any 2008 en 1,8 milions d’euros, dels quals els populars valencians amb prou feines haurien abonat, com es desprèn dels moviments en els seus comptes, un terç. La resta de les factures, d’acord amb la tesi dels perits, haurien estat endossades, totes o en part, a cinc constructores -Lubasa, Piaf, Facsa, Sedesa i la citada Enrique Ortiz, el propietari de la qual està involucrat en aquesta peça de Gürtel i imputat en l’operació Brugal- que, a més, vénen aconseguint sucosos contractes de l’administració autonòmica que dirigeix Francisco Camps.

El detall dels serveis prestats per Orange Market al PP -reproduïts en el quadre annexe- durant 2008 revela, per exemple, que l’empresa del Bigotes -adjudicatària des de 2005 de contractes públics milionaris com l’organització de la presència de la Comunitat en Fitur- va monopolitzar quasi en exclusiva la logística popular de la campanya electoral en la Comunitat per a les generals. Va organitzar, per exemple, els dos actes que Mariano Rajoy va incloure en la seua agenda electoral al País Valencià, un d’ells celebrat en les instal·lacions d’IFA a Alacant i un altre a la Plaça de Bous de València. L’empresa del Bigotes, que apareix al costat de Rajoy en algunes fotos del míting de la capital del Túria, es va embutxacar, segons consta en la comptabilitat de l’empresa, ni més ni menys que 140.000 euros per ambdues convocatòries.

No es va quedar ací la cosa. D’acord amb les dades recopilades per l’Agència Tributària, El Bigotes s’hauria embutxacat prop de 42.000 euros pel tancament de campanya i l’organització de la nit electoral d’aquests comicis en un luxós hotel de València. Hi ha registrats pagaments per actes de campanya a Benissa, Alzira, Alacant, Castelló, València, Almoradí, Crevillent, Almassora, Xàtiva, Gandia, Elda i Alcoi. En total, Orange Market va facturar al PP serveis durant aquesta campanya electoral per valor d’uns 625.000 euros. L’Agència Tributària, després d’acarar les dates, desvetlla que Ortiz va poder aportar uns 300.000 euros -facturats a través d’Orange Market per serveis que, en realitat, eren ficticis- i apunta que aquests diners haurien servit per abonar despeses de la campanya electoral de 2008.

Però el partit que lidera Francisco Camps va tirar la casa per la finestra després de les eleccions. El cap del Consell es va portar el congrés nacional del PP a València. Camps s’estrenava com a gran baró territorial -títol que va perdre després d’esclatar el cas Gürtel- i va oferir a Rajoy un conclau en el qual el PP de la Comunitat també va posar el seu gra d’arena amb un estand propi que va costar prop de 27.000 euros i una festa que, catering inclós, va suposar un desemborsament de 72.000 euros. Les despeses es van disparar per sobre dels 612.000 euros en el dia i mig que va durar el congrés regional del PP, celebrat a l’octubre de 2008, com consta en la comptabilitat confiscada a Orange Market, per encastellar a Camps com a líder únic del PP al País Valencià després de convertir-se, en les autonòmiques de 2007, en el president de la Generalitat més votat de les prop de tres dècades d’autonomia. Uns mesos més tard -al febrer de 2009- va esclatar el cas Gürtel. Va ser el punt d’inflexió. Res va tornar ser igual.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?