Política

El vot estranger, objectiu polític

Les dades de l’Institut Valencià d’Estadística revelen que pobles com Calp, Xàbia, Teulada, Els Poblets o Llíber ja compten amb més ciutadans estrangers que locals. El vot forà s’està convertint en l’actualitat en un dels principals atractius per als polítics de la Marina Alta. El compte enrere per a les eleccions municipals de 2007 ja ha començat i els partits ideen tècniques per a captar l’atenció d’aquests residents que en la seua gran majoria són d’origen europeu.

Entre aquestes pràctiques destaquen sobretot l’elaboració de pamflets informatius sobre com realitzar els tràmits legals per a empadronar-se i d’aquesta forma exercir el dret a vot.

És el cas del CIBE-Bloc de Benissa que ha començat a repartir casa per casa un tríptic, redactat en Anglés i Alemany, que informa als residents estrangers de quins són els passos que han de donar per a constar en el padró municipal i, d’aquesta forma, poder votar. A més, inclou propaganda política de manera que adverteix als ciutadans que el seu vot és necessari per a evitar el “excés d’urbanisme” que es produeix al poble, governat pel PP, així com de les “adjudicacions fraudulentes” que es cometen, segons van informar fonts del CIBE-Bloc.

Per la seua banda, el batle de Teulada, el popular José Císcar, assegura que el PP no farà cap actuació específica per a captar el vot dels residents forans perquè aquest tipus de promoció és una cosa que ja realitza el seu equip des que va entrar a governar l’any 1999. I és que el batle es reuneix cada tres o quatre mesos amb els col·lectius de les diferents nacionalitats, és a dir, britànics, alemanys, francòfons i holandesos. En el desenvolupament d’aquestes assemblees el batle els informa sobre la gestió municipal i al mateix temps els residents li realitzen preguntes i li fan suggeriments sobre els seus objectius.

El grup Gent de Dénia de la capital de la Marina, aposta per les reunions mensuals per a captar el vot forà. Per a això, el regidor Horst Werner Glode, realitza assemblees amb els residents així com amb les associacions estrangeres per a informar-los sobre les diferents qüestions electorals. Una iniciativa, que segons Horst, Gent de Dénia realitza des de fa quatre anys.

A Xàbia tots els partits polítics aposten en general per promocionar les campanyes d’empadronament perquè els índexs de votació en les eleccions se superen. En concret l’agrupació política Nueva Jávea, creada fa poc i constituïda únicament per estrangers i la llista de la qual està encapçalada per Ana Vasbinder, Tony Cabban i Amanda Dean, és la que més impulsa aquest tipus de promoció. El grup mixt promou la idea d’estalvi d’energia com a principal atractiu i a més, posa a la disposició dels ciutadans una pàgina web que es pot llegir en cinc idiomes i realitza de forma continuada reunions de participació ciutadana.

Particpació a les llistes

L’increment dels ciutadans de diferents nacionalitats a la Marina Alta s’ha vist acompanyat per un augment d’aquests en la vida política dels pobles. De fet molts d’ells ja han format agrupacions polítiques. És el cas del PIRE dels Poblets el capdavant del qual es troba Lorenzo Simarro que no és de nacionalitat estrangera.

A Xàbia després de la moció de censura al PP, les regidores populars Ana Vasbinder i Amanda Dean, així com l’independent Tony Cabban van decidir formar una única força política anomenada Nueva Jávea.

També és freqüent la participació dels residents en agrupacions polítiques locals com són el PP, el PSOE , el Bloc o Gent de Dénia. Per la seua banda, Teulada és el poble que compta amb un major nombre de representants polítics d’altres nacionalitats. En total són cinc els regidors estrangers, quatre d’ells del PP, força que està ara en el poder, i un del grup de l’oposició ULC. Cal recordar al lector que el batle, José Císcar, va ser fitxat pel PP entre el col·lectiu estranger quan aquest formava part del partit Ciutadans per Moraira.

També a Llíber són dos els regidors d’origen forà, un del Bloc i un altre del PSOE, entre d’altres. En aquest sentit el Bloc-Els Verds de Calp ha inclòs a les seues llistes a l’ecologista de l’Associació ACEC, Carol Sanders, per a les pròximes eleccions.

Una comarca cosmopolita

La Marina Alta és ja una comarca poblada per residents estrangers en la seua majoria procedents de països d’Europa. Les dades de l’Institut Valencià d’Estadística alerten que a pobles com Calp, Xàbia, Llíber, Els Poblets o Teulada els residents forans superen ja els locals. El cas més destacat és el de Teulada on els estrangers ja formen un 60,37% de la població. A aquest poble li segueixen Llíber amb un 59,79%, Calp amb 58,61%, Els Poblets amb un 57,33% i Xàbia amb un 51,22%. Benissa té un 41,56% de població forana, mentre que Dénia es queda un poc enrere amb un índex de 27,63%.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?