Inici » Notícies » Opinió

Resum de l’any 2009, per Francesc Xavier Tro

8 de gener de 2010 No hi ha comentaris

Una vegada acabat l’any 2009,
com a regidor de cultura, patrimoni històric i normalització lingüística de l’Ajuntament de Benissa,
m’agradaria fer un balanç sobre el treball dut a terme per aquestes regidories durant l’any passat. Es tracta d’un balanç molt positiu principalment per la programació portada a terme, que ha augmentat considerablement en quantitat i en qualitat, així com també en participació i assistència de públic. De la mateixa manera, cal destacar la posada en marxa de noves activitats, com l’Escola Municipal de Teatre de Benissa, el cicle de música d’orgue “Memorial Paco la Parra” o el circuit de Música a les Ermites de Benissa.

Però no sols cal fer referència a les activitats musicals i teatrals; és necessari recalcar la celebració de dos importantíssimes exposicions que ha albergat el Centre d’Art “Taller d’Ivars”. Per una banda, al mes d’abril, l’exposició de gravats “La Tauromàquia de Goya i Picasso”, de la Banca March, i d’altra banda, l’exposició “Un segle de cartells de Fires i Festes Valencianes”, cedida per Manuel Ferrando durant els mesos d’octubre i novembre.

Pel que fa a les activitats literàries, a més dels reconeguts Premis “25 d’Abril” Vila de Benissa 2009, s’han publicat diversos llibres: la traducció al valencià del llibre “De Berdica a Nava York. Històries i aventures de Pere Bigot”  de l’escriptor benisser Bernat Capó, “Vocabulari benisser de plantes, ocells i animals invertebrats i vertebrats” de Xavi Soler, “Orgues i organistes de Benissa” de Joan Josep Cardona, “Escolta Laia… (la vida rural a la Marina)” de Xaro Cabrera, i les obres guanyadores en la modalitat d’investigació dels Premis “25 d’Abril” dels anys 2004 i 2007, “Pressions i conflictes territorials en el litoral mediterrani: la Marina Alta” (2004), de Maria Josep Ripoll Berenguer, i “Benissa des de les profunditats de la història. Una arqueologia de la cultura popular” (2007), de Teodoro Crespo Mas.

Per altra banda, la Regidoria de Patrimoni Històric ha realitzat diverses intervencions destacables que preservaran alguns béns molt importants del nostre poble. La primera fase de la restauració del Molí d’Aigua del Quisi, un edifici excepcional del segle XV, és el millor exemple de les actuacions realitzades, així com l’adequació de l’entorn i senyalització de les pintures rupestres de l’abric de Pinos i la recuperació integral del Llavador dels Núsols. Aquest any també ha sigut l’any en el qual s’ha concedit una subvenció per a la restauració de la Casa de Tros de les Calcides. De la mateixa manera, s’ha fet l’escultura en honor al Rei Jaume I, l’autor de la qual és Josep Manuel Garcia Cerveró, Jere, qui va obtindre el premi al concurs d’idees per a la creació d’aquest monument que s’ha instal·lat a la Plaça Jaume I.

Finalment, pel que respecta a la Regidoria de Normalització Lingüística, és important reflectir la seua consolidació i la llavor que està desenvolupant a nivell municipal per mig de l’Oficina de promoció i ús del valencià (OPUV) que van posar en marxa a principis d’aquesta legislatura, amb diferents campanyes de promoció de la nostra llengua encarades sobre tot als col·legis i als més menuts, així com altres activitats d’oci com el cicle de passejades familiars Descobreix la nostra comarca que cada més visita un lloc emblemàtic del nostre poble o de la nostra comarca amb una participació de gent molt alta, així com  també altres activitats que augmenten l’oferta cultural de Benissa.

Per tan no puc més que expressar la meua satisfacció per les tasques realitzades, així com mostrar la meua voluntat per continuar el camí emprés i millorar-lo en la mesura del possible.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/