Inici » Notícies » Opinió

Montoro té raó, som uns plorons; per Xavi Tro

7 de setembre de 2017 No hi ha comentaris
Xavi Tro

Xavi Tro

Quan una persona té raó ni se li deu ni se li pot discutir, i l’altre dia, quan el Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro va dir: “Los dirigentes valencianos solo saben llorar” tenia raó, com també la tenia, el comte-duc d’Olivares quan quatre segles abans va dir: “Los valencianos son más muelles …” I es que realment, el poble valencià mai s’ha plantat de veritat davant totes les ofenses, insults i desconsideracions vinguts des dels diferents governs de Madrid, sempre hem estat disposats a ofrenar i incapaços d’exigir tot allò que tenim dret com a poble.

I és que el territori valencià, aquell que baix la denominació moderna que recull el nostre Estatut d’Autonomia en el seu preàmbul, al que després tornaré a referir-me, molts anomenem País Valencià, és la quarta comunitat autònoma de l’estat espanyol amb número d’habitants, representem l’11% de la societat, som vora 5 milions de valencianes i valencians, però en canvi des de Madrid decideixen que només ens mereixem un trist i ridícul 7% dels Pressupostos Generals de l’Estat. Enguany, any 2017, hem rebut només 119 € per habitant, mentre que la mitjana de l’estat és de 185 €, 66 euros menys per valencià i valenciana.

Així és, l’estat només inverteix en el territori valencià un 7% dels PGE, quan deuria de ser del 14% per a compensar un poc estar sempre al vagó de cua de tot el país en finançament estatal tal i com és va demanar des de les Corts Valencianes.

Però el problema no acaba ací, al govern de Mariano Rajoy ara, també ho han fet els de Rodríguez Zapatero, el d’Aznar, González i Suárez, no té suficient amb generar tanta desigualtat i discriminar-nos respecte a les altres autonomies, amb una diferència brutal amb Galicia i Castella-Lleó, Aragó, Astúries, Extremadura o amb els nostres veïns de Castella la Manxa, si no que també tot i que les valencianes i els valencians tenim una renda per càpita molt inferior a la mitjana del conjunt d’Espanya, aportem a les arques de l’Estat com si estiguérem per damunt, increïble, però cert. Som pobres però paguem com si fórem rics. Efectivament Montoro, és per a posar-se a plorar. La valenciana és la comunitat autònoma més endeutada de l’Estat, l’any 2016 devíem 44.658 milions d’euros, quasi 20.000 dels quals són deute acumulat, a conseqüència de l’infrafinançament. O siga, el forat a la butxaca de cada valencià ara mateix és de 5.443 euros i no para d’augmentar.

A més, haureu sentit parlar del FLA (Fondo de Liquidez Autonómico) que el govern d’Espanya, per mig del Ministeri d’Hisenda ens bloqueja quan vol i que acaba sent un vertader xantatge institucional que no permet a la Generalitat disposar de certa liquides i pagar com voldria als nostres proveïdors i que l’Estat ens deixa a canvi d’uns interessos que ens ofeguen cada dia més. No oblidem, a més, com de buides han deixat les arques de la Generalitat els anteriors governs del PP, el mateix partit que també governa ara La Moncloa.

A més, el PP, el partit que més ha robat en tota la nostra història recent, s’oposa a que desenvolupem l’Estatut d’Autonomia que ells mateix van aprovar, només amb el suport del PSOE, per exemple amb la creació d’una policia autonòmica pròpia i més pròxima a les ciutadanes i ciutadans, potser formada per Policies Locals, com ja tenen altres comunitats autònomes tal i com recull el nostre Estatut aprovat l’any 2006, per cert ben poc ambiciós i que en absolut era el que necessitàvem al País Valencià, i que ara el PP considera que és “independentista”. Recordeu quan Serafín Castellano, exConseller de Governació, exSíndic del grup parlamentari popular a les Corts i exDelegat del Govern de Rajoy a València i ara de camí a la presó per corrupció, ens va prometre fa uns anys ací mateix, a Benissa, la construcció de la seu comarcal de la Policia Autonòmica al nostre poble amb capacitat per a quasi 50 agents. Era independentista? No, era i és un lladre.

Encara no hi ha data, però prompte ens citaran a Madrid, a una manifestació que exigisca el respecte que ens mereixem, en matèria econòmica i pose fi a este despropòsit que ens condemna a les valencianes i als valencians a estar a la cua de la Unió Europea, una justa protesta encapçalada per la Generalitat, les Corts, els Ajuntaments, sindicats, patronal, partits polítics amb tota la societat civil darrere farta de plorar i de lamentar-se, que alça el cap i planta cara a qui no ens vol i ens tracta malament. Una manifestació que només té com a objectiu que les valencianes i valencians de hui i de demà aconseguim un millor present i futur per a nosaltres i la nostra terra, simplement el que ens mereixem. Penseu que si l’estat espanyol ens donarà allò que és nostre en dret tindríem una millor educació pública incloent la de 0 a 3 anys, una sanitat com toca, una major inversió en I+D+I, la creació de més Centres de Dia per als nostres majors, tindríem el tren Gandia-Dénia i el corredor mediterrani i segurament ja no pagaríem peatge a l’AP 7 per travessar les nostres comarques.

I per tot això Montoro té raó, ara i quan va admetre que la valenciana era la comunitat autònoma pitjor finançada d’Espanya, tenia raó, som uns plorons, ara falta saber, si a banda de donar-li la raó en que només sabem plorar (i pagar), passem a l’acció i exigim el que és nostre, perquè amb plors i lamentacions no anem a cap lloc i ja plou sobre banyat, per això caldrà que anem a Madrid a demanar un tracte just, totes i tots, valencians i valencianes tots a una veu, perquè viure, i encara més si ho fem ací, vol dir prendre partit.

• Francesc Xavier Tro és regidor de Compromís a l’Ajuntament de Benissa (marina alta)

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/