Política

Bernat Capó formalitza la seva renúncia a la presidència de l’agrupació local del PSPV – PSOE.

La crisi interna viscuda dintre de les files de l’agrupació local del PSPV-PSOE té un episodi més. Era un secret a veus que el president, l’escriptor Bernat Capó, no combregava amb la nova línia d’acció imposada per l’Executiva Local i en certs cercles ja havia comentat la seva intenció de dimitir, donat el caire pres en el si del partit amb motiu de la confecció de la llista de cara a les eleccions de maig. La batalla interna va començar allà pel mes de novembre de 2002 però Capó ha esperat que passessin els comicis municipals per a formalitzar la seva renúncia al càrrec per a no desestabilitzar encara més al partit. Un exemple d’aquesta actitud és que Capó no ha fet declaracions per a explicar la seva decisió i s’ha limitat a confirmar-la via telefònica.

La seva renúncia al càrrec de president de l’agrupació local del PSPV-PSOE no és fruit dels resultats del 25-M, on els socialistes han perdut vots i regidors respecte a les eleccions de 1999. Els problemes vénen de més endarrere i neixen de l’estratègia política portada a terme pel grup municipal (integrat per Castells, Montagut, Ripoll i Capó Giner) i la marcada per les Executives Local, Comarcal i de País. Aquestes últimes van reclamar als quatre edils que renunciessin a les delegacions d’àrea per a apartar-se del govern popular, mentre que la premissa dels implicats era treballar per l’interès general en vistes a garantir la governabilitat del municipi. De la seva decisió es desprèn que Bernat Capó comparteix l’opció del diàleg i del consens en el joc polític, sigui amb qui sigui. A més, fonts vinculades al partit apunten que Capó no compartia la decisió de l’Executiva de País de suspendre a Paco Montagut de militància per tres mesos al no fer efectiva la seva renúncia a la delegació d’Esports. Amb motiu d’aquest expedient disciplinari, Paco Montagut va demanar la baixa del PSPV-PSOE i es va presentar com cap de llista del Partit Socialdemòcrata de la Comunitat Valenciana (PSI) en les eleccions del 25-M, amb bons resultats perquè van aconseguir 609 vots i dos regidors. A més, en la candidatura del PSPV-PSOE de Benissa es va apostar per la renovació i es van quedar fora de la mateixa el propi Bernat Capó i els regidors Castells i Capó Giner. Aquest nou capítol de la “crisi” o “renovació” socialista, segons com es miri, trenca una etapa de més de vint anys en la qual Capó ha ocupat el càrrec de president de l’agrupació socialista local. Ara passarà a ser un militant de base, condició que manté des de 1956 quan se li va lliurar el seu primer carnet de socialista.

AMB LA CULTURA
Bernat Capó ha compaginat sempre la seva vida laboral i creadora amb la seva vocació política. La seva trajectòria es remunta a la legislatura de 1979-83 quan es va encarregar de la Regidoria de Cultura i va crear, conjuntament amb Pere Cabrera, els Premis Literaris “25 d’Abril – Vila de Benissa” que encara avui tenen vigència. Va repetir en el segon govern encapçalat per José Tent (1983-87) i va ser testimoni del pacte entre PP i CDS que va apartar als socialistes de l’ajuntament en 1987. A pesar de tots els avatars polítics, Capó no ha perdut la seva vinculació amb la cultura, no sol a nivell local sinó comarcal. De fet, la Biblioteca Pública duu el seu nom i Edicions del Bullent ha creat el premi “Bernat Capó” de difusió de la cultura popular, per posar dos exemples.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?